11 °

max 16 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

16° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Održivost kreće iz sopstvenog dvorišta

Mozaik

Comments 0

Održivost kreće iz sopstvenog dvorišta

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Ekonomski razvoj i povećanje globalne populacije uzrokovali su u prethodnim decenijama porast potrošnje i paralelno sa tim porast količine otpada. Cijeli svijet suočava se sa problemom upravljanja otpadom, a odgovornost za njegovo rješenje je na svima - od građana, preko organizacija, vlada, kompanija. Kako se izboriti sa problemom otpada i da li biznis zajednica može pomoći da se ovaj važan problem riješi u dogledno vrijeme?

Na globalnom nivou, Coca-Cola je primjer kompanije koja se na ozbiljan i sistemski način posvetila rješenju problema otpada, saopštili su iz kompanije. Kroz platformu Svijet bez otpada, ova kompanija ulaže u svoje internacionalno znanje i iskustvo i u inicijative dobre za planetu, baš kako bi otpad postao pitanje prošlosti.

Za ovu kompaniju, održivi razvoj i zaštita životne sredine, kao jedan od važnih stubova održivosti, uvijek su u centru pažnje.

„Kompanija Coca-Cola HBC priču o održivosti počinje u sopstvenom dvorištu. Smanjujemo naš uticaj na životnu sredinu u cijelom lancu vrijednosti – od smanjenja emisija gasova staklene bašte, optimizacije ambalaže, povećanje povraćaja i reciklaže do smanjenja otpada koji se odlaže na deponiju. Inovacijama i investicijama težimo da rizike klimatskih promjena preokrenemo u nove mogućnosti za održivi razvoj poslovanja“, rekao je direktor kompanije Coca-Cola HBC Crna Gora Nikola Tripković.

Ovaj proizvođač omiljenih osvježavajućih pića obavezao se na to da svoja pakovanja učini reciklabilnim do 2025. godine, a do 2030. da pomognu skupljanje i recikliranje svih količina flaša i limenki koje prodaju na tržištu.

„Iako znamo da je ambalažni otpad globalni problem koji ne može riješiti jedna kompanija ili jedna osoba, prepoznajemo našu ulogu da predvodimo industriju u iznalaženju rješenja“, objašnjava Tripković.

Pored toga, kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora realizovala je nekoliko važnih ekoloških inicijativa, usmjerenih na povećanje primarne selekcije otpada i ukupne reciklaže. Jedinstveni projekat „Uhvati čist talas“, koji za cilj ima uspostavljanje pravilnog i održivog sistema upravljanja otpadom u primorskim opštinama, realizuje se od 2018. godine. U 2019. godini kompanija je realizovala projekat „Budva Zero Waste City“, u kojem je prikupljeno više od pola miliona plastičnih boca i poslato na reciklažu.

U rješavanju kompleksnih ekoloških izazova, Coca-Cola HBC Crna Gora udružuje se sa partnerima iz državnog i nevladinog sektora, lokalnim zajednicama, industrijom i potrošačima.

„Koncept međusektorske saradnje pravi je odgovor za rješavanje ekoloških izazova. Mi vjerujemo da kroz partnerstva, nova razmišljanja, inovacije i odlučnost, možemo ostaviti čistiju prirodu u nasleđe za buduće generacije. Svakako, najvažnija karika u ovom lancu su sami potrošači, koji mogu doprinijeti mijenjanjem svojih ekoloških navika”, ocijenio je Tripković.

Zato će, kako poručuje, Coca-Cola HBC Crna Gora i u narednom periodu, pored rada u sopstvenom “dvorištu”, raditi na edukaciji potrošača i svojih poslovnih partnera, kako bismo promjenom svijesti došli do boljih ekoloških navika i čistije životne sredine za naše i buduće generacije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR