18 °

max 24 ° / min 17 °

Subota

10.06.

24° / 17°

Nedjelja

11.06.

24° / 17°

Ponedjeljak

12.06.

23° / 17°

Utorak

13.06.

23° / 15°

Srijeda

14.06.

21° / 17°

Četvrtak

15.06.

25° / 18°

Petak

16.06.

25° / 16°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Crnogorski pisac, sad

Stav

Comments 3

Crnogorski pisac, sad

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Jovan Nikolaidis

U potonje, obdan-obnoć, oči mi skapaše od čitanja istoričeskih zbitija, u želji da napišem (ako dotad ne pijenem) istorijsko-imaginativni roman o pradomovini po majci, junakinji mojoj. Listam knjige i arhivska dokumenta. Posebice o zbivanjima u Crnoj Gori i plemenima Brda u rasponu dva vijeka, 16 i 17-og. Od Skender-bega Crnojevića do Petra Prvog Njegoša. Đurađ je prognan, potom vladika Danilo Prvi nešto mrči i glavinja, Petrovići se temeljito-sluganski spremaju da srbuju i Rusiju slave, dok pleme Radonjića sluti mučke udare braće-krvnika.

Rune se i savijaju plemenska Crna Gora i Brda iz tog doba, ali se drži crnogorski narodni zbor, sabljom i mudrošću siromašnog puka, plemenskih glavara-knezova i spahija, od Hercegnovog do Skadra, preko Kotora i Cetinja, i pomalo naokolo. Vještina gorštačka, hrabrost nadljudska, i vanserijska upornost tog mučeničkog naroda, dovoljni su poticaji starome piscu da razlista što se zbilo i kako se opstajalo u tom doista spartanskom vremenu malešne vojske junaka. Sa zapada Mletačka, prefrigana a silna, sa istoka i sjevera Otomanija, još silnija.

Čemu pominjem rečeno?

Ponajviše i najprije zato što pisac smatra da je osobito to doba davalo za pravo da se crnogorski narod od ostalih naroda doista proglasi čudesnim, nesalomljivim, za primjer i ugled svem evropejstvu; iako od njihove kulture daleko, viteštvom za nauk istima. I kasnije su se vodile mnoge dobijene crnogorske bitke i junačenja, ali se već uz njih izlijegla  srbocrnogorska zmija otrovnica, skovana od nadiruće petrovićevske kliječke. Kojom danas, politički i vojno, srbonacizam i ruski fašizam nameću završni pečat pada...

Da - trebaju nam sjećanja i analogije, e da bi se znalo đe smo i čiju smo klin-čorbu srkali od Svetog Petra do Nikole Prvog i Potonjeg. Danas vidimo ko nam kičmu lomi, pa se crnogorski pisac povratkom na 16. i 17 vijek kani dičiti upravo tim magičnim vremenom i tim gordim precima. Kloneći se ostalog zbivanja, od tada do danas; mnogo je toga što je nakon 16. i 17 vijeka, u zapisanom i propagiranom, bilo nametnuto našem naivnom pučanstvu - dobro odglumljena, slobodno treba reći,  kvazi-istorijska špekulucija prvoga reda. Potpisnika ovih redaka niko neće razuvjeriti u pomenutu tvrdnju.

Ergo, sa punim uvjerenjem, želim se glasno opredijeliti da jesam i ostajem crnogorski pisac, upravo zbog tog doba: istorije, za literaturu vrijedne teme magičnog realizma crnogorskog. Iako me takav epitet: crnogorski pisac, ne čini višim i boljim od ostalih nasljednika predaka iz 16 i 17 vijeka. Sve što je u literaturi nadiralo potom - nije mi na volju. Epska apologetika u desetercu, naivna kvazifilozofija i diletantsko stihoklepstvo srpsko-miletićevsko.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

Labud Dabanović

Naše crnogorstvo brojno-da ga otrcano srpstvo 10 X brojnošću nadmašuje.A ta njihova brojnost kad se uporedi našiim izvorom junačkog slobodarstva i ljuckog građanstva može sereć-što će kome taj izvor kad presuši i život obrljanoj duši-kojoj laž daje ponos i čast da živi u imenu koje nebrani i ne rađa

Nnena

Ja cu na grobu staviti svoju sliku u crnogorsko nošnji da mi unuci znaju porijeklo. To savetujem svim Crnogorcima.

Petar

Svaka cast.Ko zna sto je,zna i zasto zivi.Najteze je biti dostojanstveni Covjek a niko kao pravi pisac ne mora dobro da se pogleda u ogledalo i spozna sto je i ko je, i sto smo i ko smo mi, citaoci i predmet pripovjedanja. Ima boljih,ima gorih a ima i Crnogoraca - cinjenica.