11 °

max 14 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

14° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 15°

Utorak

30.04.

24° / 15°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Brazil peti put zaredom eliminisan od evropske reprezentacije!

Izvor: Reuters

Qatar 2022

Comments 0

Brazil peti put zaredom eliminisan od evropske reprezentacije!

Izvor: mozzartsport.com

Autor: Bojan Šuković

  • Viber

Čekala se u zemlji sambe i kafe šesta titula svjetskog šampiona dvije pune decenije, a čekaće se (bar) još četiri godine!

Hrvatska je eliminisala Brazil nakon penal ruleta (4:2) i tako ušla u društvo evropskih selekcija koje su stale Selesau na put do svjetskog trona. U svakom od prethodnih pet Svjetskih prvenstava Brazil je stao u utakmici kada je na drugoj strani bila evropska selekcija! Francuska, Holandija, Njemačka, Belgija i večeras Hrvatska.

Prije 16 godina u Njemačkoj Brazil je kao aktuelni svjetski prvak eliminisan od kasnijeg finaliste Francuske u četvrtfinalu. Strijelac jedinog gola na meču bio je Tijeri Anri u 57. minutu. Četiri godine kasnije Brazil je opet stao kada je ušao među osam najboljih! Tada je skalp uzela Holandija trijumfom rezultatom 2:1. Robinjo je otvorio seriju golova u Port Elizabetu već u 10. minutu, da bi Vesli Snajder u nastavku imao jednu od najblistavijih partija u reprezentativnom dresu Lala. U 53. minutu tada vrsni ofanzivac Intera donio je izjednačenje, da bi 15 minuta kasnije potpuno okrenuo rezultat i potvrdio da je u tom momentu, bez ikakve sumnje, bio vjerovatno najbolji fudbaler na svijetu! Holandija je tada takođe otišla do finala, ali je titulu uzela tada neprikosnovena Španija!

Ne treba mnogo podsjećati na dešavanja iz Belo Orizontea 2014. godine. Brazil je dobro gurao do polufinala, a onda naletio na kasnijeg šampiona svijeta Njemačku i doživio neviđenu bruku pred očima nacije. Pancer divizija spakovala je sedam golova u pobjedi za anale, rezultatom 7:1! Počelo je sa golom Tomasa Milera u 11, pa Miroslava Klosea u 23. minutu, da bi Toni Kros blickrigom doveo Njemačku do 4:0 prije isteka pola časa fudbala! Tačnije, pogotkom Samija Kedire u 29. minuta na semaforu je stajalo 5:0... U totalni nokaut Brazil je bacio Andre Širle pogocima u 69. i 79. minutu, dok pogodak Oskara na samom ulazu u nadoknadu nije predstavljao ni blagu utjehu za ono što se te večeri dogodilo pred gotovo 60.000 gledalaca na stadionu...

Katastrofa Brazila protiv evropskih selekcija nastavljena je ponovo u četvrtfinalu. U Rusiji 2018. godine slavila je Belgija rezultatom 2:1. Bila je to vjerovatno najbolja utakmica čuvene “zlatne generacije“ belgijskog fudbala, jer je sve poslije toga bilo u silaznoj putanji. Fernandinjo je autogolom otvorio goleadu već u 13. minutu, da bi Kevin de Brujne poslije pola časa loptanja duplirao vođstvo! Konačnih 2:1 postavio je Renato Augusto u 76. minutu.

I tako dolazimo do Hrvatske i večerašnje katastrofe Brazila! Dominik Livaković briljirao je na golu, Bruno Petković je ohladio prepotentne Brazillce, da bi onda Markinjos pogodio stativu koja je poslala Selesao u ponor.

Inače, posljednji put kada su Brazilci na Mundijalu ispali nakon penal serije igralo se takođe četvrtfinale. Tada je takođe Francuska slavila, rezultatom 4:3.

Sa porazom od Hrvatske, Brazilci su izjednačili svoj najduži niz bez svjetske titule. Prethodni put je takođe pet velikih takmičenja prošlo bez uspjeha, u periodu od 1974. do 1990. godine.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR