13 °

max 20 ° / min 10 °

Subota

04.05.

20° / 10°

Nedjelja

05.05.

21° / 12°

Ponedjeljak

06.05.

20° / 12°

Utorak

07.05.

21° / 13°

Srijeda

08.05.

22° / 12°

Četvrtak

09.05.

18° / 13°

Petak

10.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Ruski mrak spustio se na Lugansk, svjetlo se nazire u Luganu

Stav

Comments 0

Ruski mrak spustio se na Lugansk, svjetlo se nazire u Luganu

Iz okupiranog Luganska, iz jednog državnog muzeja istorije razvitka regije bila je ukradena stara pravoslavna ikona. Nekim čudnovatim činom ona se našla u rukama Milorada Dodika. Ukradeni muzejski eksponat našao se u rukama bosanskog političara, koji ništa bolje nije smislio nego da je pokloni ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Najviše je informacija ovih dana o Lugansku i Luganu. Ove su dvije tačke na kojima se sukobljavaju dva stava o pitanjima rata i mira. Lugansk je u prethodna četiri mjeseca postao simbol rata, smrti, ruske agresije, ruševina. Lugano je, sa druge strane, postao mjesto diskusije o obnovi Ukrajine poslije teškog rata, formiranja strategije obnove ukrajinske ekonomije i njenog postavljanja na tračnice mirnog razvoja, obnove i blagostanja. Između Luganska i Lugano ne samo udaljenost u kilometrima, to su i dva pristupa ljudske spoznaje o rješavanju bitnih pitanja filozofije ljudskog postojanja - filozofije rata, ubistava, ponižavanja ljudskog dostojanstva i vizije izlaska iz provalije uništenja, gladi i smrti. 

Lugansk je najistočniji ukrajinski veliki grad, koji je ruska vojska (bez ruskih obilježja) zauzela još 2014. Pola Luganske regije od tada je u stanju privremene okupacije. Iz okupiranog Luganska, iz jednog državnog muzeja istorije razvitka regije bila je ukradena stara pravoslavna ikona. Nekim čudnovatim činom ona se našla u rukama Milorada Dodika. Ukradeni muzejski eksponat našao se u rukama bosanskog političara, koji ništa bolje nije smislio nego da je pokloni ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu.

Zbog ogromnog skandala ruski ministar morao je ikonu vratiti Miloradu Dodiku, koji je nije vratio ukrajinskoj državi. Jasna vam je moralno politička veza. Rekoh, 2014. ruska vojska okupira Lugansk, tamo dolaze takozvani dobrovoljci iz Republike Srpske i, gle čuda, pravoslavni ljudi kradu ukrajinsku pravoslavnu ikonu iz državnog muzeja, koju daju na poklon vajnimnavcima koji su okupirali ukrajinski pravoslavni grad. Kakva nevjerojatna sprega amoralnosti, lopovluka, agresije i lažne vjere.

Za Kremlj je bilo izuzetno važno da pokori čitavu ovu najistočniju ukrajinsku regiju, koja je sa tri strane okružena ruskom granicom, preko kojeje napala okupatorska vojska. Samo je zapadni pravac povezivao regiju sa ostatkom Ukrajine i to ne toliko u geografskom smislu, koliko u geopolitičkom i svjetonazorskom. Za 180 dana svakodnevnih neljudskih bombardovanja i granatiranja, ogromne prevage u teškim naoružanjima, ruska vojska zauzela je 90 kilometara ukrajinskog prostora!

Prethodno je uništila sve što je sagrađeno ljudskim rukama. Dio lokalnog stanovništva pobjegao je, dio poginuo u ovo strašno vrijeme, dio će živjeti neko vrijeme u uslovima ruske okupacije, koja nije donijela investicije i razvojne projekti, nego moskovsku televiziju, kremaljske novine i ruske udžbenike i programe za škole, koje promovišu ruski svijet, uz spaljivanje ukrajinskih knjiga i zabranu spominjanja svega što je ukrajinsko. Ruski mrak spustio se na teritoriju Luganska.

Švajcarski Lugano nije samo simbol prosperiteta, bogatstva prirode i ljudskih duša. Ovih je dana bio i simbol nade da će poslije ovog krvavog rata koji Ukrajina, uz pomoć svojih međunarodnih saveznika, jednostavno mora izdržati, zemlja krenuti putem obnove pourušenoga ruskim bombama i raketama i izgraditi novu, naprednu infrastrukturu, realizovati niz razvojnih projekata.

Na Konferenciji o pitanjima renoviranja Ukrajine poslije vojne agresije Ruske Federacije učestvovali su predstavnici 40 zemalja i 20 međunarodnih organizacija. Premijer Ukrajine Denis Šmigalj predstavio je plan renoviranja države. Očekuje se da za 10 godina zemlja iskoristi 750 milijardi dolara, da bi postigla porast GDP više nego 7% i napredovanja u Indeksu perspektiva ekonomske složenosti i Indeksu ljudskog kapitala Svjetske banke.

Dvije trećine neophodnog novca Ukrajina planira da dobije od partnera u obliku potpora, kredita i privatnih investicija. Veliki dio novaca mora doći poslije konfiskacije zamrznutih ruskih aktiva kao kompenzacija za nanijetu ogromnu ekonomsku štetu Ukrajini tokom ruskih bombardovanja i privremene okupacije dijela naše teritorija.

Nije slučajno da niz moskovskih propagandista koji na kremaljskoj televiziji siju laž i prijetnje zapadnom svijetu, koji je po njihovom mišljenju truo i nepošten, baš u Luganu ima svoje luksuzne vile na živopisnoj obali jezera. Te vile su danas zaplijenjene. Sada je njima odmor zagarantovan negdje na jezeru Bajkal ili u šumama Sibira. Treba da dokažu koliko vole svoje.

Na žalost, Lugansk nikako ne može postati Lugano. Danas je to mjesto propasti civilizacije. Ukrajinska država vjeruje da će privremenoj ruskoj okupaciji Luganska i regije doći kraj. U tom je smislu najbolja zapadna investicija u Ukrajinu savremeno teško naoružanje i ne u manjoj količini od one kojom raspolaže ruska vojska. Da bi nešto razvijao moraš, prije svega, zaštiti svoje. Golim rukama, čak i sa čeličnom voljom i željom za pobjedu to jednostavno nije moguće uraditi. 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR