7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Tog neđeljnog popodneva svijet je stao...

Ostalo

Tag Video
Comments 0

Tog neđeljnog popodneva svijet je stao...

Autor: Bojan Šuković

  • Viber

Na današnji dan, 1. maja 1994. poginuo je jedan od najvećih vozača Formule 1 svih vremena, Airton Sena.

Trostruki svjetski šampion preminuo je dok je vodio na Velikoj nagradi San Marina koja se vozila na stazi Imola, sa 34 godine.

Ovaj datum važi za datum koji je obilježio Formulu 1. Tokom tog neđeljnog popodneva svijet je stao i mnogo godina kasnije i dalje ništa nije bilo isto.

"Bog je držao ruku nad Formulom 1 već duže vrijeme. Ovog vikenda on ju je sklonio", prokomentarisao je tada Seninu smrt legendarni Niki Lauda.

Seninoj sahrani prisustvovalo je više od milion ljudi, a mnogo više od toga izašlo je na ulice kako bi odalo počast Brazilcu.

Tokom kvalifikacija za istu trku, samo dan ranije, preminuo je mladi austrijski vozač Rolan Racerberger, što je bila prva smrt u F1 poslije skoro 12 godina.

Sena nije dobro podnio smrt Austrijanca, čega se jednom prilikom prisjetio medicinski delegat Sid Votkins, koji je urgirao Brazilcu da se ne takmiči na Imoli.

"Airton je poludio. Nije vidio smrt na stazama prije toga. Mnogo incidenata se desilo u prethodnih 12 godina, mnogo povreda, ali niko nije bio zauvijek izgubljen", rekao je Votkins, koji se prisjetio šta mu je Sena rekao na molbe da se ne trka i "da odu na pecanje".

"Postoje određene stvari koje ne možemo da kontrolišemo. Ne smijem da odustanem, moram da nastavim".

Sena je trku počeo na pol poziciji, nedaleko od Mihaela Šumahera u Benetonu. Trka je počela sejfti karom nakon što se Pedro Lemi zakucao u bolid Džej Džeja Lehta.

Već tokom drugog kruga poslije restarta trke, Senin Vilijams se zakucao u betonski zid.

Brazilac je prevezen u bolnicu, a trka je nastavljena 37 minuta poslije tog sudara i osvojio ju je Šumaher. Dva i po sata kasnije objavljeno je da je Sena umro.

To je bila tek treća Senina trka u Vilijamsu, nakon što je napustio Meklaren, i mnogo toga se pisalo o tom neđeljnom popodnevnu, a samo jedno je sigurno.

Senina smrt je potpuno promijenila Formulu 1: Uvedene su mnoge rigoroznije sigurnosne provjere i promijenjena je istorija tog sporta.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR