12 °

max 14 ° / min 11 °

Petak

03.05.

14° / 11°

Subota

04.05.

19° / 11°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 13°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

24° / 14°

Četvrtak

09.05.

23° / 15°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Pomanitalom Vučiću je sad pametnije da ćuti

Stav

Comments 3

Pomanitalom Vučiću je sad pametnije da ćuti

Izvor: Index.hr

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Gordan Duhaček, Index.hr

SAMO nam je još trebao Aleksandar Vučić.

Nakon što je Vladimir Putin nakon dugog blefiranja, laganja i zavlačenja dok je raspoređivao snage za napad konačno pokrenuo invaziju na Ukrajinu, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uzeo si je vremena da formulira službeni odgovor Srbije na novonastalu situaciju.

Nepotrebni pozivi iz Zagreba

To je bila pametna odluka. U međuvremenu su sve zemlje Europe, osim Bjelorusije, osudile Putinovu agresiju na Ukrajinu, a tome se pridružuju i brojne zemlje svijeta. Na Srbiju se čekalo dan dulje, što su neki u Hrvatskoj iskoristili da Beograd pozivaju da se pridruži osudi Rusije i Putina. Svatko realan zna da apeli iz Zagreba mogu samo odmoći pa bi bilo bolje da se to preskočilo.

Dok je Vučić šutio i smišljao svoju odluku, imali smo jedan manje faktor kaosa na regionalnoj i kontinentalnoj mapi. Jer koliko god se Vučić predstavljao kao faktor stabilnosti u regiji, što su mu povjerovali i neki u Europskoj uniji, on je sa svojim i dalje velikosrpskim aspiracijama, sada drugačije upakiranim u “srpskom svetu”, potencijalna prijetnja miru u regiji. 

Vučić se okomio na ostale države u regiji

To je dokazao danas, nakon što je prvo predstavio svoju povijesnu odluku. U Beogradu je organizirao dramolet iz žanra teatra apsurda, u kojemu je teatralno čitao službeni stav Srbije, u kojem nije izrijekom osudio Putinovu agresiju. Još je doveo Ivicu Dačića u funkciji dvorske lude, da izgleda normalniji uz njega.

A onda je Vučić prespavao i progovorio. Lansirao je tezu da se protiv Srbije vodi hibridni rat i da se rat u Ukrajini koristi da bi se napadalo Srbiju. Okomio se na države u regiji.

"Oni predstavljaju svoje zemlje. Sve što mogu raditi napravit će iz dijela regije gdje su mislili da su završili posao sa Srbijom, gdje su bili sigurni: 'Hej, pa mi smo ušli u EU, u NATO, Srbiju smo zdrobili, zgromili, srpska vojska je nestala, ne postoji ništa...' I sad odjednom Srbija raste dvostruko više od njih, pretekla ih je u apsolutnom iznosu BDP-a, u Srbiji jača vojska dramatično, a što da to vole. Njihovo ponašanje je logično", kazao je Vučić.

Vučić: "Ukrajinu koriste za napad na Srbiju"

Optužio je države u regiji da koriste rat u Ukrajini kako bi napale Srbiju.

"Samo, nevjerojatno mi je da, kada imate ovako tešku krizu, ovakvu situaciju u Ukrajini, njima fokus uopće nije na Ukrajini, Ukrajina ih uopće ne zanima, samo ju koriste kao izgovor za napad na Srbiju. I ničim drugim se ne bave pod milim bogom. U barem tri zemlje u okruženju se ničim drugim ne bave. Što mislite da im treba da nam čestitaju što imamo bolji klinički centar nego Zagreb i Ljubljana zajedno?” nastavio je Vučić.

“I sve to tako zahvaljujući Leibnizovom dovoljnom razlogu dozvoljeno vam je sve, svaka laž protiv Srbije je dozvoljena, svaka riječ protiv Srbije je dozvoljena, nju je lako pustiti, Srbija je mala, kako će se ona suprotstaviti velikima. Ali ne zaboravite da je Srbija naučila da ju gazite. Trebam li nekome ponavljati što ste radili Srbiji prije 23 godine? I upravo zato Srbija ne može ni na koji način podržati napad na Ukrajinu ili bilo što drugo. Ali dobro, to je zato što mi znamo kako je kroz takve stvari prolaziti", zaključio je predsjednik Srbije.

Predizborna kampanja

Vučić se nalazi u predizbornoj kampanji, s obzirom na to da je raspisao i parlamentarne i predsjedničke izbore za početak travnja, a širenje šovinizma njegova je stara taktika za dobivanje glasova. To znači da ćemo vjerojatno čuti još mnogo Vučićevih ludorija, izmišljotina, teorija urota protiv Srba i kleveta na račun Hrvatske, BiH, Kosova, Crne Gore, odnosa u regiji, nedavne povijesti, NATO saveza itd., jer to je njegov standardni repertoar desetljećima, koji je samo malo modulirao otkako je od Šešeljevog radikala postao šatro proeuropski naprednjak.

A bilo bi tako blagorodno kada bi Vučić neko vrijeme jednostavno šutio. Tjedan dana, ako je ikako moguće. Da malo meditira u tišini. Smiri živce. Jer njegova standardna histrionika u ovim napetim trenucima može samo zakomplicirati situaciju, može samo potpirivati niske strasti koje se oslobađaju u napetim situacijama.

Vučićevo potenciranje rivalstva, vojnog i ekonomskog, s Hrvatskom u ovom trenutku je iritantno i više nego inače i posve nepotrebno. Štetno zapravo. Verbalni napalm sada je maksimalno nepoželjan. Toga je svjestan svaki odgovoran državnik.

Vučić je Srbiju opet pretvorio u crnu ovcu Europe

Uostalom, Vučić ima drugih briga. Predsjednik Srbije sa svojim kukavičkim stavom prema Putinovoj invaziji na Ukrajinu izaziva oštre kritike u Europi. 

Njemački list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) objavio je članak u kojem piše da Srbija doduše izjavljuje kako podržava teritorijalni integritet Ukrajine, ali "izbjegava bilo kakvo pripisivanje krivice Rusiji ili čak i samo spominjanje imena Vladimira Putina".

"Doduše, u dokumentu se pravnim posljedicama prijeti potencijalnim srpskim borcima koji bi htjeli ići na ukrajinsko bojište", navodi FAZ. Kao jedini dio službenog srpskog dokumenta "gdje se barem indirektno može zaključiti tko je u Ukrajini napadač, a tko napadnuti", list ističe srpsku ponudu "svake vrste humanitarne pomoći ugroženom narodu i stanovništvu Ukrajine".

Srbija je zahvaljujući pomahnitalom Vučiću, kao nekoć zahvaljujući balkanskom kasapinu Miloševiću, opet postala crna ovca u Europi. Svi ostali su ujedinjeni u osudi Putinove agresije, samo Srbija stoji izdvojeno sa strane i pravi se da ne zna tko je počeo rat. 

Vučić odnosima u regiji može pomoći tako što će zašutjeti na neko vrijeme. Zajedno s Milanovićem
Vučić umjesto da šuti i prestane se dodatno zakopavati vrijedno vergla jezikom i nastavlja probijati novo dno, prebacujući ratne tenzije iz Ukrajine u regionalne odnose. Kao da sukoba nema dovoljno, predsjednik Srbije potpiruje nove. Protiv Srbije nitko iz regije ne vodi rat. Ni hibridni ni ikakav drugi. To je podla laž.

Zato ne treba burno reagirati na Vučićeve najnovije verbalne dijareje niti se upuštati u ping-pong s njim. On je hodajući dokaz da neki ljudi ispadnu pametniji ako šute. Vučić nikad ne šuti pa se svima odavno do kraja razotkrio. Kao huškač, kao lažljivac, kao sofist, kao iznimno osjetljiv ego i beskrupulozni populist koji sebe izjednačava sa Srbijom.

I baš zato bi najbolje bilo zbog mira u regiji kada bi Vučić malo zašutio u ovom periodu visoke napetosti u kojem sukobi lako eskaliraju. A neka mu se pridruži i hrvatski kolega Zoran Milanović. I mirna Bosna.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Dejan

@@ Ja mu od srca zelim da smrsa Jos 90 kg

Javor

Ućutao se "soko" kao beba na tuti. Ali se u Boga nadam da ce ga to ćutanje debelo kostati. Sad bi ga međunarodna zajednica trebala načepiti.

@@@@

Ne grijesiteb dusu jer po sopstvenom priznanju ntri kila je smrsao za dva dana.Njemu je teze nego onima u Ukrajini.Samo se u Boga uzdam da ce izdrzati hahahahaha