9 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Minja i klimatske promjene na festivalu u Zagrebu

Mozaik

Tag Video
Comments 0

Minja i klimatske promjene na festivalu u Zagrebu

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Kratkometražni animirani film "Minja i klimatske promjene" autora Zorana Markovića Zonja, biće prikazan danas u 16 sati na osmom Okolišnom filmskom festivalu u Zagrebu, u kinu Kinoteka.

Na programu ovog trodnevnog festivala koji je počeo 6.maja, našli su se dokumentarni, igrani i animirani filmovi, izložbe te predstavljanja Homo climaticuma, prve hrvatske zbirke klimatske fikcije.

Među filmovima iz Brazila, Argentine, Francuske, Španije, Italije, Portugala, Švajcarske, Japana, Slovenije, Islanda, Irana i Kanade, učestvuje i kratkometražno animirano ostvarenje iz Crne Gore namijenjeno djeci i odraslima koje je producirala NVO Green Home.     

Mala Minja je zabrinuta osnovnoškolka koja živi u Podgorici. U naraciji svojstvenoj dječjoj mašti daje lokalnu perspektivu mnogim problemima životne sredine te govori o uzroku i posljedicama klimatskih promjena.

“Potpuno neočekivano Minja ima svoj festivalski život jer je zamišljena kao lokalna priča za koju sam mislio da neće biti interesantna van granica Crne Gore. Očigledno sam se prevario jer je već dobila nagradu na festivalu u Štokholmu, a evo se danas prikazuje i u Zagrebu. Spisak zemalja, iz kojih dolaze filmovi koji se prikazuju na ovom festivalu, vrlo slikovito upućuje na to kome je u svijetu stalo do zaštite prirode. Baš sam zadovoljan što se Crna Gora našla među njima", kazao je Zonjo.

Govoreći o značaju ovakvih projekata, ukazao je na suštinski problem:

"Sve dobre i loše stvari vučemo iz djetinjstva. Jako je bitno učiti djecu od malena da poštuju prirodu, ali i druge ljude. Teško je djetetu usaditi ljubav prema svojoj okolini kad vidi roditelje koji mrze", dodao je Zonjo.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR