13 °

max 13 ° / min 9 °

Subota

24.02.

13° / 9°

Nedjelja

25.02.

13° / 9°

Ponedjeljak

26.02.

16° / 9°

Utorak

27.02.

15° / 11°

Srijeda

28.02.

17° / 10°

Četvrtak

29.02.

17° / 10°

Petak

01.03.

15° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ovo su neželjene posljedice ako jedete previše hljeba

Izvor: Pixabay

Dom i porodica

Comments 0

Ovo su neželjene posljedice ako jedete previše hljeba

Autor: Antena M

  • Viber

Iako se radi o veoma dostupnoj i popularnoj hrani bez koje većina ljudi gotovo da nema obroka, ljekari upozoravaju da prekomjerna konzumacija hljeba može dovesti do nekoliko neželjenih posljedica po naše zdravlje.

Visok unos jednostavnih ugljenih hidrata, poput prethodno pripremljenog bijelog hljeba, prvenstveno može dovesti do nagomilavanja kilograma, odnosno neželjenog debljanja.

Povećan rizik od dijabetesa

Isto tako, stručnjaci upozoravaju da prekomjerna konzumacija hleba dovodi do povećanog rizika od dijabetesa. Naime, hrana koja sadrži ugljene hidrate, kao što je hleb, izaziva povećanje šećera u krvi. Visok nivo šećera u krvi može dovesti do još štetnijih ishoda kao što su srčana oboljenja, gubitak vida i bolest bubrega, zbog čega je ključno da nivo šećera u krvi bude pod kontrolom.

Problemi sa kožom

Pored povećanja tjelesne težine i većeg rizika od dijabetesa, ako jedemo previše hljeba, mogli bismo da imamo problema sa zdravljem naše kože. Istraživači su otkrili da unos hrane sa visokim glikemijskim indeksom, a to je sam bijeli hljeb, pogoršava stanje naše kože, dovodi do stvaranja bubuljica ili akni.

Zatvor

Problemi sa varenjem su još jedan neželjeni efekat prekomjerne konzumacije hleba. Kako objašnjavaju ljekari, zbog nedovoljnog unosa vlakana može doći do poremećaja u funkcionisanju digestivnog sistema, što, između ostalog, rezultira i zatvorom.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR