24 °

max 36 ° / min 22 °

Ponedjeljak

22.07.

36° / 22°

Utorak

23.07.

37° / 23°

Srijeda

24.07.

37° / 21°

Četvrtak

25.07.

33° / 21°

Petak

26.07.

34° / 20°

Subota

27.07.

37° / 20°

Nedjelja

28.07.

39° / 23°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Da li odmrzavate meso na način koji vam ugrožava zdravlje?

Izvor: Pixabay

Dom i porodica

Comments 0

Da li odmrzavate meso na način koji vam ugrožava zdravlje?

Autor: Antena M

  • Viber

Ako želite da pripremite meso koje je trenutno zamrznuto i imate nekoliko sati da ga odmrznete, ostaviti ga da se odmrzne na kuhinjskom pultu čini se logičnim rješenjem.

Na taj način ne morate da brinete o neželjenim efektima odmrzavanja mesa u mikrotalasnoj pećnici ili na drugim sumnjivim mjestima u kuhinji. Pored toga, na ovaj način se može prirodno rastvoriti na sobnoj temperaturi.

Međutim, ako meso predugo odmrzavate na radnoj površini i na nepovoljnoj temperaturi, mogu nastati ozbiljni problemi. Ostavljanje zamrznute hrane duže od dva sata može dovesti do brzog povećanja rasta bakterija.

Opasno je i kada temperatura prethodno zamrznute hrane dostigne više od 4,5°C, jer se i tada bakterije mogu brzo razmnožavati u hrani.

Dok je meso zamrznuto, ono će ostati bezbjedno i potencijalne bakterije u njemu će ostati u stanju mirovanja, ali kako meso počne da se odmrzava, bakterije će početi da se aktiviraju. Stručnjaci kažu da nikada ne odmrzavate meso na pultu, jer može postati opasno nakon dva sata. Ovo vrijeme se u toplim ljetnjim mesecima smanjuje na jedan sat, zbog ubrzanog rasta bakterija.

Nije samo meso ono što izaziva brzi rast bakterija tokom odmrzavanja na pultu. Proizvodi koje sadrže takođe mogu biti opasni.

Ako želite da odmrznete meso tokom vrelog ljetnjeg dana ili bilo kog dana kada je temperatura u vašoj kuhinji visoka, možda bi bilo najbolje da potražite drugu opciju.

Stručnjaci preporučuju da hranu tokom odmrzavanja ostavite u frižideru, gdje će ostati na konstantnoj temperaturi od ili ispod 4,5°C, dodajući da je opasno i odmrzavanje mesa u vrućoj vodi. Kažu da su tri najbezbjednija načina za odmrzavanje hrane „u frižideru, u hladnoj vodi i u mikrotalasnoj pećnici“.

Najsigurniji način odmrzavanja mesa je u frižideru, iako može potrajati duže nego što ga ostavite da se odmrzne na pultu. Zato očistite ostatke koji su tamo stajali predugo i napravite mjesta za sledeći obrok koji će biti bezbjedno pripremljen i sa mnogo manje bakterija nego kada ostavite meso da se odmrzne na pultu, piše Centarzdravlja.hr.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR