8 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 8°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 16°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Grad naredio  vlasnicima mačaka da ih do kraja ljeta ne smiju puštati iz kuća!

Izvor: Pixabay

Mozaik

Comments 0

Grad naredio vlasnicima mačaka da ih do kraja ljeta ne smiju puštati iz kuća!

Izvor: Slobodna Dalmacija

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Vlasnici mačaka u njemačkom gradu Valdorfu moraju do kraja avgusta svoje ljubimce držaće isključivo u kućama kako bi se tokom sezone razmnožavanja zaštitila rijetka vrsta ptice - ševa.

Riječ je o vrsti koja gnijezdo pravi na tlu, pa je zbog toga vrlo lak plijen za mačke. Prema pisanju Juronjuza , populacija ptica u zapadnoj Europi posljednjih nekoliko decenija se znatno smanjuje. Međunarodni savez za konzervaciju prirode (IUCN) je neke od njih istakao kao one za koje treba biti zabrinut, jer ih je sve manje, piš Klix, a prenosi Jutarnji list.

Vlasti Valdorfa su poručile da je svaka mjera bitna za opstanak ševa. Tromjesečna zabrana koja se odnosi na mačke primjenjivaće se u južnim dijelovima grada.

Vlasnici mačaka, koji budu kršili ovu zabranu, bit će novčano kažnjeni. Ako ljubimca puste van kuće to će ih koštati 500 eura. Ako mačka usmrti pticu, bit će kažnjeni sa 50 hiljada eura.

Međutim, iz najveće njemačke organizacije za zaštitu životinja Deutscher Tierschutzbund upozorili su da onemogućavanje mačaka da izlaze vani kod njih uzrokuje stres. Odluku lokalnih vlasti ocijenili su kao kontroverznom.

Pojedine druge organizacije pozdravile su odluku da se zaštiti pomenuta vrsta ptice, ali smatraju da to ne smije biti na štetu drugih životinja. Ukazuju da je čovjek isključivo krivac za to što je ta ptica ugrožena. Prema pojedinim studijama, vlasničke mačke usmrte tek manji broj ptica, prenosi Juronjuz.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR