Pređi na sadržaj stranice
Uživo/Online Uživo
Vremenska prognoza

Srpske vladike u ratu: Počela borba za nasljednika Irineja Gavrilovića!

| Postavio/la: Marija Mitrović

Srpske vladike u ratu: Počela borba za nasljednika Irineja Gavrilovića!

Piše: Vladimir Jovanović

Iako je patrijarh Irinej, poglavar SPC, i živ i zdrav, u vrhu Crkve i u crkvenim krugovima posljednjih mjeseci atmosfera je takva kao da je u toku predizborna kampanja za izbor novoga patrijarha – prenosi srpski sajt „Видовдан”.

Strasti su se izburkale sredinom prošloga mjeseca. Umirovljeni episkop Atanasije Jevtić se obratio protestnim pismom patrijarhu Irineju Gavriloviću, koji je ujedno predśedavajući Sinoda – petočlane „crkvene vlade” SPC. Sinod je s Pravoslavnoga bogoslovskoga fakulteta u Beogradu uklonio predavača, episkopa zapadnoameričkoga Maksima Vasiljevića.

Atanasije, koji je Maksimov „duhovni otac”, za to je optužio „Cenzora” i „stalnog Portparola”, misleći na člana Sinoda, episkopa bačkoga Irineja Bulovića – on sada slovi kao glavni „ruski čovjek” u SPC.

Nakon Sabora SPC, koji je održan 9-18. maja, postalo je jasno da se srpski episkopat podijelio. Amfilohije Radović, raško-prizrenski Teodosije Šibalić, zahumsko-hercegovački Dimitrije Rađenović, mileševski Atanasije Rakita, diseldorfsko-njemački Grigorije Durić i još neki episkopi, ogradili su se od zvaničnoga saopštenja o radu Sabora, te javno objavili svoju verziju saopštenja. U pismu patrijarhu, ocjenili su da je „Portparol svojevoljno formulisao neke odluke, suprotno volji Sabora", zbog čega „izražavaju svoje negodovanje i ograđuju se od pomenutog saopštenja". Portparol je – episkop Irinej Bulović.

U pismu patrijarhu Irineju, međutim, Atanasije Jevtić sada je eksplicitno saopštio da se radi o borbi za novoga patrijarha SPC! Takve ambicije je pripisao Irineju Buloviću, koji je okupio oko sebe svoju grupu episkopa. Atanasije veli u pismu patrijarhu SPC da „hvala Bogu, ima još arhijereja koji mu [Irineju Buloviću] to otkazuju. Makar on slovio i kao ‘budući patrijarh’, na čemu svakojako radi i pati se!”

BORBA ZA PREVLAST U SRPSKOJ PATRIJARŠIJI: Atanasije Jevtić napao patrijarha Irineja i članove Sinoda

Međutim, „Видовдан”, internet gasilo blisko Irineju Buloviću, sugeriše da upravo njemu protivna grupa episkopâ namjerava da svrgne aktuelnoga patrijarha SPC. Željko Injac, srpski vjerski analitičar, tvrdi da je i „laicima jasno da se vladike u poslJednje vrIJeme utrkuju ko će biti naredni patrijarh”.

„To s jedne strane govori kakva je trenutno situacija u SPC i koliko su duboke podjele, ali, s druge strane, i o tome da pojedini episkopi ne poštuju sadašnjega patrijarha”.

Atanasije Jevtić je u prepisci optužio aktuelnoga patrijarha SPC za „zamajavanje i zavaravanje” i „skrivanje istine i pokušaj da nas javno a jevtino obmanete” i upitao ga „zašto tako nekritički branite svemoćnog ‘Portparola’”.

Injac je podśetio na raniju izjavu Atanasija – a koja nije sankcionisana od Srpske patrijaršije – „da sadašnji patrijarh Irinej nije njegov patrijarh”. Tvrdi „da takva javna izjava podliježe kanonskim propisima”. I sada, kaže Injac, „pored živoga patrijarha biraju novoga”, a „ova medijska halabuka samo je pokazala da postoje ozbiljne ambicije pojedinih episkopa da zaśednu na patrijaršijski tron“ .

„I Paju su živoga sahranjivali”, navodi „Видовдан”. „Svi se śećamo kako su, dok je pokojni patrijarh Pavle na umoru ležao u bolničkoj postelji, pojedini episkopi samo čekali da izdahne puni nade da će upravo oni zauzeti njegovo mjesto. Novine su bile prepune licitacija, a iza mnogi tih tekstova stajali su ambiciozni episkopi”.

 

Ostavi komentar

0/300