7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ko je šarmantni neandertalac koji je osvojio internet i zbog čega je drugačiji od drugih svojih savremenika?

Izvor: Screenshot

Mozaik

Tag Video
Comments 0

Ko je šarmantni neandertalac koji je osvojio internet i zbog čega je drugačiji od drugih svojih savremenika?

Izvor: nationalgeographic.rs

Autor: Nikoleta Rakočević

  • Viber

Rekonstrukcija lica neandertalca privukla je pažnju ljudi širom svijeta zbog njegovog vedrog izraza lica, koji je uočljiv čak i nakon 70.000 godina.

Kako prenosi Live Science, stručnjaci iz Kennis & Kennis Reconstructions oblikovali su lice mladog neandertalca od dijela lobanje otkrivenog u Sjevernom moru kod obale Holandije, prije dvadeset godina.

Koristeći informacije koje su odbili iz čvrste strukture kosti neandertalaca, istraživači su takođe prikupili informacije dobijene iz istraživanja drugih lobanje iz istog perioda, o njihovoj boji očiju, kože i kose.

Vjeruje se da je Krijn, kako su ga nazvali, živio u Dogerlandu, koji je nekada bio kopno, a sada je dio morskog dna u Sjevernom moru između Ujedinjenog Kraljevstva i kontinentalne Evrope. Prema istraživanju, Krijn je umro prije između 50.000 i 70.000 godina.

Kost je bila dio čeone kosti, a ono što je zanimljiva je činjenica da je imao malu cistu iznad jedne obrve. Smješteni u slojevima kože, tumori poput ovih obično sporo rastu i benigni su.

Umjetnici su odlučili prilikom rekonstrukcije lica, rekonstruišu i izgled njegovog tumora, kako bi pokazali da su i drevni stanovnici Zemlje patili od mnogih bolesti kao i mi danas.

Ove vrste cista su rijetke, ali obično su benigne, posebno kada su male, poput one kod Krijna, kaže se u studiji o njegovoj lobanji iz 2009. godine. To je bilo prvi put da je ova vrsta tumora dokumentovana na ostacima neandertalca.

Prvi neandertalac na prostoru današnje Holandije

Krijn je danas izložen u holandskom Nacionalnom muzeju antikviteta, a njegovu kost otkrio je paleontolog amater 2001. godine dok je posmatrao sedimente uzete sa dna Sjevernog mora, sjeverozapadno od Holandije.

Adre Kenis, umjetnik specijalizovan za paleo-antropologiju, koji radi sa svojim bratom Alfonsom u Kennis & Kennis Reconstructions, kaže da postoji nešto posebno u vezi Krijna. Kada je lik bio gotov, bili su oduševljeni njegovim šarmom!

"Dogerlandđanin"

Krijn je prvi neandertalac iz pleistocena čiji je fosil pronađen pod morem, a iako je njegova vrsta živjela širom Evrope, on je takođe prvi neandertalac koji je ikada pronađen u današnjoj Holandiji. 

Tadašnja Evropa bila je dom velikom broju životinja, uključujući mamute, lavove, vunaste nosoroge, irvase i konje, a svi su oni živjeli u nekadašnjoj stepi Dogerlanda, navodi se u saopštenju Kraljevskog holandskog muzeja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR