11 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

15° / 9°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

18° / 11°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Hamburg piše istoriju: Prvi voz bez mašinovođe

Izvor: IRJ

Tehnologija

Tag Video
Comments 2

Hamburg piše istoriju: Prvi voz bez mašinovođe

Izvor: rts

Autor: Ana Ašanin

  • Viber

U okviru projekta "Digital S-Bahn Hamburg“, njemačka kompanija „Dojče ban” (Deutsche Bahn) i „Simens mobiliti“ (Siemens Mobility) napravili su u Njemačkoj prvi automatizovani voz, bez vozača, u svijetu.

Svoju prvu vožnju, voz je imao tokom Svjetskog kongresa inteligentnih transportnih sistema u Hamburgu. Projekat "Digital S-Bahn Hamburg", koštao je šezdeset miliona eura, a pored pomenutih kompanija, dio novca je investirao i grad Hamburg.

Novi automatski voz u Hamburgu je prvi potpuno automatizovani voz koji može bezbjedno da koristi postojeću željezničku infrastrukturu pored standardnih vozova sa posadom.

Iz kompanije „Simens" tvrde da je novi voz efikasniji zbog upotrebe vještačke inteligencije koja omogućava strogo praćenje rasporeda, a zahtjevi putnika se efikasnije ispunjavaju.

Iako će vozovi biti potpuno automatizovani, čovjek će i dalje biti prisutan iz bezbjednosnih razloga kad god ima putnika. Manevri poput okretanja izvodiće se automatski bez potrebe za ljudskim prisustvom.

Željeznički saobraćaj je „čistiji" i pouzdaniji način putovanja, a emisija štetnih zračenja je manja za oko 80 odsto od drumskog saobraćaja.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

Alex

I u pariskom metrou je bio jos prije par godina voz bez masinovođe...

čitalac

Takav voz saobraća u Dubaiu više od deset godina, a postoji takav u Vankuveru, Singapuru... Mislim da su ovaj u Dubaiu izgradili japanci, Mitsubishi Heavy Industries.