26 °

max 26 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

26° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

15° / 10°

Subota

04.05.

16° / 9°

Nedjelja

05.05.

18° / 9°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Na Srebrenicu, sprem’te se, sprem’te!

Stav

Comments 3

Na Srebrenicu, sprem’te se, sprem’te!

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: B. Grinevski

Ta grozna godišnjica grozne Srebrenice! Vraća se svakog 11. jula, evo četvrt vijeka i goni naše političare, koji bi o svemu, samo ne o tim teškim temama, da se oglase. Da se izjasne i očituju, iskažu i opredijele.

Mnogi bi rekli, neupućeni u tajnovite nijanse političke scene u Gori Crnoj, da tu nema što da se manta: jasno je što je i kako bilo. U ta tri sramna julska dana 1995. dogodio genocid u istočnoj Bosni. Koljači ratnog zločinca Mladić Ratka poklali, strijeljali i pobili više od 8000 ljudi, samo zato što su muslimani. Genocid. Tačka.

Ali, ne, nije to tako.

U zemlji u kojoj odvažno klimamo glavom kada jedan od opozicionih prvaka, poslije natezanja koje traje pola sata, koje traje vječnost, dakle, oprezno i snishodljivo izjavi da bi, ipak, ako mora, ako ga već pitate, a on, inače, ne bi, ne želi da se zamjeri, nije mu to u programu, zašto bi to bilo bitno, na silu i na sramotu, eto, da ga ne shvatimo pogrešno, navijao za Crnu Goru, ako i kada bude igrala protiv Srbije (!) - nije ni čudo da oko genocidnog sramotnog neljudskog masakra nedužnih civila imamo isto premučanje, pretvaranje, ukrivanje i prenemaganje.

Zato partija ovog nevoljnog navijača sopstvene zemlje, u prigodnoj poruci povodom datuma i teme koje, čak ni oni, ukravaćeni, ne mogu izbjeći, uz Srebrenicu pominju sijaset drugih mučnih primjera, tužnih i žalosnih događaja, zločina i agresija. “Fino” i “mudro”. Jedino što se ti drugi pomenuti i zbrda-zdola nabacani tužni primjeri u njihovom saopštenju, nisu desili baš 11. jula. Da ne uvrijede svoje glasače, koji možda (sigurno, vrlo vjerovatno, vjerovatno) ne vole da se Srebrenica uopšte pominje, oni su zaboravili da u svoje priopćenje povodom klanja i zatiranja ubace i Jasenovac, i Holodomor ukrajinski, i Osvjenćim i Buhenvald, i genocid nad američkim Indijancima i polja smrti Crvenih Kmera, i druge razne gulage i masovne eksterminacije. A ima ih, no su svi genocidi, pa nije zgodno da se ta riječ spomene. Ne valja se zamjerati bazi, onoj “trobojnoj”, sa plavetnom, iz Berana. A i šire. Neizgovorene lozinke su najbolje. (Vjerujemo, uzgred budi rečeno, da su oduševljeni i rijetki, plaćeni i neplaćeni, muslimanski i bošnjački aktivisti ove stranke. Ili misle da se sve ovo njih ne tiče? Ne damo svetinje!)

Ove finese i kompleksne istine razumiju i u drugoj opozicionoj partiji. Onoj koja je podržala NATO tako što nije htjela da glasa za ulazak Crne Gore u Alijansu. Tamo su svi principijelni, dabome. Ni oni ne pominju genocid. Korisna “omaška” dobro dodje. Tako se gradi gradjansko jedinstvo! Da ne rečemo i “ustavni patriotizam”. Mnogo bi bilo.

Sve ovo još bolje razumije i onaj kandidat za predsjednika/gradonačelnika što mu je bilo mrsko da se Srebrenica pominje. Što bi se pominjala? Promašio oko referenduma i nezavisnosti; promašio oko NATO - više puta; promašio oko Ukrajine, Rusije, EU, granica i razgraničenja. Što bi se sada isticao oko tamo nekih Bošnjaka i muslimana, kao da su oni jedini na svijetu? Ne shvata stari Kandidat da, kad promašiš oko Srebrenice, ništa više ne možeš pogoditi!

(Nemamo sada prostora da pišemo o saopštenjima koja, bez obzira na pretpostavljenu dobru namjeru, sadrže nesuvislosti da je rat u bivšoj Jugoslaviji bio građanski rat i slično. Ne treba se oko toga tako plitkoumno i površno oglašavati. Nije to bio građanski rat, gospodo i drugovi.)

Muka je, dakle, velika. Vrijeme prolazi, stasavaju nove generacije, koje ne treba lagati oko tužnih i teških istina. Jer, kada o takvim stvarima dugo ćutite, mažete i lažete, dođu neki novi, neznaveni i nerazumni, koji slave zločince i koji pokolje nedužnih i nezaštićenih proglašavaju podvizima.

Od toga do novih zločina i genocida, samo je jedan korak.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

SRAM

Redakciji AntenaM svako poštovanje. Međutim, začuđuje i brine slab odziv inače uvjek lucidne crnogorske publike na tekstove o srebreničkom genocidu. Zar vam je ta tema tako daleko od srca ili nemate šta da kažete? A trebali bi.

100 za 1

Srebrenica se u srpskoj istoriji neće pamtiti po genocidu nad Bošnjacima. Veliki Majstor laži je učinio da se pamti po tome da je "jedva živu glavu izvukao" od "krvoločnih balija". To mu je i bio cilj dolaska na mjesto stratišta. Bijednik.

SRAM

Nikada Srebrenica nije bila toliko stratište kao danas. Stratište morala i ljudskih vrijednosti svih onih koji joj daju pseudo imena da bi u lažnoj istoriji imali lažno opravdanje za svoju lažnu savjest Srebreničani su POKLANI!!! Poklalale su ih iste horde koje i anas vršljaju Srbijom, CG i Bosnom