9 °

max 14 ° / min 9 °

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Jedna skromna kuća u Americi postala je kulturno-istorijsko dobro zbog slavnog muzičara

Izvor: EPA

Mozaik

Comments 0

Jedna skromna kuća u Americi postala je kulturno-istorijsko dobro zbog slavnog muzičara

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Dom u kojem je odrastao Kurt Kobejn, frontmen grupe Nirvana, proglašeno je za kulturno-istorijsko dobro, prenose svjetski mediji.

U pitanju je skromna kuća u gradiću Aberdin u saveznoj američkoj državi Vašington, u kojem je čuveni muzičar živeo u period od 1968. do 1984.

Odjeljenje za arheologiju i očuvanje istorije savezne države Vašington sada je Kurtov dom dodao u Registar nasljeđa za "istorijski značajna nalazišta i dobra pronađena širom države".

Sadašnji vlasnik imanja Li Bejkon bio je zauzet vraćanjem kuće u prvobitno stanje i otvoriće vrata za privatne ture sljedeće godine. On je takođe najavio i izgradnju pratećih objekata gdje će obožavatelji Kurta Kobejna moći naći suvenire.

''Naš cilj je da od kuće napravimo projekat odavanjem počasti Kurtovom ranom životu i karijeri, sa muzejskim detaljima - rekao je Bejkon za "Rolling Stone", a prenosi nypost.com.

Bejkon i njegova supruga Danijel kupili su kuću od porodice Kobejn 2018. godine za 225.000 dolara.

Cijela ideja dopada se i Kim Kobejn, sestri Kurta Kobejna.

''Uživam što sam uključena i dajem svoj doprinos. Veoma sam srećna i podržavam to što su Li i Deni ovo preuzeli prije tri godine'',  rekla je Kim.

Alison Bruks, izvršna direktorka Odeljenja za arheologiju i očuvanje istorije, navodi da je inicijativa da kuća iz djetinjstva Kurta Kobejna bude proglašena za kulturno-istorijsko dobro odlična stvar.

''Generalno, želimo da budemo sigurni da priznajemo da se u kući iz detinjstva dogodilo nešto što je bilo značajno. U ovom slučaju to je Kurt Cobain, koji je svoje muzičke strasti i vještine razvio u Aberdinu i u toj kući. Svi članovi vijeća prepoznali su važnost tog mesta - rekla je Bruksova za "Rolling Stone", a prenosi Daily Mail.

Kurt Kobejn, kao što je poznato, preminuo 1994. godine. Imao je 27 godina.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR