13 °

max 13 ° / min 8 °

Četvrtak

18.04.

13° / 8°

Petak

19.04.

15° / 7°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 4°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

19° / 7°

Srijeda

24.04.

20° / 13°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Još jedan zviždač istupio s novim optužbama protiv Fejsbuka

Izvor: EPA - vlasnik kompanije. M. Zakerberg

Tehnologija

Comments 1

Još jedan zviždač istupio s novim optužbama protiv Fejsbuka

Autor: Antena M

  • Viber

Nakon istupa zviždačice Frances Hojgen početkom ovog mjeseca, oglasila se još jedna osoba s nizom optužbi na račun Fejsbuka.

O novim optužbama prvi je pisao Washington Post, koji tvrdi kako je riječ o bivšem zaposleniku odjela za integritet poslovanja i kompanije.

Ovaj novi zviždač tvrdi slične stvari kao i Hojgen, pa kaže kako je Fejsbuku na prvom mjestu profit, a tek onda borba protiv govora mržnje i dezinformacija.

 U izjavi, zviždač tvrdi kako postoji velika razlika između  javnog nastupa FB i internog načina donošenja odluka. Tvrdi kako je  Internet.org projekt, koji je trebao pomoći u spajanju ljudi u zemljama u razvoju, imao sasvim drugačiji cilj. Tvrdi kako su zapravo htjeli postati jedini pružatelj vijesti, kako bi kompanija mogla rudariti podatke o korisnicima u do sada neiskorištenim tržištima.

Iz kompanije su za Washington post izjavili kako je “opasan presedan pisati priču puno raznih optužbi iz samo jednog ugla gledanja”.

U izjavi iz kompanije, koju nije potpisala niti jedna osoba, tvrdi se kako je njihov članak ispod svih rnivoa očekivanja za Washington Post, te da je u središtu priče tvrdnja koja je u potpunosti netačna.

“Da, mi smo biznis i imamo profit, ali tvrdnja da mi to radimo na štetu naših korisnika je lažna”, tvrdi se u toj izjavi.

 Mnoge od optužbi o kojima piše Post odgovaraju onima koje je na račun kompanije izrekla Frances. Ona je takođe bivša zaposlenica FB, predala je Wall Street Journalu niz dokumenata kojima je potvrdila autentičnost svojih izjava, a WSJ je napravio iscrpni serijal reportaža.

Ona je potom svjedočila pred Kongresom, pa je izjavila kako je Fb često i namjerno lagao javnosti o tome što su otkrila njihova interna istraživanja kada je u pitanju sigurnost djece i tinejdžera na njihovim platformama.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

KakoJe

Zabranit i dovidjenja. Vidimo koliko smo zreli da se nosimo s ovim izazovom đe svako može da koristi društvene mreže za što mu se ćefne. Nema kontrole, stvara se anarhija polako na globalnom nivou.