15 °

max 15 ° / min 6 °

Petak

19.04.

15° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Najavili promjene: Evo po kom kriterijumu će Google Maps odsad birati rutu za korisnike

Izvor: EPA/UWE ZUCCHI

Tehnologija

Comments 0

Najavili promjene: Evo po kom kriterijumu će Google Maps odsad birati rutu za korisnike

Izvor: Tanjug/B92

Autor: Marija Mitrović

  • Viber

Aplikacija Google Maps počeće, u okviru borbe protiv klimatskih promjena, da usmjerava vozače duž ruta za koje se procjenjuje da stvaraju najniže emisije ugljenika na osnovu saobraćaja, kosina i drugih faktora, saopštila je ta kompanija.

U saopštenju se navodi da će ta funkcija biti pokrenuta tokom ove godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim i u drugim zemljama, u okviru opredjeljenja kompanije da svojim uslugama pomogne u borbi protiv klimatskih promjena.

"Za otprilike polovinu ruta smo u mogućnosti da pronađemo ekološki prihvatljiviju opciju s minimalnim ili nikakvim vremenskim troškovima", rekao je direktor proizvodnje Rasel Diker, prenosi Rojters.

Google navodi da relativne procjene donosi ispitivanjem različitih tipova vozila i puteva, oslanjajući se na podatke američke Nacionalne laboratorija za obnovljivu energiju (NLOE).

Podaci o putu dolaze iz automobila sa Street Viewom, kao i iz vazduha i satelitskih snimaka.

Voditelj NLOE-ove grupe za mobilnost Džef Gonder rekao je da je s laboratorijom, koja je razvila alat poznat kao FastE za procjenu potrošnje energije vozila, postigao dogovor ovog mjeseca kako bi od Googlea dobio sredstva i proučio tačnost svojih procjena.

Google Maps će od juna početi da upućuje vozače da putuju kroz zone s niskim emisijama, u kojima su neka vozila zabranjena u Njemačkoj, Francuskoj, Holandiji, Španiji i Velikoj Britaniji.

U narednim mjesecima korisnici aplikacije Maps moći će da upoređuju prevoz automobilom, biciklom, javnim prevozom i drugim vidovima prevoza na jednom mjestu, umjesto da samo biraju između različitih puteva.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR