12 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Naučnici su napravili majicu kojom možeš da napuniš telefon

Tehnologija

Comments 0

Naučnici su napravili majicu kojom možeš da napuniš telefon

Autor: Antena M

  • Viber

Grupa istraživača u Kini razvila je neku vrstu vlakana koja bi mogla da skladište dovoljno električne energije za punjenje ličnih spravica i nosivih medicinskih uređaja.

U studiji objavljenoj prošle nedjelje u časopisu Nature, istraživači sa Univerziteta Fudan u Šangaju rekli su da su uspjeli da masovno proizvedu baterije od vlakana koje drže 85,69 vat-sati električne energije po kilogramu. Poređenja radi, iPhone 12 Pro Mak, težak 228 grama, ima bateriju kapaciteta oko 14 vat-sati.

Naučnici su demonstrirali bežično punjenje pametnog telefona dok su nosili majicu napravljenu od vlakana.

Trend pametne odjeće je posljednjih godina privukao veliko komercijalno interesovanje. Najnoviji proizvodi uključuju pametne čarape koje prate vašu tehniku hodanja, kupaće kostime koji vas mogu podsjetiti da nanesete kremu za sunčanje i helanke koje mogu da osjete kada treba da promijenite pozu.

Većina nosive opreme se napaja konvencionalnim litijum-jonskim baterijama, koje obično nisu sklopive ili vodootporne. Najnovija studija predstavlja novi korak u razvoju komercijalno održive tekstilne baterije koja bi mogla otvoriti nove mogućnosti za nosive uređaje.

U najnovijoj studiji, istraživači su napravili litijum-jonske baterije u obliku vlakana namotavanjem aluminijumske žice presvučene litijum-kobaltovim oksidima - pozitivnom elektrodom - zajedno sa bakarnom žicom presvučenom grafitom za negativnu elektrodu. Između njih se nanose posebni omoti za sprječavanje kratkog spoja.

Naučnici su tada otkrili da se sa povećanjem dužine vlakna smanjuje njegov unutrašnji otpor, prije nego što se izravnaju. Na osnovu otkrića, osmislili su industrijski proces za proizvodnju vlakana-baterija dužine nekoliko metara koje su mogle biti utkane u tekstil.

Prema studiji, materijal je zadržao 90,5 posto kapaciteta nakon 500 krugova pražnjenja. Tekstil na baterije je dobro radio čak i kada je bio sklopljen, opran vodom i probijen nožem, otkrili su istraživači.

Peng Huišeng, koji vodi istraživački tim, rekao je za kineski dnevnik Thepaper.cn da gustina energije vlakana, što je mera za količinu energije koju baterija pruža srazmerno njenoj težini, i dalje zaostaje za konvencionalnim baterijama.

Ali uz dovoljno sredstava i tehničku podršku, ove vrste materijala mogle bi ući u komercijalnu upotrebu za dvije do pet godina, rekao je Peng.

Istraživači širom svijeta takođe rade na drugim vrstama baterija koje se mogu savijati i prati kao odjeća. Ženg kaže da je njegova istraživačka grupa razvila neku vrstu baterije od tkanine koja može da skladišti energiju.

Međunarodna grupa istraživača je 2017. godine razvila rastegljivo predivo napravljeno od ugljenikovih nanocijevi koje generiše električnu energiju prilikom uvijanja ili rastezanja. Ova tehnologija bi potencijalno mogla omogućiti ljudima da pokretima pune svoje fitnes trekere, ali i drugu nosivu elektronsku opremu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR