16 °

max 16 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

16° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 11°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Istraživanje Crnogorskog Telekoma: Mladi vide društvene mreže kao mjesto borbe protiv nepravdi u društvu

Tehnologija

Comments 0

Istraživanje Crnogorskog Telekoma: Mladi vide društvene mreže kao mjesto borbe protiv nepravdi u društvu

Autor: Jelena Ćetković

  • Viber

Petostruka dobitnica Gremi nagrade, američka i planetarna muzička zvijezda Billie Eilish, i Deutsche Telekom Grupa čiji je Crnogorski Telekom dio, na Međunarodni dan mladih slave digitalni optimizam Generacije Z, ističući njihov potencijal u stvaranju bolje budućnosti, saopšteno je iz Telekoma.

Kampanja #WhatWeDoNext, kako je navedeno, osvjetljava na koje načine Gen Z, prva generacija rođena i odrasla u digitalnom dobu, koristi tehnologiju za dobro ne samo sopstvene generacije već društva u cjelini.

 „Svako od nas može da pozitivno utiče na našu planetu, i nadam se da će naša generacija iskoristiti svoje platforme za saradnju i komunikaciju, i tako napraviti razliku“, kazala je Billie Eilish.

Istraživanje koje je Crnogorski Telekom u maju sproveo u Crnoj Gori pokazalo je da pripadnici tzv. Gen Z, kako sociolozi opisuju mlade od 15 do 25 godina, društvene mreže vide kao važan dio svojih života jer se mogu koristiti u borbi protiv društvenih nepravdi, i daju im prostor da izraze mišljenje i kreativnost.

"Takođe, za razliku od prethodntih generacija, Gen Z aktivno učestvuje u onlajn životu, dok se ostali mahom odlučuju za pasivno konzumiranje sadržaja na društvenim mrežama.

 I dok su prethodne generacije digitalne navike usvajale naknadno, tehnologija, društvene mreže i povezanost su neodvojive od formiranja Gen Z, što se ogleda i u njihovoj svakodnevici. To je, pokazuje istraživanje, jedan od razloga zbog kojih mladi osjećaju kako se suočavaju sa nerazumijevanjem od strane roditelja i odraslih".

 Dvije trećine mladih u Crnoj Gori tako smatra da ih odrasli osuđuju zašto provode dosta vremena na svojim pametnim telefonima, pokazalo je istraživanje Crnogorskog Telekoma.

"To priznaje i polovina starijih građana, dok dvije trećine njih smatra da treba kontrolisati sadržaj i vrijeme koje mladi provode na telefonima. I dok mladi, prema istraživanju, mreže i povezanost koriste za učenje različitih stvari, razmjenu mišljenja i vjeruju da im mogu pomoći da vode zdraviji život, njihovi roditelji smatraju da je Gen Z izolovana više nego ikad".

Ravnopravno učestvovanje u društvenom, ekonomskom i kulturnom životu danas je, kako ističu, više nego ikad ranije u fokusu cijele Dojče Telekom Grupe. Zbog toga ovom kampanjom Telekom širi univerzalnu poruku digitalnog optimizma.

 „Gen Z je generacija budućnosti samim tim jer je riječ o mladim ljudima koji se trenutno školuju, završavaju fakultete i traže poslove. U Deutsche Telekomu je zato odlučeno da se u zemljama članicama Grupe pokrene razgovor o temama koje su važne mladima, kako bi se došlo do ideja na koji način povezanost i tehnologija mogu pokrenuti promjene. Samo kroz takav razgovor možemo ući u suštinu problema i prestati mlade da posmatramo isključivo kroz vrijeme koje provode na telefonima već i kroz sadržaj koji konzumiraju, kako bismo ih razumjeli“, objašnjava Gordana Spahić, rukovodilac marketinga u Crnogorskom Telekomu.

 Kampanja počinje danas filmom u kojem učestvuju Billie Eilish i brojni predstavnici Gen Z sa zanimljivim pričama. Film slavi izuzetne stvari koje mladi danas rade, sa snažnom porukom koju 18-godišnja Eilish prenosi kao glas generacije.

"Uz snimke napravljene prije epidemije koronavirusa vidimo kako se ova generacija suprotstavlja negativnoj percepciji o korišćenju tehnologije, pokazujući da je koriste kako bi uticali na stvari do kojih im je zaista stalo – od kampanje za klimatske promjene, borbe za jednakost, kreativnost, pa čak i cyber sigurnost.

 Osporavajući tvrdnju da je Gen Z opsjednuta ekranom mobilnog telefona, ova priča predstavlja misiju Deutsche Telekoma da pruži podršku generaciji koja pronalazi svoje mjesto i svoj glas. Kroz svoju uspješnu platformu Telekom Electronic Beats, Deutsche Telekom će nastaviti s podsticanjem razgovora na temu #WhatWeDoNext".

Dodatne informacije o kampanji dostupne su na www.whatwedonext.electronicbeats.net i na društvenim mrežama Crnogorskog Telekoma https://sr-rs.facebook.com/CTelekom/ i https://www.instagram.com/ctelekom/, kao i na i sajtu kompanije www.telekom.me.

 Autori kampanje su:

Kreatori: Saatchi & Saatchi, London

Produkcija filma: Somesuch, (LA snimanje: Somesuch LA, Poljska snimanje: Papaya Films)

Reditelj: Vincent Haycock, Los Angeles, Kalifornija 

Muzika: ‘When the party’s over’ by Billie Eilish & Finneas Baird O'Connell

Media: emetriq Hamburg, WPP Team Magenta, Düsseldorf

PR: Proud Robinson + Partners

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR