8 °

max 15 ° / min 8 °

Srijeda

24.04.

15° / 8°

Četvrtak

25.04.

13° / 8°

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

17° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 11°

Ponedjeljak

29.04.

25° / 14°

Utorak

30.04.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Nole na jogi, Srpska patrijaršija na iglama

Stav

Comments 3

Nole na jogi, Srpska patrijaršija na iglama

  • Viber
Piše: Vladimir Jovanović

Prvi na svjetskoj rang listi, srpski teniser Novak Đoković, potvrdio je da praktikuje jogu i religiozne tradicije Indije. On je bio jedan od govornika na seminaru „Ljubav i mir“ “(„Acto de AMOR & PAZ“) koji je 19. septembra održan u Marbelji. Tema je bila – meditacija. 

Organizator simpozijuma u Marbelji je Fondacija Espato (Fundación Espató) koja promoviše jogu. Đoković je govorio u kompleksu Puente Romano, đe turisti dolaze na intenzivne joga kurseve i „relaksacije“.

Tako su produbljene dileme koje kruže već izvjesno vrijeme u Srpskoj patrijaršiji i među revniteljima svetosavlja, koji su na svojim sajtovima postavljali tekstove sa naslovima: „U kog Boga veruje Novak Đoković?“

novak1

 Beogradska patrijaršija Đokoviću 2011. dala Orden Sv. Save, utemeljitelja srpskoga pravoslavlja, ali je on mir pronašao kod Yogi Bhajana

Pravoslavni teolozi primjetili su da meditacija i tjelesne vježbe koje se rade tokom praktikovanja joge, predstavljaju u velikoj mjeri ritualno naslijeđe hinduizma, a neke jogi poze su i karakteristično „blagodarenje hinduističkim božanstvima“.

Iz Srpske patrijaršije zasad nijesu javno komentarisali Đokovićevo propagiranje joge iz Marbelje, koje su beogradski mediji opširno citirali. Na službenome sajtu www.spc.rs ranije su objavljivani tekstovi sa naslovom: „Zašto je pravoslavno hrišćanstvo nespojivo sa jogom“ i slični, ali sada nema nikakve reakcije na gromoglasnu joga propagandu planetarno najpoznatijega Srbina.

Za SPC i revnitelje svetosavlja, Đoković je „sumnjiv“ povodom njegovog vjerskog opredjeljenja, najkasnije od turnira u Vimbldonu 2013, kada je britanska štampa informisala da diskretno pośećuje budistički hram. Ta vijest je potvrđena.

„Tamo je veoma mirno i tiho. Odsijedam u kući koja je vrlo blizu“, kazao je Đoković.

Kada je, početkom 2013, pobijedio na „Australijan openu“, neki srpski mediji objavili su da je on izjavio kako je „Sveti Sava bio uz mene do trijumfa“. Đoković je, međutim, preko svoje „Fejsbuk“ stranice, fanovima samo poručio: „Prvo da vam čestitam svima Svetoga Savu, našu školsku slavu“.

Đokovićevo vjenčanje 2014. sa Jelenom Ristić na Sv. Stefanu obavio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović.

novak2 

Đoković i Amfilohije kod Nikšića 2012. godine

Doduše, postojala je dilema da li je to vjenčanje, suprotno kanonima, obavljeno tokom Apostolskoga posta? Ispostavilo se da nije.

Prethodno je u aprilu 2011. patrijarh srpski Irinej Gavrilović, ispred Sinoda SPC u zgradi Patrijaršije, uručio Đokoviću Orden Svetoga Save prvoga stepena.

Amfilohije i SPC u Crnoj Gori priredili su 2012. masovni doček Đokoviću. On je tada u selu svojih predaka, Jasenovom Polju kod Nikšića, prisustvovao osveštanju hrama čiju je gradnju, skupa sa svojom porodicom, finansijski pomogao.

U to vrijeme, Đoković je tvrdio: „Imao sam neke probleme sa disanjem i zato sam odlučio da počnem sa časovima joge. Naučio sam dosta stvari i nije mi pomogla samo u disanju, već i sa mentalnom snagom“.

Ispostavilo se da Đoković upražnjava Kundalini jogu, „dinamični spoj asana, pranajama, mantri, muzike i meditacije“. Tokom ovoga rituala, navodno, „doseže se umjetnost relaksacije, samoiscjeljenja i duhovnoga rasta“.

Utemeljitelj Kundalini joge je Yogi Bhajan. On je 1969. u SAD održao prvi javni čas te sekte.

„Zmija kundalini“, prema vjerovanjima jogista, budi se tokom vježbi da bi, navodno, putovala kroz energetske „čakre“, etc. Na internetu se mogu pronaći reklame, video klipovi i posteri, na kojima Đoković propagira i Hata jogu.

Osim joge, Đoković pred mečeve upražnjava i molitve, ali ne u pravoslavnome, već u budističkome hramu!

novak3 

Na internetu se mogu pronaći reklame na kojima Đoković propagira jogu

Londonski „Independent“ je 2015. objavio članak naslovljen: „Novak Djokovic and the Buddhist temple minutes from Centre Court that helps him maintain his winning ways“. U njemu piše da je „Budin hram redovno utočište za svjetskoga No.1 tenisera“.

Bhatsakorn Piyobhaso, sveštenik budističkoga hrama, kazao je „Independentu“ da „Novak kod nas dolazi kao kod svojih, pozdravi se sa nama i ide da meditira u svome kutku hrama“.

Đoković je prije par dana u Marbelji kazao o meditaciji: „Zamislite da je vaš um čisto nebo, a vaše misli su oblaci. Oblaci konstantno prolaze, ali oni nijesu vaš um – ako se povežete odmah sa oblacima, vaš um gubi percepciju tog čistog neba. Isto je kao sa gužvom – ako se odmah povežeš sa kolima i svime što se događa, nijesi u stanju da sagledaš sve iz šire perspektive. A važno je sagledavati stvari iz te perspektive jer onda možeš da biraš misli i emocije sa kojima želiš da se povežeš. Zato je meditacija tako važna“.

Tokom posljednjih decenija, joga i budistička meditacija su u ekspanziji na području tradicionalnih hrišćanskih zemalja. Neki pravoslavni sinodi, arhijereji i teolozi proglasili su je za jeres ili, u najmanju ruku, za nešto nespojivo sa pravoslavnim hrišćanstvom.

Sveti Sinod Bugarske pravoslavne crkve je prošle godine kritikovao bugarsku vladu „zbog tolerisanja joge“, napominjući da je ona „dio buđenja paganskih kultova i jeresi“ i da je „dio paravjerskih učenja sa lažnim prorocima koji truju duše zbunjenih i siju haos u društvu".

Nakon što su Ujedinjene nacije 2015. proglasile 21. jun za Međunarodni dan joge, vladika bregalnički Ilarion iz Makedonske pravoslavne crkve je za one koji „vježbaju ili su vježbali jogu, možda iz neznanja“, preporučio „da prekinu, da se pokaju i ispovijede“, a na sve one koji to ne žele najavio je bacanje anateme.

Sv. Sinod Grčke pravoslavne crkve objavio je da praksa joge „nema mjesta u životu hrišćana“.

 novak4

Organizator simpozijuma u Marbelji, na kojem je Đoković govorio, je Fondacija Espato koja promoviše jogu

Penzionisani profesor Bogoslovskoga fakulteta u Beogradu, protojerej dr Dimitrije Kalezić, kazao je da „joga nije samo vježbanje, ona se oduvijek predstavljala kao nešto više“.

„Ako se ljudi udubljuju u to posebno disanje i praktikuju meditaciju, to znači da teže dostizanju neke druge dimenzije. Takva potreba sama po sebi predstavlja udaljavanje od Hrista, a ako smo zaista vjernici, Hrist je za nas jedan i jedini i ne treba da težimo ničemu drugom“, rekao je Kalezić.

Katolička crkva je takođe odbačila učenje o jogi i budističkoj meditaciji. Kardinal Jozef Racinger, budući papa Benedikt XVI, kritikovao ih je 1997. kao „duhovni egocentrizam koji je lišen hrišćanske religiozne saržine“.

Vatikan će 2003. u zvaničnome dokumentu – „Isus Hristos - donositelj vode žive“ („Gesù Cristo – P ortatore dell' acqua viva. Una riflessione cristianasul ’New Age’) – objaviti da je joga, sa korijenima u hinduističkim religijama, dio pokreta „Novo doba“ („New Age“) koji „isključuje spasonosnu poruku Isusa Hristosa“.

Uprkos ovakvim stavovima hrišćanskih autoriteta, osim Novaka Đokovića, na jogu i budizam javno su konvertovale brojne svjetski poznate ličnosti. Na jednoj celebrity top-listi nalaze se: američki igrač golfa i najbogatiji svjetski sportista Tajger Vuds, zatim pjevačica Tina Tarner, glumci Orlando Blum, Ričard Gir, Kejt Bosvort, Stiven Sigal...

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Ингвар

- Није истина да је Митрополит Амфилохије вјенчао Ђоковића. - Није истина да су Митрополит Амфилохије и СПЦ у Црној Гори организовали "дочек" Ђоковићу. Митрополит је био на освећењу цркве у Јасеновом Пољу код Никшића, чији је највећи приложник био Ђоковић. Будући да се г. Јовановић прави свезнадар, требао би да зна да тај дио Црне Горе припада Епархији будимљанско-никшићкој и да Митрополит нема надлежност. Шта је сврха овога текста? Ја сам Србин и православни вјерник и није ме брига шта ради Ђоковић и не мислим да је требао да добије орден, али ме боли уво што га је добио.

n

logicno , da je svetosavac bio bi zadnji da atp listi