4 °

max 15 ° / min 0 °

Četvrtak

26.11.

15° / 0°

Petak

27.11.

16° / 1°

Subota

28.11.

15° / 1°

Nedjelja

29.11.

13° / 6°

Ponedjeljak

30.11.

10° / 3°

Utorak

01.12.

11° / 0°

Srijeda

02.12.

11° / 2°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Šoljica kafe prije doručka remeti naš metabolizam, dokazali naučnici

Izvor: ILUSTRACIJA

Mozaik

Comments 0

Izvor: RTS, INDEPENDENT

Autor: Antena M

  • Viber

Šoljica kafe prije doručka remeti naš metabolizam, dokazali naučnici

Kafa, čiji smo Međunarodni dan proslavili 1. oktobra, najpopularnije je piće na svijetu i dnevno se u prosjeku u svijetu popije 1,6 milijardi šoljica tog napitka. Ta jutarnja doza kofeina koja nam pomaže da se probudimo može nam značajno narušiti metabolizam i nivo šećera u krvi, pokazuje novo istraživanje.

Ukoliko ne bismo popili kafu prije doručka, istraživači iz Velike Britanije su ustanovili da bi se sposobnost našeg organizma da zdravo razgrađuje hranljive materije drastično popravila.

Ispitujući efekte koje loš san i jutarnje ispijanje kafe ima na niz različitih metaboličkih markera, naučnici sa britanskog Univerziteta u Batu su otkrili da, iako loš san negativno utiče na naš metabolizam, pijenje kafe prije doručka, negativno utiče na nivo šećera u krvi.

S obzirom na važnost održavanja nivoa šećera u krvi na sigurnom nivou kako bi se smanjio rizik od stanja kao što su dijabetes i bolesti srca, istraživači vjeruju da bi ovi rezultati mogli imati „dalekosežne“ zdravstvene posledice.

U njihovoj studiji, čiji rezultati su objavljeni u British Journal of Nutrition, 29 zdravih muškaraca i žena prošlo je kroz tri različita eksperimenta nasumičnim redosljedom.

U prva dva scenarija učesnici su dobijali posle buđenja glukozni sirup, koji je odražavao kalorije tipičnog doručka – najprije iz normalnog noćnog sna, a zatim opet posle loše prospavane noći (istraživači su ih budili na svakih sat vremena na pet minuta).

Samo članice Evropske unije uvezu preko tri hiljade miliona tona kafe godišnje

U trećem eksperimentu, pola sata prije konzumiranja slatkog napitka pili su jaku crnu kafu.

Učesnicima su uzimani uzorci krvi na analizu posle glukoznog sirupa u sva tri eksperimentalna scenarija.

Rezultati su pokazali da jedna noć poremećenog sna nije pogoršala odgovor organizma na glukozni sirup u poređenju sa normalnom noćnom snom. Međutim, jaka crna kafa konzumirana prije doručka – obrazac koji primenjuje veliki broj ljubitelja ovog napitka – povećala je nivo glukoze u krvi posle slatkog napitka za oko 50 procenata.

„Znamo da će se gotovo polovina od nas probuditi ujutro i, prije nego što počne bilo šta drugo, popiti kafu – nesvjesno što smo umorniji, pijemo više kafe“, napominje profesor Džejms Bets, jedan od direktora Instituta Univerziteta u Batu.

„Ova studija je važna i ima dalekosežne zdravstvene posledice, jer smo do sada imali ograničeno znanje o tome šta ovakve navike čine našem organizmu, posebno u pogledu metabolizma i nivoa šećera u krvi. Jednostavno rečeno, naša kontrola šećera u krvi je oslabljena kada je prva stvar sa kojom naše tijelo dođe u kontakt kafa, naročito posle loše prospavane noći“, dodaje profesor.

Najviše kafe stiže iz Brazila, potom iz Vijetnama, Hondorasa, Kolumbije i Ugande

Naravno, preporuka ljekara je da prvo doručkujemo, pa onda popijemo kafu, ako nam se i dalje pije.

Na mnoge će umirujuće djelovati nalaz da jedna loše prospavana noć neće mnogo pogoršati metabolički odgovor našeg organizma, kaže rukovodilac istraživanja, Hari Smit, doktorand na Institutu Univerziteta u Batu.

„Moramo još mnogo da naučimo o efektima koje san ima na naš metabolizam, kao i koje su dugoročne posljedice ovoga, kao i koliko fizička aktivnost, na primer, može da pomogne u suzbijanju ovih posledica“, zaključuje Smit.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR