10 °

max 15 ° / min 8 °

Četvrtak

25.04.

15° / 8°

Petak

26.04.

15° / 7°

Subota

27.04.

19° / 10°

Nedjelja

28.04.

22° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

22° / 14°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Operacija “Politika”

Stav

Comments 3

Operacija “Politika”

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: B. Grinevski

Eto, saznadasmo i to, crno na bijelo, da ne bude zabune, bjelodano, transparento, neupitno, nedvosmisleno, jasno i prejasno: “Politika“ beogradska, koja samo slovima u naslovu liči na novine koje su davno postojale, prije “dešavanja naroda”, objavljuje plan za popis u Crnoj Gori, iz pera jednog od srpskih gurua mitilogizovane lažne istorije.

Ime mu nećemo spominjati, da mu ne dižemo cijenu. Ime je, zapravo, sporedno - misli i zbori i piše taj “iz glave cijela naroda”, kako to, u “krugu dvojke“, plus nekoliko kafana i restorana (SPC, SANU i nekoliko fakulteta se podrazumijeva), shvataju srpski nacionalni dušebrižnici, nacional-šovinisti, ksenofobi, pjesnici i pisci na braniku zločina i zločinaca, kvislinga i izdajnika - ljotićevaca, nedićevaca i četnika, plus poslušni mediji i tajne službe, njihovi agenti i svi ostali tajni i javni nacionalisti i fašisti iz zemlje Srbije.

Plan je jasan - bolje reći njegov cilj: svesti Crnogorce na manjinu u sopstvenoj zemlji, odnosno marginalizovati, pa onda skrajnuti i utrnuti ideju i politiku obnove crnogorskog nacionalnog i državnog identiteta. Kada se broj onih koji se izjašnjavaju kao Crnogorci smanji na četvrt, biće lakše utuliti našu zemlju.

Popis planiran za 2021. je još jedna u nizu prilika da se sruši Crna Gora i da se vrati u političke i kulturne obrasce koji i dalje vladaju u Beogradu i Banjaluci.

Politički protesti u vidu litija pokazali su gorepomenutima da je velikosrpski nacionalizam (i njegove varijante i nijanse u Crnoj Gori) živ. Serija teških i sramotnih istorijskih poraza je već zaboravljena ili je, u paralelnoj stvarnosti i isparenjima nacionalnih laži i ober-laži, upravo suprotno od onoga što će dovijeka ostati.

Pripreme za crnogorske parlamentarne izbore - za tu političku ideju - ipak ne teku baš najbolje. Jedinstva pod kapom (pardon: pod šubarom!) srpske crkve, po svemu sudeći, neće biti, mada to “narod traži”, kako to starinski veli jedna od “najsrpskijih srpskih partija iz srpske Crne Gore”.

Zato je poruka sa stranica “Politike”, zapravo, višeslojna. Prvo, ona potvrđuje konstantu velikosrpskog napora i cilja u Crnoj Gori: da Crne Gore nema. Drugo, ona ukazuje na suštinu namjere koju srpski nacionalistički krugovi nikad nisu ni krili: Crnogorci ne postoje i ne treba da postoje. Bez Crnogoraca, nema ni Crne Gore. Treće, i ne manje važno, obznaniti ovakvu namjeru (javno, bez zazora i straha da će ih neko iz tzv. “međunarodne zajednice” upitati, na primjer, “što pričate to, jeste li vi normalni?” i slično) ukazuje na izvornu i, bar, početnu samouvjerenost autora i onih koji su organizovali da se to objavi, da se jedna takva proklamacija mržnje i neprijateljstva prema Crnoj Gori i Crnogorcima može učiniti javno.

(Izgleda da su se u posljednjem ovi stručnjaci za nacionalno-etnički inženjering malo prevarili: ovog teksta nema u on-line izdanju vodećeg srpskog dnevnika. Baš bismo voljeli znati ko im je rekao da im takvo dodatno provaljivanje nije potrebno!)

Sa naše, crnogorske strane, shvaćene u najširem značenju te riječi, ostaju bar dva upita:

(1) Da li su oni političari i NVO-analitičari u Crnoj Gori, koji godinama i decenijama (pardon!) trube o tome kako su identitetska pitanja vještački potencirana i podlo plasirana kako bi izazivala “nepotrebne razlike”, išta iz ovoga naučili? Jesu li spremni da što o tome javno kažu?

(2) Da li su oni političari i crkveni velikodostojnici u Crnoj Gori koji slijepo i bespogovorno slijede (tj. predvode, jednako destruktivno i zlobno) pokret za nasilno posrbljavanje Crne Gore dovoljno iskreni i hrabri da javno podrže taj projektovani cilj za popis iduće godine - svesti Crnogorce ispod 25% u stanovništvu Crne Gore? Smiju li oni to?

Za obije ove družine imamo, za kraj, jedno malo podsjećanje: ono što je srpski nacionalizam (njegovi ideolozi, promoteri i propagandisti, njegove vojske i paravojske, osuđeni i neosuđeni ratni zločinci i sva ta bulumenta zajedno, medije da ne zaboravimo) uspio da u posljednjih trideset godina uradi jeste - da smanji broj Srba, i u apsolutnim brojevima i u procentima - u svim zemljama i u svim krajevima đe su oprobali svoje umijeće “smanjivanja broja i procenta” drugih.

U Crnoj Gori im neće biti dozvoljeno ni jedno, ni drugo. Da je sreće, to bi, pored zvaničnih reakcija, koje su, konačno, sa svih nivoa i iz svih resora, nedvosmislene i odlučne povodom ove stvari, trebalo da bude odgovor i iz opozicionih krugova.

Jer, da ne zaboravimo, a i oni da ne zaborave: jedno je biti politička opozicija, a sasvim drugo opozicija postojanju sopstvene države. Za ovo drugo postoji jedno precizno ime, od kad je država i nacija.•

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Mihiz

Zasto Crna Gora ne trazi pomoc od NATO-a u odbrani od velikosrpske agresije. Da se Srbiji stopiraju pregovori sa EU, da joj se uvedu sankcije, jer je ona na celu cetnickom klikom na vlasti regionalna, pa i Evropska prijetnja za mir i bezbjednost. Nista manja nego za vrijeme zloglasnog Milosevica.

Miloš

Operacija "Politika" uspjela (da nasmije), ali pacijent (srpski plan u CG) umro! Ovim pacijentima iz Srbije samo treba vezati rukave košulje na leđima. Sve u svemu, kao poruka Srbiji i našim mizernim NVO: PRVO DRŽAVA, PA DEMOKRATIJA! Pa čak prije pristajem na crnogorsku diktaturu, nego na srpsku "demokratiju"!

Moralni sunovrat

Ne znam ko im je rekao da su neka sila. Otužno je gledati kako razbacuju energiju na uzaludne rabote. Dodao bih da ne očekujete ništa od njihove tzv. opozicije. Tamo je borba za vlast a ne za istinu i mijenjanje svijesti. Nema im pomoći. CG je sposobna da se odupre ovom zlu.