12 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dan koji je promijenio istoriju tenisa

Ostalo

Tag Video
Comments 1

Dan koji je promijenio istoriju tenisa

Autor: Bojan Šuković

  • Viber

Na WTA turniru u Hamburgu prije 27 godina navijač Njemice Štefi Graf, Ginter Parhe napao je Moniku Seleš i promijenio istoriju tenisa.

Prva igračica svijeta igrala je četvrtfinalni duel sa Magdalenom Malejevom iz Bugarske, tada je ubodena u predjelu lopatice, a tridesetosmogodišnji Njemac nanio joj je ubod dubog 1,5 centimetar.

Parhe nije mogao da se pomiri sa činjenicom da je Monika prestigla Grafovu na prvom mjestu WTA liste. Umjesto zatvorske, dobio je dvogodišnju uslovnu kaznu uz psihijatrisko liječenje.

– Jasno nam je rekao da nije htio da ubije Moniku Seleš. Samo je htio da je teško povrijedi kako ne bi mogla više da se takmiči i kako bi Štefi Graf, za koju navija, ponovo postala broj 1! – bile su riječi portparola njemačke policije Dankmara Lundta nakon nemilog incidenta.

Selešova se oporavila, ali je napad ostavio posljedice pa se ‘bijelom sportu’ vratila tek poslije pauze od dvije godine.

– Od trenutka kada sam ubodena nožem živjela sam u stalnom strahu da mi je ugrožena bezbjednost. Taj čovjek me je povrijedio namjerno, a nije dobio nikakvu kaznu. Ne želim da više idem u Njemačku, ne osjećam se sigurno tamo i sve me podsjeća na taj ružan događaj – izjavila je Selešova u jednom od intervjua.

U trenutku kada ju je Girhe povrijedio imala je 19 godina i osam grend slem trofeja, uključujući i Rolan Garos osvojila je kao najmlađa u istoriji sa 16 godina.

Ginter Parhe je jednim od najtežih incidenata koji se ikada dogodio na sportskim terenima prekinuo sjajnu karijeru Monike Seleš, za koju mnogi vjeruju da bi bila možda i najuspješnija u istoriji ženskog tenisa da nije morala da napravi pauzu.

Sa devet grend slem trofeja zauzima deveto mjesto na listi najtrofejnijih igračica, dok je Štefi Graf na trećem mjestu vječne liste sa 22 pehara.

Nako napada na Moniku Seleš na turnirima je uvedeno posebno obezbjeđenje.

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

Fasizam nece nikad izaci iz jednog dijela odredjenog broja nacija