12 °

max 23 ° / min 12 °

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 13°

Srijeda

01.05.

21° / 14°

Četvrtak

02.05.

17° / 13°

Petak

03.05.

16° / 11°

Subota

04.05.

15° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Stručnjaci otkrivaju koji suplementi mogu da oštete bubrege

Izvor: Pixabay

Mozaik

Comments 0

Stručnjaci otkrivaju koji suplementi mogu da oštete bubrege

Izvor: N1

Autor: Antena M

  • Viber

Mnogi posežu za raznim dodacima ishrani kako bi poboljšali svoje zdravlje, ali rijetko su upoznati s tim koji im suplementi zapravo mogu naštetiti.

Kako prenosi N1 Zagreb, HaVy Ngo-Hamilton, doktorka farmacije i klinička savjetnica, navodi da mnogi dodaci ishrani zapravo mogu oštetiti bubrege. Ona navodi da postoji nekoliko dodataka koji se obično povezuju s problemima s bubrezima, a u nastavku pročitajte o kojima je to suplementima riječ.

1. Kurkuma

Kurkuma se često koristi zbog svojih protivupalnih svojstava, ali farmaceutska savjetnica Angela Dori ne preporučuje uzimanje velikih doza kurkume ako ste u prošlosti imali problema s bubrezima, kao što je na primjer kamen u bubrezima.

“Kurkuma sadrži oksalat koji se može vezati za minerale i može povećati rizik od kamena u bubregu“, navodi ona.

2. Vitamin C

Preporučena dnevna doza vitamina C za žene je 75 mg, a za muškarce 90 mg. Mnogi međutim uzimaju dodatke u dozama od 1.000 mg što je daleko više od dnevne preporučene vrijednosti, prenosi BestLife.

“Višak vitamina C izlučuje se kao oksalat, koji može stvoriti kamen u bubregu”, navodi Dori.

Visoka, toksična doza vitamina C uzrokuje hiperoksaluriju i komplikacije poput akutne povrede bubrega, pokazala je studija iz 2013.

3. Vitamin D

Uzimanje vitamina D može imati negativne efekte na bubrege jer dodaci ovog vitamina mogu doći u interakciju s vezivanjem fosfata koji sadrže aluminijum, a koji se često koriste kod bolesnika s hroničnom bubrežnom bolešću kako bi se smanjili nivoi fosfata u krvi.

“Stoga vitamin D može rezultirati štetnim nivoima aluminijuma kod ljudi s hroničnom bolešću bubrega”, objašnjava Ngo-Hamilton i preporučuje da se osobe s bubrežnom bolešću prije uzimanja dodataka vitamina D prvo konsultuju sa svojim ljekarom.

4. Kalcijum

Dori preporučuje da izbjegavate uzimanje visokih doza kalcijuma, posebno ako istovremeno uzimate i vitamin C. “Kalcijum se izlučuje putem urina, a većina kamenja u bubregu sastoji se od kalcijuma i oksalata”.

Dodaje takođe, da uzimanje magnezijuma i vitamina B6 može pomoći u neutralizaciji efekata dodataka kalcijuma, ali se svakako prije kombinovanja bilo kakvih dodataka treba posavjetovati sa ljekarom.

5. Kalijum

Dodatke kalijuma ne bi trebalo uzimati svakodnevno osim ako tako nije propisao ljekar. Jedan od mnogih razloga je taj što može uzrokovati oštećenje bubrega i hiperkalemiju.

“Osobe s hroničnom bolešću bubrega, uključujući one na dijalizi, moraju paziti na unos kalijuma kako bi spriječile nakupljanje kalijuma u krvi. Hiperkalemija uzrokuje mučninu, povraćanje, grčeve u mišićima, slabost i umor. Teška hiperkalemija može uzrokovati probleme sa srčanim ritmom, pa čak i smrt”, upozorava Ngo-Hamilton.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR