10 °

max 12 ° / min 10 °

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ko je zauzeo prvo mjesto? Pogledajte kako izgleda nova lista najbezbjednijih gradova na svijetu

Izvor: EPA

Mozaik

Comments 1

Ko je zauzeo prvo mjesto? Pogledajte kako izgleda nova lista najbezbjednijih gradova na svijetu

Izvor: nationalgeographic.rs

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Kopenhagen je najbezbjedniji svjetski grad, prema indeksu koji je objavio Economist Intelligence Unit, a rangira 60 međunarodnih odredišta na osnovu digitalne, zdravstvene, infrastrukturne i lične bezbjednosti, kao i zaštite životne sredine, što je nova kategorija uvedena ove godine.

Kopenhagen je prvi put proglašen najbezbjednijim gradom na svijetu, postigavši 82,4 boda od 100.

"Jedan od ključnih činilaca koji Kopenhagen čine tako bezbjednim gradom je njegova niska stopa kriminala, koja je trenutno na najnižem nivou u više od decenija", kaže gradonačelnik Kopenhagena Lars Veis.

"Kopenhagen takođe karakteriše velika društvena kohezija i relativno mali jaz u bogatstvu. To je mješoviti grad u kojem se i čistačica i direktor sreću u lokalnom supermarketu i imaju djecu u istoj školi", dodao je.

Kanadski Toronto zauzeo je drugo mjesto s 82,2 boda, dok je Singapur treći s 80,7 bodova. Iako je Sidnej zauzeo četvrto mjesto s 80,1 bodom, australijski grad bio je na vrhu kategorije digitalne bezbjednosti, dok je Tokiju dodijeljeno 80 bodova, čime je japanski grad pao na peto mjesto.

Holandski Amsterdam je šesti sa 79,3 boda, dok je novozelandski Velington zauzeo sedmo mjesto sa 79 bodova. Melburn je na osmom mjestu sa 78,6 bodova, dok je švedski Stokholm zaokružio prvih 10 sa 78 bodova.

Njujork dijeli 11. mjesto sa španskom Barselonom (oba grada dobila su 77,8 bodova). Vašington DC je na 14. mjestu, dok su London i San Francisko izjednačeni na 15. mjestu, prenose Index i N1.

Na dnu popisa su nigerijski Lagos, egipatski Kairo, venecuelanski Karakas, pakistanski Karači i mjanmarski Jangon.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

čitalac

Jedini grad na svijetu u kome ne morate brinuti ako izgubite dijete na ulici je Singapur. Sigurni ste da mu se ništa neće desiti, ako ga ne nađete znate da će ga neko dovesti kući. Stanovnici Kopenhagena ili Toronta mogu samo da sanjaju o takvoj bezbjednosti. A to je ipak važnije od digitalne bezbj