16 °

max 16 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

16° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Marija Vuković sportista Crne Gore: Nadam se da ću sljedeće sezone nastaviti tamo gdje sam stala

Ostalo

Tag Video
Comments 0

Marija Vuković sportista Crne Gore: Nadam se da ću sljedeće sezone nastaviti tamo gdje sam stala

Autor: Bojan Šuković

  • Viber

Atletičarka Marija Vuković drugu godinu uzastopno najbolji je sportista Crne Gore u izboru Crnogorskog olimpijskog komitetea (COK).

Vuković je na Evropskom prvenstvu u Minhenu osvojila srebrnu medalju u skoku uvis i ostvarila najveći uspjeh u istoriji crnogorske atletike.

Ove sezone ima i četvrto mjesto na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Beogradu i zlato na Mediteranskim igrama u Oranu.

Vuković je prvi crnogorski sportista koji je dvije godine zaredom dobio to priznanje, a sa dvije titule pridružila se rukometašici Katarini Bulatović i vaterpolisti Aleksandru Ivoviću.

Crnogorska rekorderka u skoku u vis kazala je da joj je ta nagrada kao šlag na torti u najuspješnojoj godini u karijeri.

"Osvojiti evropsku medalju poslije 12 godina od svjetskog zlata, je veliki rezultat. Nagrada za sportistu Crne Gore puno znači, jer nijesam očekivala daću je ponovo dobiti imajući u vidu da su naši sportisti ove godine ostvarili velike uspjehe i učinili državu ponosnom. Nadam se da ću sljedeće sezone nastaviti tamo gdje sam stala u Minhenu", rekla je Vuković.

Ona je naglasila da će joj nagrad COK-a biti vjetar u leđa za narednu sezonu.

Priznanje za najbolju žensku selekciju dobile su rukometašice, koje su na Evropskom prvenstvu osvojile bronzu, treće odličje sa velikih takmičenja.

Titulu najuspešnije muške selekcije podijelile su seniorska rukometna reprezentacija i streljačka reprezentacija u disciplini trap.

Rukometaši su na Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj zauzeli 11. mjesto, što je njihov najbolji plasman na velikim takmičenjima.

Streljačka muška selekcija je na ISSF Svjetskom prvenstvu u Osijeku osvojila deveto mjesto u konkurenciji 33 države u disciplini trap.

Ekipa u sastavu Ivo Stanišić, Jovica Marković i Dragan Mrkajić bila je blizu raspucavanja za zlatnu medalju na šampionatu, koje im je izmaklo za samo četiri hica, pa su se sa istim brojem poena našli iza selekcija Hrvatske i Njemačke.

Priznanje je podijeljeno i u konkurenciji najboljih mladih sportista.

Najuspješnije mlade sportistkinje Crne Gore u 2022. godini u izboru COK-a su bokserka Bojana Gojković i tekvondo reprezentativka Anđela Berišaj.

Gojković, jedan od najvećih bisera crnogorskog sporta, petu godinu zaredom dobija to priznanje.

Ona je u debitantskoj seniorskoj sezoni boksovala u dva velika finala i osvojila srebrne medalje na seniorskom Evropskom prvenstvu u Budvi i Mediteranskim igrama u Alžiru.

Gojković je sa svega 15 godina, 2018. godine, prvi put proglašena najuspješnijom mladom sportistkinjom Crne Gore.

Nade u olimpijski uspjeh COK polaže i u Anđelu Berišaj, koja je u avgustu bila juniorska viceprvakinja svijeta u tekvondou, u kategoriji do 68 kilograma.

Mladu članicu tekvondo kluba Besa iz Tuzi sekunde su dijelile od zlata u finalu sa Korejkom na turniru u Sofiji.

Berišaj je bila u odličnoj formi tokom cijele 2022. godine, koju je obilježila srebrom na Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u Tirani i brojnim medaljama sa međunarodnih G2 turnira u Evropi.

Najuspješniji mladi sportisti Crne Gore u izboru COK-a u ovoj godini su bokser Mirko Šarčević i boćar Gracija Stjepčević.

Stjepčević je krajem oktobra osvojio zlato na Svjetskom prvenstvu za omladince u boćanju u Francuskoj, u disciplini brzinsko izbijanje, a već naredne sedmice potvrdio da može da bude najbolji na svijetu u tom sportu.

Okitio se bronzom na seniorskom šampionatu planete u Turskoj.

Šarčević je i u 2022. osvojio medalju sa velikog takmičenja - okitio se bronzom na Evropskom prvenstvu za mlade u Sofiji u kategoriji do 71 kilogram.

Predsjednik COK-a, Dušan Simonović, kazao je da su godinu u crnogorskom sportu obilježile dame.

On je podsjetio na rezultate i srebrna odličja Marije Vuković i Bojande Gojković i bronzane medalje Tamare Radunović i rukometašica.

"Sljedeća godina je puna izazova, očekuje nas šest takmičenja pod okriljem Međunarodnog olimpijskog komiteteta, a najznačajnije su Evropske igre u Krakovu, koje su i kvalifikacione za Olimpijske i u Parizu. Očekujem moćan crnogorski olimpijski tim", kazao je Simonović.

On je kazao da će to biti godina velikih izazova za sportiste, koji će morati mnogo da vježbaju kako bi dostigli visok nivo ostvaren na prethodnim takmičenjima.

"Očekujemo puno od naših sportista. Imamo potencijala, puno u pojedinačnim sportovima, uz tradicionalne vaterpoliste i rukometašice", rekao je Simonović.

Ministar sporta i mladih Vasilije Lalošević kazao je da Crna Gora ima čime da se ponosi.

"Naši sportisti su najbolji reprezenti crnogorskog sporta i države Crne Gore. Crnogorski sport ove godine obilježile su naše dame i od srca ima čestitam na ostvarenom. Ministarstvo sporta zaključno sa 31. decembrom ispoštovaće sve obaveze koje smo obećali prema crnogorskim sportistima", rekao je Lalošević.

On je podsjetio na urađeno u prethodnom periodu i najavio planove za narednu godinu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR