8 °

max 16 ° / min 8 °

Ponedjeljak

26.02.

16° / 8°

Utorak

27.02.

15° / 11°

Srijeda

28.02.

18° / 11°

Četvrtak

29.02.

17° / 12°

Petak

01.03.

16° / 11°

Subota

02.03.

13° / 11°

Nedjelja

03.03.

13° / 10°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
I šta ćemo sad – Šmit dogovarao izmjene Izbornog zakona sa Hrvatskom

Stav

Comments 0

I šta ćemo sad – Šmit dogovarao izmjene Izbornog zakona sa Hrvatskom

Izvor: Radio Sarajevo

Autor: Antena M

  • Viber

Piše: Dragan Bursać

“S visokim predstavnikom Schmidtom smo razgovarali mjesecima temeljito i diskretno. Kada se u taj proces uključio predsjednik i izvrijeđao Schmidta, onda je vjerojatno malo i splasnuo njegov entuzijazam da ispravi nepravde prema Hrvatima u BiH”, prenio je oficijelni Twitter profil hrvatske vlade riječi premijera Andreja Plenkovića.

Čini se da Plenković i Hrvatska ništa slagali nisu!

Nije sve do Hrvatske

Time je i zvanično potvrđeno ono što i vrapci na grani znaju, a to je aktivno učešće Republike Hrvatske u kreiranju političkog ali i realnog života građana u Bosni i Hercegovini.

Budimo posve jasni, nije sve do Hrvatske, njoj je to na perverzan način imanentno, kao i susjednoj Srbiji, imanentno joj je to miješanje u unutrašnje stvari BiH, do mjere u kojoj se BiH hoće i želi pretvoriti u aparthejd prćiju.

S druge strane, mi ne bi ovo zvanično saznali da nije sukoba na relaciji Plenković-Milanović, pa obznana o miješanju u unutrašnje BiH stvari dođe nešto kao iznošenje prljavog veša na Twitteru.

Kažem, u konačnici dobro je znati da postoji i zvanična potvrda direktnog miješanja Republike Hrvatske u kreiranje sudbine Bosne i Hercegovine i da se ne radi o nekakvim insinuacijama ili paranojama BiH suverenista. A to miješanje nije prvo, a bojim se ni posljednje. Rijetko je samo vidjeti zvaničnu potvrdu.

Christian Schmidt, najveća greška proruskog Berlina i Brisela?

Ali, vratimo se sad glavnom akteru naše priče, Christianu Schmidtu, koji je glumatao nekakvog ultimativnog demokratu, derao se teatralno na narod u Goraždu, shvatate, izigravao nekakvog pravednika Božjeg sa jedne strane, dok je s druge strane aktivno radio na razaranju same suštine Bosne i Hercegovine, dok je pokušavao da stavi sa one strane ustava i apelaciju Azre Zornić i zdravog razuma i dok je pokušavao od BiH da načini neku vrstu Bantustana ili Lesota sa predominantnim segregacijskim zakonima.

Dobro, možemo zaista promatrati Schmidta kao hrvatskog čovjeka na terenu ili makar kao čovjeka, koji je zadužen da BiH pretvori u gore pomenute opskurne paradržave, a možemo ga promatrati i kao najveći neuspjeh i Brisela i Berlina. Opet, i Brisel i Berlin su u zadnjih desetak godina na gorivo Putinovih gasnih i naftnih rublji i ucjena odavno pretvoreni u moskovske ekspoziture, kojima i jeste bio cilj destabilizacija Balkana. Treba ovdje, istine radi, kazati da Berlin dolazi sebi, ali puževim korakom, dok stari proruski repovi i dalje vitlaju Balkanom.

Ali, zaista – i šta ćemo sad-nakon priznanja najzvaničnijeg mogućeg da se druga država i tzv. naš visoki predstavnik samostalno bave kreiranjem Izbornog zakona, koji bi bio uvertira u stvaranje najmanje trećeg entiteta, a onda i konačno komadanje suverene i nezavisne Bosne i Hercegovine?

Hrvatskoj možemo uručiti kakvu protestnu notu, pobuniti se na diplomatskom planu, što će reći, da se ne lažemo-ništa posebno.

A Schmidt?

U svakoj normalnoj državi, vlasti bi mu se zahvalile, ali BiH na žalost nije normalna država, pa će tako i ovaj blago rečeno gaf, a pravo kazano izdajnički i destruktivan potez po BiH od strane Christiana Schmidta ostati u javnosti tek priča za par dana i ništa više.

I zato dobro reče bh. režiser Dino Mustafić na svom Twitter nalogu:

“Iako je ovo bila javna tajna o kojoj su mediji spekulirali ovom zvaničnom objavom sa tviter naloga predsjednika Vlade Hrvatske sigurno je dodatno kompromitiran Visoki predstavnik Christian Schmidt. Dakle, lično je derogirao zakonodavnu i izvršnu vlast BiH.“

I upravo je tu sva poenta priče; Ponavljam Mustafićeve riječi, Christian Schmidt je lično derogirao zakonodavnu i izvršnu vlast u BiH! Pa kako onda očekivati da će niže instance, a sve su instance niže, poštovati tu izvršnu i zakonodavnu vlast? Nikako, kao što je i do sad nisu poštovale!

Hoće li se lokalni korisni idioti izviniti građanima BiH?

I za kraj možda najvažnije: Nije Hrvatska najkrivlja, nije to čak ni Christian Schmidt, zarobljen u berlinsko moranje i zagrebačko izvršavanje. Najkrivlji su korisni idioti, gomile korisnih idiota, koje su aplaudirale Schmidt na njegovim pokušajima uvođenja aparthejd zakona, a sve ne bi li se inatili Željku Komšiću. I to je sva istina!

To su isti oni korisni idioti, koji su prije nešto više od mjesec dana sve one dobre i poštene ljude, koji su bili na protestima ispred OHR-a kazavši NE Schmidtovoj samovolji, nazivali SDA botovima, Željkovim poslušnicima, Bakirovim ublehama i ostalim pogrdnim imenima. Kako je djevojka iz Jajca, Anja Kresojević bilo čiji bot samo zato što u Sarajevu brani jedinstvenu BiH??? Kako je onih par ljudi iz Banjaluke, koji se protive raskomadavanju zemlje po cijenu lične sigurnosti postalo SDA pijunima???

E to su pitanja koja moraju sami sebi postaviti svi sarajevski kvazigrađanisti a koji su u slijepoj mržnji prema Željku Komšiću našli saveznike u najcrnjim neljudima i ološu koji direktno raskomadava BiH.

I hoće li se izviniti?

I ne, nije ovdje riječ o narcizmu malih razlika, ovdje je riječ o jednoj bolesnoj sujeti i antagonizmu, koji će najviše koštati zemlju Bosnu i Herecegovinu.

A Schmidt? Sve mi se čini da će i nakon zvanične potvrde da sa susjednom zemljom kroji kapu Bosni i Hercegovini, ostati netaknut. Na koncu, on je taj koji ultimativno krši pravila i zakone u BiH, pa zašto očekivati da ih drugi poštuju?

Na koncu konaca, postoje indicije da će odmah nakon izbora biti uveden politički dio izmjena Izbornog zakona, što će kazati da su Šmitovi dogovori sa Hrvatskom urodili plodom.

Neka se srame svi oni koji podržavaju zadnje diskriminatorne odluke ovog čovjeka i njegovog establišmenta!

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR