14 °

max 15 ° / min 9 °

Srijeda

24.04.

15° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

18° / 9°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nikotinski uređaji nove generacije: Prolazni trend ili dugotrajni benefiti

Mozaik

Tag Gallery
Comments 0

Nikotinski uređaji nove generacije: Prolazni trend ili dugotrajni benefiti

Autor: Antena M

  • Viber

Izvještaj Instituta za javno zdravlje u Velikoj Britaniji navodi da su elektronski uređaji koji sadrže nikotin najefikasnije sredstvo za odvikavanje od pušenja u toj zemlji.

Podaci pokazuju da je upotreba ovih uređaja kao dio terapije odvikavanja od pušenja, tokom prethodne dvije godine imala jednu od najviših stopa uspješnosti u prestanku pušenja.

Danas je na tržištu prisutan veliki broj elektonskih uređaja koji predstavljaju bolju alternativu nastavku pušenja cigareta za odrasle pušače. Ipak, nisu ni sve alternative iste, a sigurne su samo one koje je provjerila nauka.

Osnovne razlike koje među njima postoje su da se dijele na duvanske i bezduvanske proizvode, kao i različite tehnologije na kojima počivaju. Tako s jedne strane postoje duvanski sistemi bazirani na tehnologiji zagrijavanja pravog duvana, od kojih je najpoznatiji IQOS, koji je ujedno i jedini sistem za zagrijavanje duhana koji je Američka agencija za hranu i ljekove svrstala u kategoriju proizvoda modifikovanog zdravstvenog rizika. S druge strane, tu su e-cigarete koje funkcionišu na principu zagrijavanja tečnosti koja može sadržavati nikotin.

I dok možda u širokoj populaciji postoji skepsa u ove alternative, nauka je ipak nepodijeljena i tvrdi da su ovi uređaji bolja opcija od nastavka pušenja, ali samo ako se radi o provjerenim, naučno zasnovanim proizvodima i ukoliko u potpunosti pređete na njih. Naravno, najbolja odluka koja se može donijeti je da se u potpunosti ostave cigarete i svi duvanski i nikotinski proizvodi, ali za one koji to ne žele, alternative, a njih nije malo, jesu bolje rješenje.

Najveća prednost uređaja koji zagrijavaju duvan, a ne sagorijevaju je eliminisanje procesa sagorijevanja, čime se eliminiše većina štetnih i potencijalno štetnih materija koje se oslobađaju sagorijevanjem kroz duvanski dim. Takođe, ovi uređaji sadrže pravi duvan samim tim i supstancu nikotin, prirodni sastojak biljke duvana, koja izaziva zavisnost, ali dokazano nije glavni krivac za bolesti povezane sa pušenjem.

Ono što je zajednično elektronskim cigaretama i uređajima koji zagrijavaju duvan je da su i jedni i drugi alternative tradicionalnim cigaretama i bolje rješenje od nastavka pušenja, a po čemu se razlikuju pogledajte u nastavku:

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR