13 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Novi dom za Padington plišane mede donijete kraljici Elizabeti

Izvor: screenshot/youtube

Mozaik

Comments 0

Novi dom za Padington plišane mede donijete kraljici Elizabeti

Izvor: RTS

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

Plišani medvjedić Padington nije samo filmski hit. Postao je simbol ljubavi najmlađih za kraljicu Elizabetu Drugu. Kraljica-pratilja Kamila našla je novi dom za hiljade Padington plišanih meda, koje su građani ostavljali u znak sjećanja na pokojnu Elizabetu Drugu.

Prije nešto više od dva mjeseca prostor ispred i oko Vestminsterske opatije – Parlamentarni trg – bio je centar svijeta, jer se upravo tu odigravala sahrana kraljice Elizabete Druge.

Istovremeno, milioni Britanaca, ali i turista, koji su dolazili iz svih delova svijeta, ostavljali su u parkovima i duž ograda kraljevskih rezidencija cvijeće, poruke, ali i plišane medvjediće Padingtone.

Nasljednica i snaja kraljice Elizabete Druge, kraljica-pratilja Kamila, riješila je da medvjediće, kojih ima na hiljade, vrati onima, kojima su najpotrebniji.

Padington na putu do najmlađih

Medvjedići su profesionalno očišćeni. Krenuli su na putovanje od kuće Klarens, gdje kraljevski par živi, preko Trafalgar skvera sve do onih najmlađih.

Kraljica-supruga Kamila podelila je medvjediće djeci u istočnom Londonu

Sama kraljica-pratilja Kamila uručila ih je tokom piknika sa Padington medvjedićima djeci u istočnom Londonu, koji je postao simbol kako imigranata, tako i britanskog otpora nacizmu.

Uz nju su bili i glumci iz filmske serije o Padington medvjediću Madlin Haris i Hju Bonavil, koji igraju članove porodice Braun sa kojom popularni plišani medo živi.

„To je divna inicijativa. Ova naljepnica sve govori: 'Ovaj posebni plišani meda ostavljen je u kraljevskoj rezidenciji u znak sjećanja na njeno kraljevsko veličanstvo kraljicu Elizabetu Drugu u septembru 2022. Na poleđini piše: 'Molim vas, vodite računa o ovom medvjediću!' uz potpis njenog veličanstva kraljice-pratilje.' Djeca, koja su danas dobila medvjediće, možda neće odmah shvatiti njihov značaj, ali imati ih u krevetiću u godinama pred nama, biće nešto sasvim posebno“, ocjenjuje glumac Hju Bonavil, publici poznat i kao lord Grantam u seriji Dauntonska opatija.

Djeca su uživala u pričama i sendvičima sa marmeladom poput onog koga je kraljica Elizabeta Druga izvadila iz tašne i pokazala filmskom medvjediću Padingtonu u skeču, koji je obilježio proslavu njenog Platinastog jubileja samo nekoliko mjeseci prije smrti.

„Ko može da zaboravi skeč u kojem je njeno pokojno kraljevsko veličanstvo učestvovala sa tolikom radošću? Ideja da se skečom spoje ta dva simbola dobrote, u slučaju pokojne kraljice, osjećaja za dužnost tokom više od sedamdeset godina, i medvjedića, koji svima pruža prijateljsku ruku. Predivno je to što je skeč prerastao u simbol u vrijeme njene smrti“, podseća Bonavil.

Dobrotvorno društvo „Barnardos“, čiji je kraljica Kamila pokrovitelj već šest godina, razdijeliće medvjediće djeci širom Britanije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR