4 °

max 10 ° / min 4 °

Utorak

05.12.

10° / 4°

Srijeda

06.12.

9° / 8°

Četvrtak

07.12.

8° / 2°

Petak

08.12.

8° / 1°

Subota

09.12.

9° / 2°

Nedjelja

10.12.

10° / 3°

Ponedjeljak

11.12.

11° / 5°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Koje su prednosti i mane gazirane, a koje negazirane vode

Izvor: Pixabay

Mozaik

Comments 0

Koje su prednosti i mane gazirane, a koje negazirane vode

Autor: Antena M

  • Viber

Piti vodu je jedna od najvažnijih stvari koje možete da učinite za svoje dobro. Pravilna hidratacija olakšava eliminaciju toksina, poboljšava izgled kože, omogućava pravilno funkcioniranje probavnog sistema.

Kad je riječ o vodi, svijet se tradicionalno dijeli na dvije frakcije: postoje oni koji vole negaziranu vodu i oni koji ne mogu bez mjehurića gazirane vode.

Mitovi koji kruže oko dvije vrste vode su brojni – i nisu svi potvrđeni dokazima: neki kažu da je gazirana voda korisnija od negazirane vode u procesu varenja, drugi optužuju gaziranu vodu za oticanje ili zadržavanje vode, piše Novi list.

Da li je gazirana voda loša?

Prednosti konzumiranja kisjele vode (redovno ili s vremena na vrijeme) su brojne.

Prije svega, zapravo pomaže kod poteškoća sa varenjem i težine u želucu, zahvaljujući prisutnosti ugljen-dioksida u svom sastavu.
Zatim, pomaže u suzbijanju osjećaja umora i gubitka koncentracije – ako recimo vozite ili ste nekoliko sati obavljali sjedeći posao.

Na kraju, tokom sportskih aktivnosti ili vrlo vrućih dana, zahvaljujući visokom nivou mineralnih soli (natrijum, kalijum, magnezijum) gazirana voda na prirodan način smanjuje osjećaj umora i iscrpljenosti.

Ukoliko imate ova stanja, gazirana voda se ne preporučuje:

Za ljude dobrog zdravlja gazirana voda nema nuspojava.

Međutim, kod određenih patologija, konzumaciju mehurića treba izbjegavati – ili barem ograničiti.

Na primjer, oni koji pate od bubrežnih kamenaca ili takozvane „renelle“ (sitni pjesak koji se stvara unutar bubrega) trebali bi da izbjegavaju gaziranu vodu.

Prisutnost kalcijuma mogla bi da doprinese razvoju ovih poremećaja, prisiljavajući ljude da piju mnogo više vode od preporučena dva litra dnevno.

Čak i oni koji uzimaju dodatke na bazi kalcijuma zbog drugih patologija (na primjer osteoporoze) trebali bi da ograniče konzumaciju gazirane vode kako bi izbjegli rizik od taloženja ovog minerala u bubrezima.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR