8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

14° / 8°

Utorak

23.04.

10° / 9°

Srijeda

24.04.

13° / 8°

Četvrtak

25.04.

10° / 6°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Naučnici snimili kita u Jadranu

Izvor: EPA

Mozaik

Tag Video
Comments 1

Naučnici snimili kita u Jadranu

Izvor: Nova.rs

Autor: Antena M

  • Viber

Naučnici iz instituta Plavi svijet ispitivali su izvještaje da je veliki kit primijećen u Velebitskom kanalu i utvrdili da je riječ o čak dva velika kita.

Naučnici su uspjeli da dronom snime radoznalog kita koji se približio njihovom brodu dugom sedam metara i plivao vrlo blizu površine.

S obzirom na to da su se dojave o području južnog dijela Velebitskog kanala nastavile i u septembru, istraživači su ponovo izašli na teren sa ciljem da snime velikog kita dronom iz vazduha kako bi analizirali njegovu veličinu, zdravstveno stanje i uzeli uzorak kože za analizu DNK.

Velikog kita su pronašli tokom vikenda ove subote na samom ulazu u kanal i pratili ga dva sata, navode iz Instituta.

Pregledom snimljenih fotografija ustanovili su da se ne radi o istoj životinji koja je snimljena u avgustu.

“Kit koga su kolege fotografisale u avgustu imao je veliki i vidljivi urez na peraju dok ga ovaj kit nema. Takođe, peraja im se razlikuju i o obliku”, rekao je za Index.hr istraživač Jure Miočić-Stošić.

Kita su i sjutradan ponovo uočili.

“Osim što su mu zaroni trajali kraće, ovaj put veliki kit je bio zainteresovan za naše plovilo. U nekoliko navrata je na svega metar ispod površine po 4-5 minuta plivao uz naš brod. Tokom jednog približavanja okrenuo se na bok pa mu se jasno vidio gotovo bijeli trbuh”, ispričao je Grgur Pleslić, direktor naučnog programa Instituta Plavi svijet.

Doc. dr. sc. Draško Holcer, viši kustos Hrvatskog prirodnjačkog muzeja, uradio je biopsiju kože velikog kita.

“U nekoliko navrata kit je veoma polako plivao uz naše plovilo. Takva situacija povoljna je za uzimanje biopsije jer vam omogućava da životinju pogodite precizno ne riskirajući eventualnu povredu ili promašaj. Tokom jednog takvog izrona uz plovilo uspio sam da uzmem mali komadić kože za DNA analizu”, rekao je dr. Holcer.

Koliko znam, ovo je prvo uspješno biopsiranje velikog kita u Jadranu. No prije desetak godina uspio sam uzeti biopsiju i s grbavog kita koji je boravio u Piranskom zalivu. Tada nam je ona pomogla da utvrdimo pol životinje, rekao je on.

Uzorci će biti poslati kolegama u Holandiji gdje se trenutno radi populacijsko genetičko istraživanje velikih kitova Sredozemlja i Atlantika.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR