27 °

max 37 ° / min 24 °

Petak

30.07.

37° / 24°

Subota

31.07.

39° / 22°

Nedjelja

01.08.

40° / 24°

Ponedjeljak

02.08.

38° / 24°

Utorak

03.08.

38° / 23°

Srijeda

04.08.

38° / 25°

Četvrtak

05.08.

35° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Telekom: Crna Gora jedna od 24 zemlje u kojima će korisnici vidjeti ocjenu ekološke održivosti mobilnih telefona

Tehnologija

Tag Gallery
Comments 0

Telekom: Crna Gora jedna od 24 zemlje u kojima će korisnici vidjeti ocjenu ekološke održivosti mobilnih telefona

Autor: Antena M

  • Viber

Pet vodećih evropskih mobilnih operatora – uključujući Deutsche Telekom, u čijem sastavu posluje Crnogorski Telekom – udružilo je snage kako bi pokrenulo novu metodologiju ocjenjivanja mobilnih telefona koja će potrošačima pomoći da prepoznaju ekološki održive uređaje, dok će proizvođače podstaći da smanje uticaj svojih uređaja na životnu sredinu.

Inicijativu za procjenu eko standarda „Eco Rating“ zajednički su kreirali Deutsche Telekom, Orange, Telefónica (koja posluje pod markama O2 i Movistar), Telia Company i Vodafone, kako bi korisnicima pružili precizne informacije o uticaju proizvodnje, upotrebe, transporta i odlaganja mobilnih telefona na životnu sredinu, saopšteno je iz Crnogorskog Telekoma. 

Ocjena održivosti, kako navode, omogućiće operatorima i njihovim korisnicima da podstaknu potražnju za ekološkim elektronskim uređajima.

Kroz „Eco Rating“ inicijativu ocjenjivaće se uređaji 12 brendova mobilnih telefona, dok se procjena ostalih očekuje u budućnosti. Proizvođači koji su se od početka pridružili inicijativi su Bullitt Group – proizvođač CAT i Motorola robusnih telefona, Doro, HMD Global – proizvođač Nokia telefona, Huawei, MobiWire, Motorola / Lenovo, OnePlus, OPPO, Samsung Electronics, TCL / Alcatel, Xiaomi i ZTE.

Od juna 2021, mobilni operatori počeće sa uvođenjem označavanja ekološke ocjene uređaja na svojim prodajnim mjestima u 24 zemlje Evrope u kojima posluju. Informacije o tome kako se dobija ocjena, kao i više o ovoj inicijativi, korisnici mogu pronaći na stranici www.ecoratingdevices.com

Nakon detaljne procjene, svakom mobilnom uređaju biće dodijeljena „Eco Rating“ ocjena od maksimalno 100 bodova, koja će signalizirati ekološke učinke uređaja tokom cijelog njegovog životnog ciklusa, navedeno je u saoppštenju. 

Oznaka „Eco Rating“ tako će istaći pet ključnih aspekata: trajnost, popravljivost, mogućnost recikliranja, klimatska učinkovitost i učinkovitost resursa.

Izvršni direktori pet mobilnih operatora – Tim Höttges (Deutsche Telekom), Stéphane Richard (Orange), José María Álvarez-Pallete (Telefónica), Allison Kirkby (Telia Company) i Nick Read (Vodafone Group) – pozdravili su pokretanje inicijative za ekološku ocjenu uređaja:

„Stvaranje održive budućnosti naša je zajednička odgovornost, zbog čega vjerujemo da je pravo vrijeme za uvođenje usklađenog ocjenjivanja eko uticaja na nivou cijele industrije, koje će poboljšati transparentnost i pomoći u podizanju svijesti o uticaju uređaja na okolinu.

Radujemo se što ćemo u budućnosti primiti još proizvođača i telekomunikacionih operatora u 'Eco Rating' inicijativu i nadamo se da ćemo inspirisati cijelu industriju da ubrza svoj prelaz na cirkularni model kada je riječ o mobilnim telefonima.“

„Eco Rating“ metodologija

Koristeći informacije koje pružaju proizvođači uređaja, „Eco Rating“ procjena primjenjuje konzistentnu metodologiju ocjenjivanja jednako i objektivno na 19 različitih kriterijuma, što rezultira jedinstvenim rezultatom za svaki uređaj. Uz to, „Eco Rating“ daje smjernice u pet ključnih kategorija:

·         Trajnost – robusnost uređaja, vijek trajanja baterije i period garancije za uređaj i njegove dijelove.

·         Popravljivost – procjenjuje lakoću s kojom se uređaj može popraviti, uključujući i aktivnosti koje bi mogle povećati vijek trajanja proizvoda poboljšavanjem njegove popravljivosti, mogućnosti ponovne upotrebe i nadogradnje. Veća ocjena pokazuje u kojoj su mjeri podržani ti aspekti.

·         Mogućnost recikliranja – koliko se komponente uređaja mogu oporaviti i rastaviti i koliko se uspješno materijali mogu reciklirati.

·         Klimatska učinkovitost – ocjenjuje emisiju gasova sa efektom staklene bašte tokom cijelog životnog ciklusa uređaja. Što je ovaj rezultat bolji, to je uticaj uređaja na klimu manji.

·         Učinkovitost resursa – procjenjuje uticaj prouzrokovan količinom sirovina potrebnih za izradu uređaja (na pr. zlato za proizvodnju elektronskih komponenti). Što je ova ocjena bolja, to je manji uticaj na dostupnost sirovina.

„Eco Rating“ metodologija zasnovana je na industrijskom znanju i najboljim praksama u ovoj oblasti.

Razvijena je uz tehničku podršku i superviziju kompanije IHOBE (javna agencija specijalizovana za ekonomski razvoj, održivost i životnu sredinu), uz saradnju proizvođača uređaja, koristeći najnovije standarde i smjernice Europske unije, ITU-T, ETSI i ISO s novim parametrima uvedenim tamo gdje je to prikladno.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR