10 °

max 16 ° / min 7 °

Petak

26.04.

16° / 7°

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Suđenje djetetu

Stav

Comments 0

Suđenje djetetu

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Ela Abramović

Pred jednim crnogorskim sudom ovih je dana bila žena koja odgovara za pokušaj ubistva supruga prije skoro dvije godine. U istom postupku, i suprugu se sudi za nasilje u porodici.

Skoro je sadistička minucioznost kojom se u jednom dnevnom listu izvještava sa suđenja. Sve to i kroz riječi maloljetnog djeteta, koje je i prije dvije godine svjedočilo krvavom nasilju. Kako zaštititi ovo dijete i mnogu drugu djecu od neosjetljivosti, profesionalne neetičnosti, neznanja, njihove zloupotrebe u svrhu bolesnog senzacionalizma, povrede njihovih osnovnih prava i dostojanstva djeteta? Nije prvi put - ovo je samo jedno od sličnih izvještavanja u mnogim našim medijima i na društvenim mrežama. 

Sve što je opsesivno „tačna i detaljna“ novinska izvještačica napisala poslužilo je da se potpuno otkrije identitet djeteta i svi važni podaci o njemu. To dijete već dvije godine, moguće i duže, trpi i strada u sukobu svojih roditelja. U njegovom malom gradu ova priča je vjerovatno znana. Sada ju je izvještačica bogato začinila novim detaljima, nahranila novom dozom „istine“ bolesni senzacionalizam javnosti, a Internet sve ovo zapamtio za sva vremena.

Trauma, strah, tjeskoba, stid, vršnjačka i društvena stigma... Je li izvještačica mogla da pretpostavi, ne daj bože, i osjeti makar nešto od užasno bolnih doživljaja ovog djeteta i da se samo na tren zapita: kako je ovom djetetu, što je bilo i što tek može biti s njim (posebno misleći o novim „slikama“ koje je i sama poslala o njemu)? Je li mogla zamisliti vlastito dijete u ovakvoj situaciji? Ili je izještačicu najviše i po svaku cijenu zaokupljivo njen doprinos „istini“?

Izvještačica pojašnjava i još jedan važan detalj: meloljetno dijete je juče saslušano u posebnoj prostoriji u sudu, i u prisustvu psihološkinje, čije ime navodi. Valjda je i ta mjera suda trebalo da štiti djetetovu privatnost, a posebno ga poštedi od dodatnog, već dugotrajnog emocionalnog stradanja, uz stručnu podršku. Izvještačica ni to nije htjela/mogla da shvati i obuzda sebe i svoj medijski zalet.  

Ovo dijete je, u najmanju ruku, imalo pravo da bude ne samo veoma osjetljivo ispitivano nego i da bude pitano da li želi da se svi ovi morbidni detalji i njegove riječi javno objavljuju?  Čemu navođenje djetetovih izjava koje obiluju agresijom i nepristojnostima dok je navodio što su govorili majka i otac? Nadam se, svakako, da su mu školske stručne službe ili službe za mentalno zdravlje u tom mjestu već pružale podršku i tretman zbog traume koju trpi.

Da li će reagovati psiholozi i pomenuta psihološkinja, novinari, njihova udruženja i regulatorna tijela, ombudsmani, može li sud nekim mjerama uticati da se u medijskim izvještavanjima ubuduće štite ličnosti djece, njihovo dostojanstvo i zdravlje? Hoće li izvještačica zaista razumjeti i osjetiti što je nobelovac, čiji citat izuzetno voli, htio istim da kaže: „Svi bismo mi, i ljudi i žene, morali više da pazimo šta govorimo, jer se nikad ne zna dokle i sa kakvim posledicama može da živi svaka naša reč u drugom čoveku.“

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR