25 °

max 30 ° / min 21 °

Četvrtak

06.08.

30° / 21°

Petak

07.08.

30° / 21°

Subota

08.08.

33° / 23°

Nedjelja

09.08.

34° / 23°

Ponedjeljak

10.08.

34° / 22°

Utorak

11.08.

33° / 22°

Srijeda

12.08.

33° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Da li kao porodica od tehnologije pravimo bauk ili razumijemo i njene dobre strane?

Tehnologija

Comments 0

Autor: Antena M

  • Viber

Da li kao porodica od tehnologije pravimo bauk ili razumijemo i njene dobre strane?

Piše: Kristina Mihailović

Tehnologija nam je donijela puno toga korisnog i promijenila naše živote. To je činjenično stanje koje treba da prihvatimo i iskoristimo ga na najbolji mogući način. Pokušati da se vratimo u „naše“ vrijeme je nemoguće. I pored vjerovanja i osjećaja da je ono bilo mnogo bolje – moramo prihvatiti da naša djeca odrastaju u drugačijem okruženju koje smo im mi, odrasli, kreirali.

Čini se da se kao porodica najviše trudimo da od tehnologije napravimo bauk i da vidimo samo njene negativne strane. Nije da ih nema, naravno, ali je mnogo više onih pozitivnih, a upravo se na njih treba usmjeriti i koristiti ih, u svakodnevnom životu, učenju, poslu...

Osim što djeca svakodnevno koriste tehnologiju, možda i više nego što bi trebalo i u odnosu na ono što nam stručnjaci savjetuju, i roditelji su ti koji bez nje često ne mogu, i prečesto im je dio svakodnevnice.

Da – treba pronaći mjeru, i treba ograničiti vremenski upotrebu računara i telefona, tableta u skladu sa uzrastom djeteta – ali je još važnije naučiti dijete da tehnologija nijesu samo društvene mreže, jutjuberi i slično. Ništa manje nije važno naučiti ih čuvanju privatnosti, prepoznavanju lažnih sadržaja i informacija itd, ali to su ionako stvari koje ih kao roditelji učimo kroz život, nije bitno je li to u online ili offline svijetu.

Sa puno toga se svi mi možemo upoznati, ali i usavršiti zahvaljujući tehnologiji, a da bismo djecu naučili, moramo i mi znati. Zato i mi moramo pametno istraživati i upotrebljavati je, jer znamo da djeca najbolje uče gledajući nas. Uzaludna je sva priča bez primjera.

Zašto nam tehnologija ne bi bila saveznik pri objašnjavanju školskog gradiva, jer osim mnogo više informacija koje možemo naći na netu, dostupni su nam i video i foto sadržaji koji pomažu razumijevanju onoga što se uči?

Razmjenjuju se lakše mišljenja, dostupni su nam različiti korisni sajtovi, profesori iz okruženja koji koriste neke drugačije metode učenja... Danas se i fakulteti završavaju online.

Na raspolaganju nam je jedan beskrajan svijet novih mogućnosti!

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR