15 °

max 25 ° / min 15 °

Subota

06.06.

25° / 15°

Nedjelja

07.06.

25° / 17°

Ponedjeljak

08.06.

26° / 17°

Utorak

09.06.

27° / 17°

Srijeda

10.06.

26° / 18°

Četvrtak

11.06.

23° / 18°

Petak

12.06.

25° / 17°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pogledajte: Pljevljak patentirao pametni novčanik

Mozaik

Tag Video
Comments 1

Autor: Antena M

  • Viber

Pogledajte: Pljevljak patentirao pametni novčanik

Kampanju "Živimo kulturu", koju realizuje Ministarstvo kulture, nastavljamo predstavljanjem autora čiji je rad podržan na drugom konkursu, u okviru programa "Kreativna Crna Gora", saopšteno je iz ovog vladinog resora.

Multifunkcionalni novčanik Cube, čiji je autor Pljevljak Džervin Hodović, našao se među 13 projekata iz oblasti kreativnih industrija kojima smo dali podršku ove godine, navode u saopštenju. 

Kroz rad u oblasti kožne galanterije, Hodović je patentirao smart novčanik koji nudi potpuno nov način upravljanja gotovinom i karticama, a baziran je na revolucionarno patentiranoj Cube42 tehnologiji.

"Cube donosi zaštitu, snagu i preciznost - sve u jednom novčaniku, a budući da predstavlja i idealnu zaštitu kako za novac i kartice, tako i za podatke, privatnost i dragocjenosti, ne čudi što je za kratko vrijeme pobudio interesovanje svjetske dizajnerske scene", dodaju u saopštenju. 

Ministarstvo kulture prepoznalo je potencijal ovog proizvoda za tržišni razvoj i pružilo mu podršku za uspostavljanje investicione kampanje na Kickstarteru, najpopularnijoj veb platformi na svijetu namijenjenoj podršci umjetnicima, koja će imati za cilj da doprinese bržem plasmanu ovog proizvoda na međunarodno tržište.

"Pošto već radim redizajne kožne galanterije za mnoge fabrike, riješio sam da napravim proizvod koji će dominirati na tom tržištu. Zavrnuo sam rukave i počeo izradu. Priznajem, sa dosta problema sam se suočio dok nijesam napravio ovaj novčanik, koji se, na kraju, voli kao igračka", kaže Hodović.

Kako napominje, proces izrade i patentiranja njegovog novčanika trajao je skoro godinu i po.

"Novčanik Cube uvijek je istih dimenzija, bez obzira na to koliko se u njega materijala stavlja. Ima zaštitu RFID (Radio-frequency identification), a sada smo izbacili i verziju otpornu na metke, sa A3 zaštitom. U prevodu – ovom novčaniku ništa ne može da se desi", ističe Hodović.

Dodaje i da u Cube novčanik staje dosta papirnog novca, šest kartica i modul sa pasivnim praćenjem, koji će ubrzo plasirati na američko tržište.

"To će biti prvi pametni novčanik koji ima 100 odsto zaštitu od svih spoljašnjih uticaja. Dalji razvoj Cube brenda baziraćemo i na hi-tech garderobi. Radimo ga kao namjenski proizvod za vojske i policije širom svijeta. Sa Balkanom smo krenuli u ispitivanje jednog od najtežih tržišta, jer tu je najmanja akumulacija novca, a mi prodajemo skup proizvod. To zapravo znači da on mora da bude baš dobar da bismo ga bilo kome na Balkanu prodali", ocjenjuje Hodović.

Sljedeći cilj u razvoju ovog projekta je, kaže, kampanja na Kickstarteru.

"Čim tu prođemo, vjerujem da ćemo jednu za drugom osvajati sve platforme za prodaju", dodaje Hodović.

Podsjetimo, prvi konkurs u okviru programa "Kreativna Crna Gora" prošle godine donio je brojne proizvode koji su, uz podršku Ministarstva kulture, predstavljeni domaćem i međunarodnom tržištu, dodaju iz Ministarstva. 

"Upravo rezultati prvog konkursa, na kojem smo podržali 11 projekata, bili su i ključni razlog da program bude nastavljen - uz još širi opseg oblasti koje su podržane tokom drugog konkursa", zaključuju u saopštenju. 

 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Fahro

Nije los, proslog ljeta sam ga imao u rukama u delti. Dizajn je odlican.