15 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

22° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 14°

Petak

03.05.

18° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kapadokija: Grad mistike, šarenih balona i rijetkih prirodnih fenomena

Izvor: Foto: Antena M

Mozaik

Tag VideoTag Gallery
Comments 1

Kapadokija: Grad mistike, šarenih balona i rijetkih prirodnih fenomena

Autor: Lejla Hadžimuhović

  • Viber

U srcu turske Anatolije smještena je, kako je mnogi nazivaju, "Čudnovata zemlja od šarene stijene" koja stotinama godina oduševljava putnike - Kapadokija. 

Omiljena je destinacija onima koji vole da istražuju, koje privlači mistika. 

Ova zadivljujuća oblast karakteristična je po pejzažima koji svakog turistu ostavljaju bez daha. Glavna znamenitost ovog područja su prirodne figure formirane od bazalta.

Figure su proizvod vuklana koji je iznenada proradio i počeo da izbacuje užareni pepeo i lavu koja se taložila na ovom području.

Nakon što su se vulkani smirili, kiša i vjetar su polako počeli da oblikuju Kapadokiju i pretvaraju je u ono što danas vidimo. 

 

Kada se spomene Kapadokija, osim karakterističnog reljefa, ljudi odmah pomisle i na šarene vazdušne balone, koji su prava turistička atrakcija i zaštitni znak ove regije.

Ko posjeti Kapadokiju, a ne priušti sebi let balonom, kao i da nije dolazio jer je to iskustvo koje se ne zaboravlja.

Sam let balonom je nešto zaista posebno. Ono što treba da znate je da, ukoliko se odlučite na ovaj izazov, morate ustati prije izlaska sunca. Prije svitanja, baloni se polako podižu jer je tada najbolja jačina vjetra. Onda vaša avantura tek počinje...

Ovo područje, kako sunce izlazi, mijenja boju, pa se osjećate kao da ste zalutali u neki drugi svijet. 

Ono što je putnicima jako interesantno je to što mjesto polijetanja i slijetanja vazdušnog balona nikada nije isto, jer slijetanje zavisi od vjetra. Dakle, može se reći da je vjetar vođa puta, jer se sve dešava zahvaljujući njegovoj "komandi". Ovo možda zabrinjava, ali nema mjesta panici. 

Let balonom do posljednjeg detalja je organizovan i traje oko sat. U takozvanoj korpi može stati oko 30 ljudi, a balonom upravljaju iskusni i dobro obučeni pilot i kopilot. Oni su u konstantnoj radio vezi sa ljudima na zemlji, a balone sa zemlje prate pripadnici vojske i policije.

Iz balona je posebno interesantno posmatrati takozvanu "dolinu ljubavi". To ime joj pripada jer odiše iskonskim mirom i tišinom, i može se čuti samo cvrkut ptica.

Ona nije atrakcija samo za turiste. Na narednoj fotografiji i video snimku vidjećete da je ova oblast interesantna i režiserima, pa se tu često snimaju scene za filmove, serije i spotove.

Kapadokija je poznata po naseljenim gradovima Nevšehir, Urgup, Avanos i Goreme, a najveću atrakciju predstavljaju tri podzemna grada: Derinkuju, Ozkonak i Kajmakli. 

Goreme je najpoznatiji po muzeju na otvorenom. U pitanju je kompleks hrišćanskih crkava u stijenama. Tu se mogu vidjeti freske koje su proglašene za neke od najljepših primjeraka rane hrišćanske umjetnosti.  

Freske koje smo mogli vidjeti u takozvanim "katakombama" daleko se razlikuju od onih koje imamo priliku da vidimo u našim crkvama i manastirima. 

Iz ovih fresaka zrači određena doza dječije naivnosti i vraća osjećaj čiste, iskonske vjere. 

Freske se nalaze u podzemnim katakombama, zbog toga što su se, kako su nam vodiči ispričali, nekada, u doba ratova i osvajanja sakrivale od turskih osvajača. 

U Kapadokiji postoji 36 podzemnih gradova koja su nekada bila utočišta Hrišćanima da upražnjavaju vjeru u tajnosti. Iako je Turska većinski islamska zemlja, Kapadokija baštini mnoge hrišćanske tvorevine.

Iznjedrila je tri velika oca hrišćanstva - Vasilija Velikog, Grigorija Bogoslova, i Grigorija Nisijskog.

Ono što je nemoguće ne primijetiti, jeste srdačnost lokalnog stanovništva prema turistima. Probali smo njihov tradicionalni sok od šipka koji se priprema na licu mjesta a evo i kako:

Zato, ukoliko volite avanturu, mističnost i neobične predjele, ovo je definitivno mjesto koje treba da posjetite.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

mr

Sv. Vasilije Veliki, jedan od oceva hriscanstva, slavi se i u CG 14 januara. Uglavnom ga slave porodice iz morackog plemena. Nazalost, toga dana ga niko i ne pominje, sve je potisnula, uz zaglusujucu buku, tzv. srpska nova godina. Da ne veruješ!