10 °

max 19 ° / min 9 °

Subota

27.04.

19° / 9°

Nedjelja

28.04.

23° / 12°

Ponedjeljak

29.04.

24° / 14°

Utorak

30.04.

22° / 13°

Srijeda

01.05.

19° / 14°

Četvrtak

02.05.

19° / 12°

Petak

03.05.

15° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Freedom House o RTCG: Kuća slobode o Kući neslobode

Stav

Comments 0

Freedom House o RTCG: Kuća slobode o Kući neslobode

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Petar Pesterović

Freedom House je u svom posljednjem izvještaju ocijenila RTCG kao istinski (genuine) javni medijski servis koji izvještava raznovrsno i zastupa sve političke pozicije. Ovaj atribut istinski je daleko od onog što o RTCG misle istinski medijski profesionalci.

Kuća  slobode

Freedom House  osnovana je 1941. godine da bi promovisala borbu protiv fašizma i najstarija je američka organizacija posvećena podržavanju i odbrani demokartije. Borila se za demokratiju širom svijeta, ali je promovisala i ljudska prava unutar SAD, boreći se protiv makartizma koji je prijetio liberalno orjentisanim pojedincima u SAD, ali i ugrožavao kredibilitet SAD kao svjetskog lidera. Dakle, organizacija sa tradicijom i integritetom. 

Freedom House ne vjeruje da je zakonska garancija prava dovoljna za ispunjavanje tih prava na terenu. Zato se, pored zakona i procedura koji se ocjenjuju, naglasak stavlja na stvarnu implementaciju.

Freedom House svake godine angažuje svoje ali eksterne analitičare i eksperte iz akademske zajednice, kao i think  tank organizacije iz područja ljudskih prava. Oni za draft report i ocjenjivanje koriste širok spektar izvora, uključujući novinske članke, akademske analize, izvještaje nevladinih organizacija, individualne profesionalne kontakte i istraživanje na terenu. Mada je proces ocjenjivanja neizbježno subjektivan, naglašava se intelektualna strogost, metodološka konzistenost i balansirano i nepristrasno procjenjivanje.

Bitni elementi u ocjenjivanju su politička demokratija i civilne slobode, a naročito se vodi računa da li su procedure protiv zvanične korupcije jake i efektivne, tj. da li se implementiraju efikasni antikoruptivni zakoni da bi se prevenirala, detektovala i kaznila korupcija kod javnih funkcionera, uključujući konflikt interesa, te da li se optužbama za korupciju daje dovoljno prostora u medijima. Takođe se procjenjuje da li postoji autocenzura, naročito kod izvještavanja o osjetljivim pitanjima, uključujući politička, društvene kontroverze, korupciju, ili aktivnosti moćnih individua.

Kroki izvještaj

Prošle godine eksperti Freedom House u Crnoj Gori su utvrdili da je novi Savjet RTCG smijenio stari menadžment, ali i konstatovali da je procedura bila sporna zbog optužbi za konflikt interesa u izboru i nekvalifikovanosti novog direktora. Utvrđeno je i da je novi menadžment doprinio raznovrsnijem programu.

Ove godine je napredak Javnog servisa pohvaljen tako da je proglašen za "genuine" (istinski ) zbog raznovrsnosti programa i povećane gledanosti. Takođe, konstatovan je pritisak Abazovićeve vlade na novinare, kao i da je korupcija u politici i pravosuđu i dalje problem.  I veoma važno, konstatovano je da je SPC veoma snažan politički faktor u Crnoj Gori.

Neispričano

Ipak, autor izvještaja je propuštio da pojedine segmente izvještaja kontekstualno poveže u cjelinu. Naime, za poznavaoce dešavanja na medijsko-političkoj sceni potpuno je jasno da novinari koji su prepoznali prenaglašenu i vaninstitucionalnu ulogu SPC u Crnoj Gori i tome posvetili kritički profesionalni angažman, postaju nepoželjni u javnom servisu RTCG. Oni su nekoliko puta, u procedurama van svih profesionalnih i demokratskih standarda, degradirani a njihovi procesi u sudskom sistemu prilično usporeni. Na sličan način prolaze i svi oni koji ukazuju na problematičan izbor generalnog direktora RTCG. U izvještaju za 2022. se takođe propustilo ukazati da su dvije odluke crnogorskih sudova ukazale na nezakonit izbor generalnog direktora RTCG.  

Što se tiče raznovrsnosti programa, istina je da je sadašnja opozicija prilično dobro zastupljena na RTCG. Rijetko se, međutim, primjećuje da je izbor gostiju kod polemičkih emisija sužen na "građanske aktiviste"  i samozvane analitičare koji sa svojih pozicija stručnjaka za npr. ekologiju i LGBT sa velikim samopouzdanjem tumače pitanja o kojima ni iskustveno, ni obrazovanjem, nemaju što pametno reći. Bude tu i neuspješnih revizora – bankara, koji se nijesu proslavili ni kao političari, ali uvijek imaju spremno mišljenje čak i o koroni ili o poljoprivredi.

Svoj banak drže novinari koji su prepoznati kao gorljivi zagovarači ideologija koje imaju trenutnu probitačnost. Kobajagi slučajno, njih većina poklonici su lika i djela trenutnog direktora Raonića i uvijek mu u nezgodnim trenucima (a njih je sve više) šalju iskrene izraze podrške i divljenja. Ako su informacije javno dobro, onda se mora biti izuzetno oprezan u promišljanju da li ovakva vrsta sagovornika koji oblikuju javno mnijenje daje doprinos raznovrsnosti i kvalitetu sadržaja Javnog medijskog servisa. Unutar RTCG postoji nekoliko specijalaca koji su zaduženi za razne kanale i raznovrsne emisije, ali je očigledno da njihova sveprisutnost u programu više počiva na lojalnosti koju iskazuju Raoniću, nego na vladanju temama o kojima govore.

Mišljenja  i deklaracije

Nije van konteksta priče o ovoj hinjenoj raznovrsnosti, iako možda jeste malo grubo, ali valja se podsjetiti da je  jedan od visokih američkih zvaničnika rekao da je "mišljenje kao stražnjica, svako može da je ima''. Pouzdan, utemeljen stav i svrsishodna analiza, koji nijesu papagajsko ponavljanje fraza i podataka sa intereneta, nešto je sasvim drugo i ne baš prisutno u RTCG narativu. Ali, s obzirom na razinu obrazovanja trenutnog top menadžmenta RTCG, u kojem se nalaze pravnik sa najdužim studentskim stažom u istoriji Pravnog fakulteta, okončanim 2018 (sa lažnim predstavljanjem u svojstvu diplomiranog pravnika na skupu u Strazburu 2010.)  i profesor  geografije sa uspješnim plagijatom iz sportskog turizma (na koji Etički odbor Univerziteta CG i dalje ne reaguje), izbor analitičara je logičan.

Još jedan događaj vrijedan pomena, koji zaista nije mogao da bude dio godišnjeg raporta. Upravo je ovih dana, kao biser predizbornog dešavanja, promovisana Deklaracija za fer i slobodne izbore, kojom se predsjednički kandidati obavezuju da će njihova kampanja biti u duhu poštovanja zakonskih principa. Ovo je zasluga Građanske alijanse, čiji je dugogodišnji direktor Boris Raonić kršenjem svih pravila i zakona i beskrupuloznim lobiranjem preko granice konflikta interesa, došao na mjesto generalnog direktora RTCG. I usput preporučio onima koji protestuju i koji su nezadovoljni, da idu iz RTCG! Baš kao što je on napuštio svoje čedo GA, možda i svjestan kakav  je doprinos, pod njegovom komandom, dala vladavini prava tokom protekle dvije decenije .

Ali je zato svoje mjesto u AEM, gotovo nasledno, a jednako nedozvoljenim lobiranjem izvojevano, ostavio svome nasljedniku na mjestu direktora GA Milanu Radoviću. To što je Savjet AEM pod uticajem Raonića dao nacionalnu frekvencu televiziji u vlasništvu bezbjednosno interesantne osobe, nešto je što se u izvještaju Fredom House nije smjelo izostaviti. Naročito u svijetlu činjenice da je RTCG tehnički potpomogla privatni projekat te komercijalne televizije i još preko svog direktora zahtijevala da se jeftina zabava proglasi medijskim projektom od nacionalnog značaja! Na stranu to što tehničke usluge RTCG Boris Raonić od svog strateškog partnera nije uspio da naplati. Bizarno, do granice raporta.

Na kraju – uvijek sloboda

Nije ovaj tekst kritika Freedom House, njene misije i metodologije, već samo prijateljski i profesionalni pokušaj da se njihov izvještaj dopuni i stavi u kontekst koji može biti znakovit i instruktivan za mnoge procese koji se u Crnoj Gori odvijaju. Upravo vodeći se načelom Freedom House da samo postojanje zakona ne znači i njihovu cjelishodnu implementaciju, ukazali smo na neke institucije i njihove lidere koji neiskreno i licemjerno, koristeći politički korektan govor i demokratska načela, obmanjuju i javnost ali i donatore iz svijeta, koji sredstva svoje države i građana očigledno usmjeravaju na pogrešne adrese. A posljedice osjećaju i pojedinci i  institucije i država.

P.S.

Nije loše postaviti i ovakva pitanja , na putu do slobode. Istinske. Koja se ne prepisuje iz objavljenih članaka, nego se osvaja. 

Etički odbor Univerziteta Crne Gore

Cetinjski put 2

81000 Podgorica

 Poštovani,

 Molimo vas da razmotrite validnost doktorata Veselina Drljevića koji je odbranio na Alfa univerzitetu u Beogradu.

Naime, postoji opravdana sumnja da je Drljević prekršio sva načela akademskog integriteta i da je njegov rad u stvari kompilacija raznih tekstova na koje se on u radu ne referiše, a integralno je prepisano 30 strana iz Master plana crnogorskog turizma objavljenog 2008. godine.

Takođe, upitno je kako je Drljević nostrifikovao diplomu sa studija u Crnoj Gori.

Sve navedene informacije dostupne su na ovim linkovima.  

S obzirom na to da Drljević predaje na Pomorskom fakultetu u Kotoru, svako tolerisanje ugrožavanja akademskih načela može ostaviti duboke posljedice  na integritet Univerziteta Crne Gore, kao i cjelokupne akademske zajednice.

Stoga molimo da što hitnije postupite po ovom predmetu.

Grupa akademskih građana

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR