7 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

9° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 6°

Utorak

23.04.

11° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

12° / 8°

Petak

26.04.

17° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Cipele za Melaniju, baklava za Hilari

Stav

Comments 0

Cipele za Melaniju, baklava za Hilari

  • Viber
Andrej Nikolaidis piše o značaju podrške Hillary Clinton i Donaldu Trumpu iz Bosne i Hercegovine.

Vic ide ovako

Mjesto: negdje u bespućima crnogorske geografske zbiljnosti, tamo gdje su šume gušće nego kod Tolkiena, a bića sa visokim kapama i dugim bradama ne zovu patuljcima, nego četnicima, 45 minuta vožnje do prvog espresa, ako ti se ispred ne naguzi šleper...

Doba: rana jesen, u Ulcinju se još kupaju , no tu se već loži: cjepanica ujutro, cjepanica uveče, koliko da ubije vlagu.

Ekipa sjedi ispred seoske prodavnice, deru Nikšićko iz velike plastične boce.

Naiđu turisti, neka evropska registracija. Vozač otvori prozor kola, ljubazno na engleskom pita kako do skretanja za Podgoricu.

Trenutno nezaposleni potomci vojvoda i serdara prezrivo ga gledaju.

Čovjek potom pitanje postavi na njemačkom. Pa na francuskom. Pa na talijanskom. Pa na španskom. Zatvori prozor, da gas i nastavi lutanje u nadi da će naići na nekog međeda, koji će svakako biti ljubazniji, a i elokventniji od uzoraka lokalnog stanovništva koje je upravo sreo.

Jedan od domorodaca kaže: jesi vidio koliko jezika čovjek zna?

Aha, kaže drugi. I šta mu je to pomoglo?

Priče koje najavimo kao „vic“ već odavno su daleko manje smiješne i bizarne od onih koje čitamo kao pouzdan novinski raport.

DEČKO KOJI OBEĆAVA

Pogledajte, recimo, skupove podrške Hillary Clinton u Sarajevu i Donaldu Trumpu na livadama kraj kojih sam kao dijete odraslo na Dobrinji vozio biciklo, a sad se zovu Istočno Sarajevo.

Sudeći po tim mitinzima, Hillary nema razloga da brine: Bosna je uz nju. Na skupu podrške Trumpu pojavilo se, naime, svega desetak ljudi.

Ali oprezni analitičari znaju da (ne)masovnost mitinga zna zavarati. Američki politički sistem nikada nije uspio proizvesti ništa sličnije Radovanu Karažiću. Od upečatljive frizure pa do volje da se zemlja očisti od muslimana, Donald je pljunuti Rašo. Zato su mnogi srpski političari, od Vojislava Šešelja do Nebojše Medojevića, podržali Trumpa. Koji, ako ćemo pravo, od podržavatelja ima šta da nauči. Trump, recimo, najavljuje da neće priznati rezultat izbora na kojima će biti poražen i tvrdi da su pokradeni. A šta ako Trump, kao svojevremeno Karadžić, kaže: neprincipijelna koalicija crnaca, Meksikanaca i liberala nas je preglasala, ali moji glasači – katastarski – posjeduju veći dio Sjedinjenih američkih država. Prema tome, nas ne obavezuju nikakve odluke koje nelegitimna i nelegalna vlada u Vašingtonu može donijeti. Onda – a ionako voli da gradi i da zarađuje gradeći – napravi Istočni Vašington.

Trump je, nema spora, dečko koji obećava. Ali čak i kad bi pobijedio, i dalje bi to bio američki predsjednik, a u ništa američko nema naš čovjek povjerenja. Da je na pašnjacima Istočnog Sarajeva bio zakazan miting podrške Putinu, u poređenju sa tim „veličanstvenim skupom“ ono sarajevsko okupljanje pristaša Hillary Clinton izgledalo bi kao druženje u prirodi štićenika doma za nezbrinutu djecu.

ZEMLJE ČUDNIH IMENA

Hillary Clinton će, znamo, pobijediti. Treba li u američkoj izbornoj noći očekivati „spontana okupljanja građana“ na ulicama Sarajeva? Hoće li Sarajlije pobjedu Clintonove obilježiti onako radosno i dostojanstveno kao što znaju proslaviti pobjede turske fudbalske reprezentacije? Hoće li neko ispred Vijećnice podići transparent sa likom Clintonove i natpisom „Mejtaš je uz tebe“? Hoće li se neki naročito ljubazni ugostitelj sjetiti da DHL-om novoj američkoj predsjednici pošalje tepsiju baklave, budući da su zanatlije iz Republike Srpske Donaldovoj Melaniji već poslali cipele? Koje, kako se može čuti, ova redovno nosi, a na pitanje prijateljica „Jel to Lobutin“ sa smiješkom odgovara „Jok, Vukašin“.

Hoće li guslar iz Istočnog Sarajeva umjeti da opjeva Trumpov poraz, smjesti ga u epsku perspektivu i pretvori ga u moralnu pobjedu, kao što je uzdigao toliko palih junaka prije njega?
Hoće li grupa potomaka Ku Klux Klana, ispijajući bocu jeftinog burbona pred nekim liquer storeom u Teksasu, šest sati vožnje do prvog crnca, voditi sljedeći razgovor:
Jesi vidio, Trumpa su podržavali i u zemljama čije ime ne možeš ni izgovoriti?

Aha. I šta mu je to pomoglo?

Izvor: (zurnal.info)

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR