10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Centar za ruske studije, propagandu i divljenje Putinu

Stav

Comments 0

Centar za ruske studije, propagandu i divljenje Putinu

Autor: Mirjana Dragaš

  • Viber
Piše: Tomislav Marković

Ogromna je ljubav koju Srbi osećaju prema Rusima, iz samo njima znanih razloga. Najnoviji dokaz te velike emotivne privrženosti je osnivanje Centra za ruske studije na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

Centar je sebi stavio u zadatak da upozna studente sa ruskim političkim, ekonomskim i medijskim sistemom, kao i sa ulogom Ruske Federacije u međunarodnim odnosima. Jedan od inicijatora projekta profesor doktor Siniša Atlagić objasnio je za Sputnjik šta su razlozi za osnivanje ovog centra: "Kod nas je nauka generalno ’evropocentrična‘, pa ljudi malo znaju, a to uključuje i naše studente, o političkim aspektima ruskih studija — ruskoj politikologiji, istoriji ruske političke misli".

Ruska protivteža evropejstvu

Logičan potez. U Srbiji su evropske vrednosti toliko ušle stanovništvu u krv da je krajnje vreme da se napravi ravnoteža. Kud god se okreneš, sve vrvi od zalaganja za neprikosnovenost ličnosti, za ličnu slobodu, za ljudska prava; od liberalizma ne može da se diše, a tolerancija je toliko uzela maha u Srbalja da od nje više ne može da se živi.

Rusija nije samo nesrećna zemlja koja je provela vekove pod čvrstom carskom rukom, da bi potom ušla u staljinističku eru koja je odnela milione života i na kraju završila u Putinovom autoritarizmu, nije samo zemlja u kojoj je sve vreme liberalna manjina bila proganjana i zlostavljana, niti je samo zemlja u kojoj se ubijaju novinari; Rusija ima mnogo toga da ponudi narodima ogrezlim u evropejstvo. Samo treba strogo voditi računa o izboru literature koja se proučava, da se gospodar Putin ne naljuti. Veliki ruski politički mislioci poput Aleksandra Hercena, na primer, nemaju nikakav uticaj ni na savremeno rusko društvo, pa nema potrebe da ih proučavamo ni u Srbiji.

U planu je i formiranje modula "Ruske studije" na studijskom master programu Fakulteta političkih nauka. Plan i program ovog modula još nije obelodanjen, pa zato dajemo svoj predlog, u nameri da pomognemo srpskim studentima da što bolje upoznaju Rusiju.

U okviru master studija mogli bi da se proučavaju sledeći predmeti.

Osnovi krimologije. Kako anektirati deo teritorije susedne države, a onda agresiju prikazati kao borbu za legitimne nacionalne interese. Da li je Moskva Treći Rim ili Treći Krim. Da li je kriminalno da Krim ostane deo Ukrajine ili da postane deo Rusije.

Na ovom predmetu nipošto ne smeju učestvovati ukrajinski profesori, jer ako se čuje i druga strana to bi studente podstaklo na razmišljanje, a mladi skloni samostalnom mišljenju nisu potrebni ni Srbiji, a još manje Rusiji.
Putinologija za početnike. Zašto je Vladimir Vladimirovič Putin najveći državnik svih vremena, uprkos svom malom rastu. Studenti koji pohađaju ovaj kurs imaju obavezu da napišu žitije živog KGB-svetitelja pod naslovom "Putin kojim se ređe ide".

Ako je neki student sklon poeziji, svoj rad može da napiše i u stihu, u formi ode, a FPN će organizovati takmičenje u recitovanju uradaka koji su se ruskom predsedniku uvukli najdublje pod kožu, mada je i uvlačenje u druge delove tela više nego poželjno. U okviru kursa organizuje se i radionica u kojoj će studenti biti podučavani ručnom radu.

Tu će se praviti samovari sa likom Putina, majice sa njegovim portretom, voštane figure u obliku prvog čoveka Rusije, igračke za ruski rulet sa putinoidnim aplikacijama i slični proizvodi iz domaće radinosti.
Rusko-srpski odnosi.

Kratka istorija sado-mazohizma u 666 poza. Kako uživati u zlostavljanju i neprestano tražiti još. Zašto Moskva srpskim suzama ne veruje, pa bije li, bije.

Zašto Srbija treba da postane ruska gubernija. Izbor gubernatora i njegove vlade. Kako bratskom srpskom narodu oteti energetske resurse, a da te on i dalje voli kao rođenog. Teme za seminarski: Bolje NIS nego niš'; Ko kaže da NISmo na prodaju; Ništa rusko srce ne greje tako dobro kao srpska nafta; Ljubav za ljubav, a naftu za sitne pare; Veruj Rusima i kad ti darove ne donose. Obavezna literatura: "Čekajući Putina" – zbirka tradicionalnih ruskokolonaških tužbalica, bugarštica i zapevki.

Praksa iz ovog predmeta održavaće se u vojnom hangaru, na reanimaciji MIG-ova koje smo dobili kao donaciju iz Rusije, na poklon, bez dinara, džab džabe, ako ne računamo tričavih 185 miliona evra potrebnih za remont.

Ruska bezbednosna kultura. Sprečavanje pisaca i ostalih umetnika da rade šta im se prohte, a na štetu ruskog samodržavlja. Književna istorija progona – od Puškina i Ljermontova do naših crnih dana. Književna kritika otvorenim plamenom - vežbe iz spaljivanja knjiga Vladimira Sorokina.

Policijski performans kao odgovor na politički performans – hapšenje Pjotra Pavlenskog u nekoliko nastavaka. Lisicama protiv nepravoslavnog pojanja – uhićenje grupe Pussy Riot zbog pevanja bogohulnih pesama o Putinu u hramu božjem.

Progon Olega Vorotnikova i umetničke grupe Vojna za njihovo dobro.

Prevaspitavanje umetnika koji zloupotrebljavaju slobodu stvaralaštva tako što stvaraju umetnost koja nije po Putinovom ukusu. Učenje po modelu - kako se obračunati sa sličnim nepoćudnim pojavama na domaćem, srpskom terenu.
Arhipelag Gulag.

Zanimljiva geografija. Organizovanje naučne ekskurzije u Sibir o trošku studenata. Upoznavanje sa prirodnim lepotama sovjetskih logora. Turistički obilazak leševa u ledu. Zoološki kviz – gde zek pije vodu. Uvod u logorologiju – zašto su Solženjicin, Šalamov, Štajner i slični nezahvalnici bili skloni prekomernoj upotrebi hiperbole, preuveličavanju svojih navodnih patnji i svakovrsnom preterivanju. Studenti koji prežive ovo studijsko putovanje pišu reportažu pod naslovom "Neko je oklevetao Staljina".

Savremeni ruski politički mislioci. 

Proučavanje lika i dela Aleksandra Dugina, Putinovog ideologa. Osnovne ideje Duginove političke filozofije. Nas i Srba 200 miliona. Zašto Srbija treba da uđe u Evroazijsku uniju. Zašto je NATO koncentracioni logor. Vrhunac srbofilije – bezgranična ljubav prema Rusiji.

Liberalizam kao konačno ispoljavanje nihilizma. Zapad, Vašington, Evrounija i Evromajdan – sva lica antihrista. Treći svetski rat – idealno rešenje za sve probleme, ako preživimo. Zašto Rusi ne poznaju individualizam, a i koji će im. Sveta Rusija, poslednja tvđava pravoslavnog sveta.

Kako đavo nišani u cara Putina i zašto ga ne pogađa. Savremena manihejska misao: Rusi kao nosioci Hrista, Sina Božjeg, Svetlosti i njihovi neprijatelji kao đavolske horde.

NeuNATOlogija. Kako sprečiti državu po slobodnom izboru da postane članica NATO saveza. Upotreba lokalnih medija u propagandne svrhe. Podzemna podrška proruskim snagama pomoću političkih saveta, logistike, rublji i nešto kopejki. Pretnje i ucene – osnove retoričkih veština. Kratak kurs borilačkih veština i streljaštva.

Vežbe iz ovog predmeta održavaće se na teritoriji Crne Gore, pod okriljem noći i budnim okom profesora Aleksandra Sinđelića i Bratislava Dikića, uz sasluženje domaćih Rusa crnogorskog porekla.

Bolje sprečiti nego logorom lečiti

Spisak ruskih autora koji se neće proučavati na master studijama je ogroman, zabranjenih autora ima na stotine – od pisaca iz XIX veka poput Petra Čaadajeva pa sve do savremenika kao što je Lav Rubinštajn. Autošovinizam nije smrtonosna gangrena koja je zahvatila samo srpsku kulturu, već je prisutna i u Rusiji.

Mlade je bolje zaštititi na vreme od pošasti koja bi mogla da im zahvati nevini um zablenut u Kremlj.

Nipošto ne treba rizikovati da se mladi odaju kritičkom mišljenju, tom moždanom virusu uvezenom sa zlog Zapada, pogotovo što bi taj kritički aparat mogli da primene na daleko bilo, sopstvenu zemlju ili, još dalje bilo – na majčicu Rusiju.

Mišljenje svojom glavom je zlokoban porok koji nikom dobra nije doneo, o čemu bi mogli da posvedoče brojni ruski kritički mislioci koji su tragično završili svoj život po robijašnicama, samo kad bi bili živi. Lepo kaže srpska poslovica ruskog porekla: Bolje sprečiti nego uzalud logorom lečiti!

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR