17 °

max 20 ° / min 9 °

Subota

27.04.

20° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

20° / 15°

Četvrtak

02.05.

18° / 13°

Petak

03.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mitsko pred našim očima

Izvor: EPA-EFE/CONSTANTIN ZINN

Stav

Comments 5

Mitsko pred našim očima

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Milena B. Martinović

Ovih tužnih dana za sve pacifiste i dobre ljude jedan narod pokazuje svijetu viteštvo u odbrani domovine.

Predsjednik i vlada koji neće da napuste zemlju, građani koji se bore bez oružja, mladost koja prkosno gine, starci koji se dobrovoljno mobilišu... Poslije velikog časa rodoljublja, hrabrosti i jedinstva što ga je ukrajinski narod održao, svijet više nikad neće biti isti.

Slušam jezik kojim govore i sve razumijem. Iako ne znam ni ruski ni ukrajinski, koji neki ruski govornici negiraju. Razumijem svaku riječ ukrajinskog jer srcem se najbolje razumije.

Istorija ratovanja nije jednom pokazala kako ratove gube najmoćniji agresori jer ih pobjeđuju oni koji brane domovinu. Zato što naški rečeno „boj ne bije svijetlo oružje već boj bije srce u junaka“.

Herojski i legendarni elementi crnogorskog viteštva kroz vjekove svjedoče o tome kako se pobjeđuju moćniji od sebe. Crnogorska taktika ratovanja bila je i ostala vrijedna mnogih proučavanja.

I istorija i literatura imaju svoj odnos prema junaštvu vođenom srcem zahvaljujući kome traje Crna Gora više od hiljadu godina.

Ljuba Radunova „puni puške svome gospodaru“ u kuli koju je ognjen uždio neprijatelj, sestra Batrićeva ubija se zbog bratove neprebolne pogibije, kletva je najveća crnogorska ako kuća nema nikog ko bi poginuo u borbi za slobodu („glave muške ne kopa od puške“).

Za ovu našu crnogorsku heroiku što djeluje kao mitska Ukrajinci dokazuju da je moguća. Da se dešava i blizu i daleko od nas. Kako ko vidi.

Dan mi se završi s mislima na ukrajinsku đecu, majke, vojnike, starce. Hladno im je, strašno im je. Jutros čujem da Kijev nije pao. Bravo, junaci!

Kod nas se nažalost, pad u ništavilo klerošafizma nastavlja. Padaju sve dublje oni koji se raduju ruskoj agresiji, ljudskim žrtavama, razaranjima, strahotama koje svijetu nijesu smjele da se dese. Junače se protivnici evropske i građanske Crne Gore otvoreno prijeteći Crnogorcima i „komitama“.

Žalosno je sve to i jedino vrijedno prezrenja. Stvar slabića koji se čojkaju i junače uz moćne za koje rade.

Varaju se ako misle da će nas ustrašiti. Nikad robom! Nek je vječna Crna Gora! Slava Ukrajini!

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

Nada

Slava ukrajinskim herojima!Slava Ukrajini!

Dejan

Slava najdostojnijem i najhrabrijem narodu današnjice!