23 °

max 36 ° / min 22 °

Ponedjeljak

22.07.

36° / 22°

Utorak

23.07.

37° / 23°

Srijeda

24.07.

37° / 21°

Četvrtak

25.07.

33° / 21°

Petak

26.07.

34° / 20°

Subota

27.07.

37° / 20°

Nedjelja

28.07.

39° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pripazite, ova boja odjeće magnet je za krpelje

Izvor: Pixabay-ilustracija

Dom i porodica

Comments 1

Pripazite, ova boja odjeće magnet je za krpelje

Izvor: Radio Sarajevo

Autor: Antena M

  • Viber

Krpelji su strpljivi i, čini se, lukavi mali pauci od kojih ne strepe samo planinari, nego svi oni koji su odlučili dan provesti u prirodi.

Iako je nošenje odjeće dugih rukava i korištenje repelenta moguća preventivna zaštita od krpelja, moguće je da boja vaše odjeće takođe utiče na njegovu želju da vas prati. A ako se na to i odluči, učiniće to na vrlo specifičan način.

"Suprotno uvriježenom mišljenju, oni ne padaju s drveća", rekla je za CNN entomologinja i edukatorica Kait Chapman sa Univerziteta Nebraska-Lincoln i dodala kako krpelji jednostavno sjede na rubu visoke vlasi trave s ispruženom prednjom nogom, čekajući da se "zakače" za novog domaćina koji će tuda proći i okrznuti travku, prenosi Islands.

A koje boje povećavaju vjerovatnost da ćete dobiti krpelja? Iako su istraživanja slaba o tome kako boja utiče na njihov interes za ljude, postoje studije koje sugerišu da nošenje bijele ili svijetle odjeće dovodi do većeg broja krpelja.

Tako je mala studija (10 osoba) iz Scandinavian Journal of Infectious Diseases pokazala je da krpelji preferiraju svijetle boje.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Krpelji se nikad ne kače za najbliže mjesto na koži čovjeka, već se penju uz nogu dok ne dođu do pojasa. Taj dio tijela im je najprivlačniji, obično na leđima, i tu se zakopavaju u kožu da piju krv. Lako se skidaju kada se pokriju vlažnom krpom natopljenom npr. deterdžentom za suđe, može i benzinom.