16 °

max 23 ° / min 14 °

Utorak

30.04.

23° / 14°

Srijeda

01.05.

23° / 15°

Četvrtak

02.05.

20° / 13°

Petak

03.05.

14° / 10°

Subota

04.05.

18° / 10°

Nedjelja

05.05.

20° / 10°

Ponedjeljak

06.05.

19° / 12°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Koga u Evropi i kako kupuje Moskva da mitinguje u korist Rusije

Izvor: EPA, Ilustracija

Stav

Comments 0

Koga u Evropi i kako kupuje Moskva da mitinguje u korist Rusije

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko

Kremlj aktivira proruske elemente u mnogim evropskim gradovima. Tako je u Španiji dvije hiljade demonstranata izašlo na ulice u znak podrške Moskvi i politici Vladimira Putina. Toliko ih je bilo i u Češkoj, na mitingu u Pragu. Rusija želi da pokaže kako Kremlj ima svojih pristaša u mnogim evropskim gradovima, ali je ovim samo potvrdila saznanja policije i službi bezbjednosti mnogih zemalja da Moskva ilegalno financira sve postojeće radikalne i ljevičarske pokrete i stranke na kontinentu, koje su u pravilu protiv evropskog jedinstva i lobiraju za proruske interese u svojim državama.

Naravno uhvatiti ekstremiste dok uzimaju ruski novac nije lako jer Moskva koristi sve lukavije metode: nikad ne šalje pare preko bankarskih računa i kartica, aktivno koristi kripto valutu, skupocjene darove, pružanje besplatnih usluga, poput ljetovanja i godišnjih odmora u luksuznim odmaralištima drugih zemalja, što otežava nacionalnim službama za sprovođenja zakona da uhvate ruske pristaše u antidržavnim radnjama.

Planirajući proruske mitinge Moskva želi da pošalje poruku evropskim vladama da postoji dosta političkih snaga i građana evropskih zemalja koji, navodno, podržavaju politiku Ruske Federacije. Osim mitinga u Španiji i Češkoj, manifestacije podrške Putinu organizovane su u Švajcarskoj i Poljskoj.

Gdje god se, na bilo koji način, ruši se evropska solidarnost vidjećete ruske uši, odnosno trag kremaljskih specijalnih službi. U Poljskoj je nedavno likvidirana jedna mreža poljskih građana, tijesno vezana za ruske obavještajne službe. Špijuni sa poljskim državljanstvom pripremali su diverzije na istoku zemlje gdje aktivno radi logistika na podršci Ukrajini u borbi sa ruskom agresijom.  Bili su isplanirani teroristički akti na željeznici i obližnjim vazdušnim lukama. Osim poljskih građana, uhapšena su i dvojica državljana Bjelorusije, studenti na jednom univerzitetu u Bjalostoku, koji su radili za rusku vojno obavještajnu agenciju GRU.

Hapšenje se poklopilo sa dolaskom u Poljsku direktora CIA Viljama Bernsa koji se sastao sa predsjednikom države Anžejem Dudom i kolegama za pitanja nacionalne bezbjednosti zemlje, što su bile teme razgovora pod brojem jedan. U isto vrijeme kontraobavještajna služba Italije pomogla je da se izbjegne atentat na ministra odbrane zemlje Gvida Krozeta. Kao što se ispostovailo, iza priprema atentata stajala je ruska strana i, ni manje ni više, bivši predsjednik RF, a sadašnji zamjenik Vladimira Putina u ruskom Vijeću za nacionalnu bezbejdnost i odbranu Dmitrij Medvedev! Došlo se do podataka da je Medvedev obećavao ruskoj privatnoj vojnoj kompaniji (PVK) Vagner 15 miliona dolara za likvidaciju Gvida Krozeta u vezi sa pozicijom vojne podrške Ukrajine protiv ruske agresije. O tome je pisao je talijanski list Il Foglio.     

Rusija je proširila provokacije i u drugom smjeru. Američka bespilotna letjelica MQ-9 Reaper poletjela je iz svoje baze u Rumuniji na rutinsku izviđačku misiju. Iako dronovi Reaper mogu nositi projektile Hellfire, američki dron nije bio naoružan. Letio je na visini od 7,6 kilometara u međunarodnom vazdušnom prostoru, iznad Crnog mora, 120 km jugozapadno od Krima s uključenim transponderom kad su ga presrela dva ruska borbena aviona. U rasponu od približno 30 minuta, dva ruska mlaznjaka izvela su 19 bliskih prolazaka uz dron i tokom posljednja tri ili četiri puta ispustili su određenu količinu goriva na bespilotnu letjelicu. Do sudara je došlo tokom posljednjeg prolaska, dok se jedan od dva SU-27 straga približavao bespilotnoj letjelici velikom brzinom. Kad se mlaznjak nalazio ispod drona, lagano se podigao i udario u stražnji propeler MQ-9. Jedna od lopatica propelera MQ-9 savijena je u sudaru kao rezultat, kako naglašava američka strana, "čiste nesposobnosti" ruskog pilota čije su akcije bile "potpuno glupe". Ruski SU-27 koji je oborio američki MQ-9 poletio je sa okupiranog Krima, iz avionske baze Belbek, pored Sevastopolja.

Na protest američkih visoko pozicioniranih službenika ruski ambasador u SAD Antonov izjavio je da bi američka strana uradila isto ako bi ruska bespilotna letjelica letjela u pravcu Vašingtona. Samo što američka letjelica nije letjela u pravcu Moskve, nego je bila u neutralnom prostoru, u centru Crnog mora, a najbliže kopno bilo je na 120 kilometara. I to ne od glavnog grada Rusije, nego  od nezakonito privremeno okupiranog poluostrva Krim. Zato je američki senator iz Južne Karoline Lindsi Grej zatražio od Bijele kuće, koja je po njegovom mišljenju preblago reagovala, da kao odgovor na ponašanje Moskve sruši negdje u neutralnom prostoru rusku letjelicu. Na to je pomenuti ambasador Antonov odgovorio da bi Rusija to smatrala kršenjem međunarodnog prava i otvorenom objavom rata najvećoj nuklearnoj sili, iako Moskva, kobajagi, ne želi konfrontaciju.

Kremlj navodno „ne želi konfrontaciju“ a na terenu otvoreno provocira. I valjda prvi put u posljednje vrijeme sjetio se međunarodnog prava na koje diplomirani pravnici Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev otvoreno pljuju i proglašavaju ga „neodgovarajućem stanju realnosti na terenu“. U tom smislu što postojeće međunarodno pravo ne priznaje bilo koju rusku aneksiju tuđih teritorija, kakva je Krim, Donbas, dijelovi Hersonske i Zaporoške oblasti Ukrajine. Trenutna pozicija oficijelne Moskve u odnosu na pitanja rata i mira predaleko je od važećeg međunarodnog prava. Kremlj ga spominje samo kad treba zaštiti vlastiti interese i potpuno ga zaboravlja kad drsko krši interese drugih zemalja.

 

 

 

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR