19 °

max 19 ° / min 13 °

Utorak

14.05.

19° / 13°

Srijeda

15.05.

19° / 12°

Četvrtak

16.05.

25° / 14°

Petak

17.05.

22° / 15°

Subota

18.05.

25° / 15°

Nedjelja

19.05.

28° / 18°

Ponedjeljak

20.05.

27° / 18°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Levčenko: Kako ruski špijuni kupuju političare

Izvor: Screenshot, YT

Stav

Comments 0

Levčenko: Kako ruski špijuni kupuju političare

Kad je Putin došao na vlast i kad su ruski mediji bili relativno slobodni, nekoliko njegovih šefova dali su intervjue u kojima su kazali da je bio obavještajac srednjih sposobnosti.

Autor: Antena M

  • Viber
Naravno, svaka nezakonita radnja podržana je obilnim ruskim finansiranjem. I nije obavezno da to bude koverta sa novcem. Često strane političare i novinare zovu da posjete Rusiju, radi, recimo, nekoliko otvorenih predavanja na poznatom Moskovskom univerzitetu.

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Ruska Federacija uvijek je obraćala veliku pažnju na obavještajni rad u inostranstvu. To je sovjetska tradicija, iz vremena kad je SSSR bio je u dosta jakoj međunarodnoj izolaciji, diplomatska predstavništva Moskve postala su centrale nezakonitih obavještajnih radnji pod kišobranom nedodirljivosti diplomatskog i konzularnog osoblja za organe progona zemlje akreditacije, suglasno odredbama Bečkih konvencija o diplomatskim i konzularnim poslovima.

Treba naglasiti da mnoge zemlje koriste diplomatska predstavništva za obavljanje radnji nediplomatskog karaktera. Ipak, niko to ne radi onako kako to radi Rusija - prodorno, bahato ali i vješto. Recimo, Vladimir Putin koristio je diplomatski imunitet za obavljanje nedozvoljenih radnji u Istočnoj Njemačkoj, u Drezdenu (1986.-1990.). On je vodio Dom sovjetske kulture, preko kojeg je radio obavještajne poslove.

Kad je tek bio došao na vlast i kad su ruski mediji bili relativno slobodni, nekoliko njegovih šefova dali su intervjue u kojima su kazali da je bio obavještajac srednjih sposobnosti. Ali, izgleda da su pogriješili. Kako je Putin “odradio” njemačko politicko rukovodstvo nikom to nije uspjelo. Jedan federalni kancelar poslje isteka mandata prihvatio je rukovodeći položaj u svesilnom Gazpromu, uz platu koja trideset puta premašivala njegove primanja kao predsjednika vlade Njemačke. Govorim o Gerhardu Srjoderu.

Angela Merkel, koja je odrasla u Istočnoj Njemačkoj, koja je bila pod sovjetskom okupacijom, takođe je pogodovala Moskvi u dosta poslova. 2008. lično je blokirala put Ukrajine i Gruzije u NATO, što je za nekoliko mjeseca rezultiralo vojnim napadom RF na Gruziju, a za nekoliko godina na ukrajinski Krim i Donbas. Angela Merkel stopirala je mogućnost ulaska Ukrajine u Europsku Uniju i bilo kakvu prodaju oružja Kijevu.

Zasluga je Berlina i za slabašnost evropskih sankcija Rusiji, poslje okupacije Krima i dijela Donbasa 2014. Angela Merkel ni sada ne podržava evropski put Ukrajine. Obavještajac Putin prezadovoljan je svojom rabotom.

Ali poslje početka ruskog vojnog napada na Ukrajinu situacija se počela mijenjati. Ruski lobi u evropskoj politici bio je snažno potisnut. Kao Kremaljski bastion ostala je samo Mađarska, u čiju je privredu i političare Rusija, za mnogih godina vlasti Viktora Orbana sistematski ulagala pare.

Poslje masakra u Buči, zemlje EU odlučile su da realno "skrate" rusko osoblje u diplomatskim predstavništvima RF. Više od trista ruskih obavještajaca koji su koristili diplomatske pasoše protjerani su natrag u Moskvu. Recimo, Slovenija je izbacila 33-oje ruskih diplomata, Hrvatska 18 i još 6 iz tehničkog osoblja, Crna Gora nedavno 5 ruskih diplomata i jednog mijesec ranije.

Važno je razumijeti da svaki ruski obavještajac sa diplomatskim pasošem "obrađuje" lokalne političare i biznismene, koji imaju uticaj na donošenje odluka u zemlji. Mlađi obavještajci po diplomatskom rangu i tehničko osoblje rade s medijama i nevladinim organizacijama. Tako se stvara mreža ruskog uticaja u svakoj zemlji.

Naravno, svaka nezakonita radnja podržana je obilnim ruskim finansiranjem. I nije obavezno da to bude koverta sa novcem. Često strane političare i novinare zovu da posjete Rusiju, radi, recimo, nekoliko otvorenih predavanja na poznatom Moskovskom univerzitetu. Svako od njih zvanično plate 5-6 hiljada eura. Dva predavanja i eto 10-12 hiljada u džepu, plus besplatan boravak i prevoz.

Za predstavnike medija mogu organizovati ručkove u najelitnijim restoranima, po nekoliko hiljada dolara platiti tekst u nekom inozemnom portalu ili televiziji, čiji bi sadržaj bio prihvatljiv za Kremlj. Mogu pozvati i rukovodstvo države na otvaranje neke luksuzne vile na obali. Recimo, tamo dan boravka uz besplatno jelo i piće može koštati i pet hiljada eura. Sedam dana besplatnog odmora s porodicom i prijateljima koštalo bih 35 hiljada eura...

Tako rade ruski obavještajci, uz podršku moskovske propagande. Ne govorim o tajnim poslovima vojnog i vojno-tehničkog karaktera.

Sada se situacija promjenila. Rusija je počela rat ne samo protiv Ukrajine nego i zapadne civilizacije, pa je reakcija evropskih zemalja očekivana. Naravno ne svih. Mađarska  je još čvrsta u svom promoskovskom stavu i nikog od ruskih obavještajaca sa diplomatskim pasošem nije protjerala. To dobro vidi oficielni Brisel. Izgleda da će i Budimpešta morati, napokon, da se opredijeli na čijoj je strani.

U doba početka novog evropskog rata niko ne može ostati po strani.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR