9 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

21° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Savjeti za što bolje fotografisanje mobilnim telefonom

Izvor: Ilustracija/EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Mozaik

Comments 0

Savjeti za što bolje fotografisanje mobilnim telefonom

Izvor: Androidauthority/Balkanandroid.com

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Kamere u pametnim telefonima postaju sve bolje i bolje, međutim i dalje nijesu na nivou onih u foto-aparatima. Međutim, to ne znači da ne mogu napraviti sjajne fotografije. Zbog toga vam danas donosimo 16 savjeta za što bolje fotografisanje mobilnim telefonom koji će vam biti od izuzetne pomoći.

Slikajte što više fotografija

Među 300 fotografija mora biti neka dobra, zar ne? Savjet koji često daju i profesionalni fotografi – napravite što više fotografija. Sve mogu biti dobre na svoj način, međutim naći će se nekoliko fotografija koje će se izdvajati iz gomile svojim kvalitetom.

Koristite Burst mod, ili snimajte u 4K. Burst mod je posebno koristan kada fotografišete nešto što se često kreće, poput djece ili kućnih ljubimaca. Takođe, možete i napraviti kratki videozapis u 4K rezoluciji te iz njega “izvaditi” sličicu koja vam najviše odgovara.

Upoznajte vašu aplikaciju kamere, ili počnite koristiti novu

Kada kupite novi telefon, vrijedi provesti određeno vrijeme istražujući sve opcije aplikacije kamere, s obzirom da neke imaju jako korisne mogućnosti poput preuzimanja novih modova i scena i slično. Ukoliko ste ipak navikli na neku drugu aplikaciju kamere koju ste koristili na drugom telefonu (ili vam ugrađena aplikacija kamere ne pruža dovoljno mogućnosti), preuzmite neku drugu aplikaciju kamere. Naše preporuke su kamere poput Footej Camera, Candy Camera aplikacije za selfije, te Open Camera aplikacije.

Ne koristite blic ako ne morate

Fotografije u uslovima lošeg osvjetljenja postaju sve bolje i bolje, te često blic nije ni potreban – štaviše, većini novijih vodećih uređaja najčešće neće trebati blic za pravljenje dobrih fotografija. Ukoliko je ipak situacija takva da morate koristiti blic, eksperimentišite. Mnogi profesionalni fotografi namjerno prave tamnije fotografije koje kasnije mogu doraditi i malo osvijetliti i urediti sjenke, dok korištenjem blica nemate baš puno mogućnosti za kasnije uređjivanje i doradu fotografije.

Naučite kako koristiti prirodno osvjetljenje

Pokušajte namjestiti scenu tako da sunce osvjetljava osobu ili predmet koji fotografišete, a ne vas i kameru (osim ako želite napraviti fotografije silueta ili nešto slično). Takođe, sjajne fotografije možete napraviti i tokom takozvanih “zlatnih sati”, odnosno neposredno prije izlaska i poslije zalaska sunca.

Koristite pravilo "trećina"

Naime, ovo osnovno pravilo se svodi na to da prizor na vašem mobilnom telefonu podijelite u devet djelova, što možete postići uključivanjem mreže u postavkama kamere, te predmet koji fotografišete postavite gdje se sijeku linije. Međutim, pravila su tu da se krše, zar ne? Čak i ako se ne pridržavate ovog pravila, svejedno možete napraviti sjajne fotografije.

Koristite HDR opciju

Na određenim pametnim telefonima aplikacija kamere automatski određuje hoće li koristiti HDR mod ili ne, dok je na nekim uređajima potrebno manuelno uključiti i isključiti ovu opciju. U suštini, HDR opcija omogućava “hvatanje” više detalja, a najbolje funkcioniše sa pejzažima i fotografijama grada gdje bi kombinacija tamnih sjenko i svijetlog neba inače napravila nepoželjne rezultate.

Koristite manuelni/pro mod

Najbolji način da se upoznate sa tim kako kamera funkcioniše jeste koristeći manuelni/pro mod kamere. Tu možete kontrolisati brzinu okidača (što sporije postavite, to će više svijetla ući u senzor kamere, što je pozitivno u uslovima slabijeg osvjetljenja ali ne i po danu), ISO odnosno osjetljivost na svjetlo (niža ISO vrijednost je bolja po danu, dok je viša ISO vrijednost bolja po noći) i slično.

Obrišite staklo kamere prije fotografisanja

Nekada se to staklo jednostavno zamrlja, te zbog toga fotografije izgledaju lošije nego što bi to inače bio slučaj. Jednostavno prebrišite staklo maramicom, ili još bolje krpicom od mikrovlakana ako je imate.

Koristite uređivač fotografija

Naime, mnogi telefoni dolaze sa već ugrađenim alatima za uređivanje fotografija, a Google Photos aplikacija dolazi i sa opcijom automatskog popravljanja i uljepšavanja fotografija. Naravno, uvijek možete koristiti i neku drugu aplikaciju za uređivanje fotografija poput neke od aplikacija sa ove liste.

Dodajte par dijagonalnih linija u fotografiju

Upravo one uvlače gledaoca u fotografiju jer pružaju osjećaj dubine i trodimenzionalnosti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR