8 °

max 15 ° / min 7 °

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

13° / 9°

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Eksperiment pokazao – brza hrana na tijelo djeluje kao napad bakterijske infekcije

Izvor: Ilustracija

Mozaik

Comments 0

Eksperiment pokazao – brza hrana na tijelo djeluje kao napad bakterijske infekcije

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Primajući brzu hranu kao namirnicu, organizam je primoran da proizvodi više bijelih krvnih zrnaca kao da je „napadnuto“.

Masnoća. Neprimjerene porcije. Industrijski proizvodi koji se zamrzavaju na neodređeno vrijeme do sjledećeg kupca.

Prirodno, ljudski organizam nije pripremljen za obradu brze hrane. Nedavno istraživanje pokazuje da se on čak bori protiv nje kao da je u pitanju bakterijska infekcija, piše „muyinteresante“.

Kako ljudsko tijelo prima brzu hranu?

Tim istraživača je pokušao da otkrije kako se ljudsko tijelo bori sa brzom hranom. Polazeći od toga da to nije najzdravija ishrana, oni su mjesec dana hranili miševe zasićenim mastima, šećerima i solju.

Ovaj obrazac se smatra zapadnim načinom ishrane, kako su autori rekli za časopis “Cell”. Umesto svježeg voća, povrća i prirodnih vlakana, ishrana glodara u laboratoriji bila je bazirana na nečemu što je najbliže pici i hamburgerima. Poslije prve nedjelje, naučnici su shvatili da je u krvotoku životinja porastao broj ćelija imunog sistema.

Ovakav odgovor je obično izazvan uticajem agresivnih infekcija koje tijelo detektuje. Ono što je privuklo pažnju istraživača je što su miševi gutanjem hrane upadali u stanje „uzbune“. Ovaj odgovor može da ponudi nove informacije o tome kako se naš imunološki sistem sjeća „bitaka“ koje je vodio.

Imunološka bitka

Eksperiment nad miševima je potvrdio da organizam nije spreman da primi ovu vrstu hrane, a posebno ne kao svakodnevnu ishranu, rekla je Anet Krist sa Univerziteta u Bonu, u Njemačkoj.

“Nezdrava ishrana je dovela do neočekivanog porasta broja ćelija imunog sistema u krvi kod miševa, posebno granulocita i monocita (deo bijelih krvnih zrnaca)”, rekla je ona.

Trag koji je brza hrana ostavila u ćelijama je otkrio da se tijelo sjeća kako da se nosi sa ovim tipom namirnica, koje je prepoznao kao biološki napad. Za razliku od onoga u šta se vjerovalo, povratak zdravijoj ishrani ne poništava u potpunosti štetne efetke koje je na telo imala ova vrsta namirnica.

Naprotiv, nije dovoljno poništiti promjene kroz koje tijelo prolazi. Imuni sistem pamti zauvijek ovakve „napade“. Zbog toga, suočeni sa mogućnošću budućih „neprijateljstava“, znate šta vam je činiti.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR