20 °

max 24 ° / min 14 °

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

23° / 12°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

15° / 11°

Subota

04.05.

18° / 11°

Nedjelja

05.05.

20° / 11°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Vlahović: Zalupite vrata Otvorenom Balkanu

Stav

Comments 0

Vlahović: Zalupite vrata Otvorenom Balkanu

Izvor: peacefare.net

Autor: Antena M

  • Viber

Ruska agresija na Ukrajinu izazvala je dramatičnu promjenu u pristupu Zapada Rusiji. Konfrontacija sa Rusijom ponovo je ujedinila evroatlantsku zajednicu i dala novi raison d’etre NATO-u. Imaće duboke efekte i na Balkanu - ocijenio je predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora i nekadašnji ministar inostranih poslova i prvi crnogorski ambasador u Vašingtonu Miodrag Vlahović za portal Peacefare.

Tekst prenosimo u cjelosti:

EU i SAD su podbacile

Balkan je pretrpio godine bezuspješne američke diplomatije i neefikasnih napora Evropske unije da pomjeri svih šest zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u EU. Glavni razlog za njihove loše rezultate bio je njihov napor da umire Srbiju. Taj modus operandi bio je posebno prisutan tokom Trampove administracije. Američki zaključak je bio jednostavan: Ekonomija će riješiti sva ostala pitanja. Karl Marks bi bio saglasan.

Diplomatija Evropske unije je posljednjih godina ušla u mutne vode promjene granica i teritorijalnih razmjena na etničkoj osnovi. Taj proces nije uspio, ali je evoluirao do nejasnog prijedloga "Otvorenog Balkana". On ignoriše ne samo postojeći Berlinski proces za regionalnu saradnju, već i regionalni CEFTA okvir za trgovinu. To bi dalo liderstvo u regionu predsjedniku Srbije Vučiću i albanskom premijeru Rami, ohrabrujući njihove velikosrpske i, posljedično, velikoalbanske ambicije.

Posljedice su evidentne

Kao posljedica ove neefikasne diplomatije, napredak zemalja Zapadnog Balkana ka članstvu u EU je zaustavljen. Tri (Bosna i Hercegovina, Kosovo i Crna Gora) su izrazile ozbiljne rezerve u pogledu logike i potencijalnih efekata "Otvorenog Balkana". Proevropski balkanski političari i građanski aktivisti smatraju da je tvrdokorni nacionalizam, koji potiče uglavnom iz Beograda, izazvao ozbiljnu degradaciju regionalne bezbjednosti i stabilnosti.

Ruske hibridne aktivnosti su doprinjele, kao i u mnogim zapadnim zemljama, uključujući SAD. Ruski mediji i njihova glasila, u kombinaciji sa orkestriranom danonoćnom kampanjom medija pod kontrolom Beograda, podstakli su srpski nacionalizam i njegove saveznike širom regiona.

Srbija već godinama uživa "privilegovani status" na Zapadu. SAD i EU su se nadale da će Vučića "spasiti" od ruskog medveđeg zagrljaja. Umirenje sa Zapada omogućilo je postupno preuzimanje Srbije sa Istoka.

Sada bi stvari trebalo da se promijene

Ovo umirenje glavnog ruskog klijenta u regionu više nije održiva politika.

"Otvoreni Balkan", koji podržavaju i Stejt department i rusko Ministarstvo spoljnih poslova, trebalo bi da se završi. To je odvodilo cio region sa kolosjeka EU.

Ruska invazija na Ukrajinu zahtijeva hitnu akciju na Balkanu:

  • Ubrzati pregovore o članstvu u EU kao prvi prioritet na dnevnom redu evroatlantskog Balkana. Region treba da se vrati na "princip regate", odnosno pristupanje EU na osnovu zasluga pojedinačnih kandidata.
  • Obezbijediti kredibilan vremenski raspored za pristupanje Kosova, kao i Bosne i Hercegovine NATO-u. Što prije to bolje.
  • Ponudite i Srbiji isto. Čak i ako se njena unutrašnja politika i deklarisana "neutralnost" protive članstvu u NATO-u, politika "otvorenih vrata" je ključna.
  • Učiniti Bosnu i Hercegovinu funkcionalnim, građanskim političkim sistemom. Promjene izbornih zakona zasnovane na etničkim konfesijama neće pomoći. Potrebno je promijeniti dejtonski ustavni okvir.
  • Oživjeti Berlinski proces, posebno kulturnu saradnju i obrazovne programe. Oni su najbolja obuka za pristupne pregovore sa EU.
  • Promovisati građanske i nenacionalističke političke snage i njihove lidere širom regiona.

Sve ove mjere će zahtijevati vrijeme i energiju. Veličina problema i izgubljene godine otežavaju zadatak. Balkan nikada nije bio mjesto lakih rješenja.

Otvorite vrata NATO-u i EU 

Ovo je vrijeme odlučnosti. Rat u Ukrajini čini odlaganje nerazumnim, a smirivanje glupim. SAD i EU bi trebalo da zalupe vrata "Otvorenom Balkanu" i otvore vrata NATO-u i EU.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR