15 °

max 22 ° / min 15 °

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 16°

Nedjelja

19.05.

27° / 16°

Ponedjeljak

20.05.

25° / 18°

Utorak

21.05.

26° / 17°

Srijeda

22.05.

24° / 16°

Četvrtak

23.05.

25° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vuković: Neću više čitati Balšine kolumne, želim da sačuvam uspomenu na tog pisca

Stav

Comments 28

Vuković: Neću više čitati Balšine kolumne, želim da sačuvam uspomenu na tog pisca

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Ivan Vuković

(Preuzeto sa facebook profila)

Poznavao sam Balšu Brkovića. Bio je pisac. Radio je u Vijestima. Bile su novina.

Uz Spahića i Nikolaidisa, Balša je bio literarni heroj moje generacije. U njihovim djelima nastajala je neka nova Crna Gora, u kojoj smo željeli živjeti i u čijoj izgradnji smo htjeli učestvovati. Izvorni suverenista, ljevičar i anarhista, iskreni borac za građanske vrijednosti, Balša se u svojim djelima i kolumnama surovo obračunavao sa svime što je, barem u naznakama, sugerisalo netoleranciju i isključivost. Cool tip, urban i moderan, pisao je o šahu i fudbalu, jazz-u i viskiju, otkrivao nam tajne magičnog realizma i dubine Kiša, Džojsa, Brodskog, Kavafija... Pisao je iskreno i hrabro. O, kako hrabro. "Privatna galerija", odnos prema očevom autoritetu (prikazan i kroz kultnu scenu s njegovom knjigom) i ljubav za brata.. veličanstveni trenuci naše moderne literature.

U godinama nakon toga, Balša je sve manje djelovao kao pisac. Postepeno se utapao u plavo more primitivizma i merkantilizma, neznanja i malicioznosti koje ga je okruživalo a čiji su talasi sve snažnije udarali građansku i modernu Crnu Goru, dakle i njegovo životno djelo. Za to vrijeme, Balša, dovoljno inteligentan, tražio je načine da to relativizuje i opravda. Vjerujem da mu je, intimno, bilo neprijatno. Njegova književnost postala je kolateralna šteta pokušaja odbrane neodbranjivog. Rezultat: ,,Plaža Imelde Markos" i slične petparačke priče.. ili romani, svejedno.

Danas Balša radi u novini koju mnogi, odavno, smatraju tabloidom, a koja, odnedavno, nastupa s provladinih pozicija. U posljednjoj kolumni, Balša brani Vladu (u kojoj, između ostalih, sjede negatori teorije evolucije i ponosni sljedbenici fašističkih ideja iz perioda Drugog svjetskog rata) od navodnog antizapadnjaštva DPSa. Tragedia Montenegrina.

Nikada više neću pročitati Balšinu kolumnu. Želim da sačuvam uspomenu na pisca koji je, u mnogo čemu, bio simbol nove Crne Gore, samouvjerene i kosmopolitske. Večeras ću, u njegovu čast, popiti čašu konjaka i, uz zvuke "Love for Sale" u izvedbi Charlie Parkera, podsjetiti se na ljepotu njegove proze.

"Para recordar memorias..."

Komentari (28)

POŠALJI KOMENTAR

Katunjanin

Po cojstvu i po onoj narodnoj ."Kudj ce kruska no pod krusku "

Stevan

Od oca kameleona ,svi vi koji vjerovaste u njegovu izgnanicku sudbinu,imate sina koji se lako promijeni i utopi u smece od novina koje se zove Vijesti Zaboravise njih dvojica da "strah kalja obraz cesto"a Balsin strah je da ne bude izbacen iz te sramne novine. Ovo je tek pocetak,ima on mnogo lica.

Michel Pavlov

2. Moje duboko razočarenje u B. Brkovića motiviralo me je da sam napisao kolumnu Put u propast: revitalizacija neofašizma na junačkom agonu Crne Gore u kojem sam demaskirao Brkovićev neofašizam na liku Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Duboki okus soli ostajeù u mojim ustima, gorčina i prezir!