9 °

max 14 ° / min 6 °

Subota

20.04.

14° / 6°

Nedjelja

21.04.

10° / 6°

Ponedjeljak

22.04.

15° / 8°

Utorak

23.04.

12° / 10°

Srijeda

24.04.

14° / 9°

Četvrtak

25.04.

14° / 9°

Petak

26.04.

15° / 8°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
BILJEŠKA O BIZNISMENIMA

Stav

Comments 10

BILJEŠKA O BIZNISMENIMA

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Piše Darko Šuković

Bitan je fenomen, imena nijesu bitna. Dvojica „junaka“ ove bilješke (srećom) nijesu pravilo, ali (bogami) ni incident. Njihova „tajna večera“ u jednom beogradskom restoranu, zapravo je lozinka preko koje se otvaraju pravila igre u moderenom crnogorskom biznisu.

Za obojicu važi da su se obogatili u prisustvu vlasti. Onda se jedan od njih otisnuo prema Beogradu i Moskvi, postavši ozbiljna prijetnja rukama koje su ga hranile. Za sobom je ostavio splendidovski raskošne crkvene zadužbine i uboge radnike kompanija koje je „spašavao“.

Posljednjih mjeseci (godina?) bio je „plejmejker“ ruskih para za ovdašnje političke i medijske ispostave i za to je trebalo da bude nagrađen funkcijom „ruskog premijera“ crnogorske vlade.

Ukoliko se ne bi procijenilo kako je bolje da na njenom čelu bude „evropski premijer“?!

Drugi nije mijenjao pokrovitelje i, ne bilo uroka, stabilno je prosperirao, ne izlažući se stresovima zbog ideološko-političkih lomova.

Istina, znao je ponekad proklizati na simboličkom nivou (htio je dovesti, uoči referenduma, Zvezdu na prijateljsku tekmu protiv Budućnosti, Nole je u njemu imao vatrenog navijača...), ali su zaduženi za sanaciju njegovog imidža uvijek bili brzi i učinkoviti. Zato je, Urbi et Orbi, pardon - pred vlašću i javnošću, biće po inerciji,stavljen u „procrnogorski fajl“.

Večera ta dva tipa, pa još u Beogradu, neprincipijelna je samo za one koji bi ovaj „kroki profil“ uzeli kao njihovu ličnu kartu. Za lakomisleno spremne da prihvate pojednostavljene prikaze osebujnih pobjednika crnogorske tranzicije. Prikaze u kojima se, osim novca i moći, na njihovom popisu vrijednosti, može naći ljudska odanost pokrovitelju, pa čak i građanska lojalnost državi.

U svijetu s hroničnim manjkom obzira, nema šoka zbog biznis koegzistencije dvojice milionera, kobajagi, oštro sukobljenih povodom države i vlasti.

Ponoviću, ovo nije bilješka o svima, ali jeste o mnogima crnogorskim novokomponovanim biznismenima, kojima je Euro „jedini bog kojem se mole“. U njihovom svjetonazoru moralno je večerati i poslovati sa čovjekom koji je dio paklenog plana za „zavijanje u crno“ njihove države!

Ovakvi primjerci ljudske vrste rugaju se obrascu tradicionalnog crnogorskog morala. U njihovom poimanju reda stvari prezir prema izdajniku bio bi čist poslovni rizik. Oni sjede na svojoj ideji vodilji i ostatak sebe njoj su stavili u funkciju.

Patriotizam ponekad jeste profitabilan, ali ponekad nema ekonomskog opravdanja. A naši „junaci“nemaju vječitih prijatelja, niti uzvišenih emocija, imaju samo privatnih interesa.

Dobra strana ovakvih, rovitih vremena je što su pouzdan lakmus papir za takve likove. Oni koji znaju ko su stvarni junaci ove priče, zacijelo će sa zanimanjem pratiti da li su naravoučenije izvukli oni koji bi to morali?

Komentari (10)

POŠALJI KOMENTAR

mr

Provalio sam o kome se radi... Ali vam necu reci...Samo malo pazljivije citajte... Neke detalji vas direktno vode na njega...

Pustahija Milorad

Moram priznati da sam odgodio komentarisanje bi li saznao od komentatora koji je to drugi biznismen .Na kraju krajeva to nije ni bitno jer je fenomen odnosno društvena pojava opisana zorno. Nemojmo se praviti da nismo nprepoznali gotovo uobičajenu pojavu.Na novinarima je je da istaknu pojave a imena su posao gospodina Katnića.Bravo Darko!

Pablo

Kakva pomama danas u gradu, da se otkrije o kome je, pored lako prepoznatljivog Dake, riječ? Pritom je očito da Šuković ne misli na vlasnike Vijesti, jer su njihovi susreti sa Davidovicem, u Beogradu, notorna stvar. Kao sto je notorno da im bivši ministar u Vladi Republike Srpske puni korito ruskim parama. Prava čaršijska reakcija, svi se bave imenima, niko pojavom.