17 °

max 17 ° / min 6 °

Petak

19.04.

17° / 6°

Subota

20.04.

15° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 5°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 7°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

12° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Kontrolu granica vršile bi međunarodne snage: BNV traži specijalan status za Sandžak

Region

Comments 2

Kontrolu granica vršile bi međunarodne snage: BNV traži specijalan status za Sandžak

Izvor: avaz.ba

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) traži da se uspostavi specijalni status za Sandžak, koji će vršiti funkcije državne vlasti, dok bi kontrolu granica vršile međunarodne snage, prenosi Avaz.

U "Inicijativi za rješavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak", BNV traži da Sandžak vrši funkcije državne vlasti preko svojih i organa u opštinama u njegovom sastavu.

Teritorija Sandžaka bi, prema inicijativi BNV-a, obuhvatala područja opština Novi Pazar, Sjenica, Tutin, Prijepolje, Nova Varoš, Priboj, Pljevlja, Bijelo Polje, Berane, Andrijevica, Petnjica, Gusinje, Plav i Rožaje.

''Kontrolu granica Sandžaka vršiće međunarodne snage koje će garantovati punu slobodu kretanja ljudi i robe'' - objavljeno je na internet-stranici BNV-a.

Inicijativom se predviđa da Sandžak može stupiti u međunarodne odnose kada su u pitanju naučno-tehnička, kulturno-prosvjetna i ekonomska saradnja, te druge oblasti predviđene ovom inicijativom. 

Prava i obaveze Sandžaka bi, prema ovoj inicijativi, bi regulisali "ustavom Sandžaka".

''Sandžak je teritorijalno-politička zajednica ravnopravnih građana i naroda koji u Sandžaku žive. Albancima, Bošnjacima, Crnogorcima i Srbima, ustavom Sandžaka priznat će se status konstitutivnih naroda u Sandžaku'' - navodi se u inicijativi.

Sandžak bi imao demokratski izabranu skupštinu, guvernera i vladu, kao nosioce izvršne vlasti, uključujući policiju pod njihovom kontrolom i nezavisno sudstvo. Prvi izbori za ove organe bili bi održani pod nadzorom UN, Evropske unije i OEBS-a.

''Područje Sandžaka biće trajno demilitarizovano pod nadzorom UN i Evropske unije, što obavezuje državne vlasti da u roku od 30 dana od uspostavljanja specijalnog statusa za Sandžak povuku sve vojne efektive sa područja Sandžaka, kao i one policijske snage koje premašuju potrebe normalnih okolnosti. Kontrolu granica Sandžaka vršiće međunarodne snage'' - navedeno je u inicijativi.

Komentari (2)

POŠALJI KOMENTAR

bože zlatili se

u tom slucaju u cg bi bilo 85% crnogoraca