27 °

max 27 ° / min 16 °

Subota

15.06.

27° / 16°

Nedjelja

16.06.

27° / 17°

Ponedjeljak

17.06.

29° / 19°

Utorak

18.06.

31° / 20°

Srijeda

19.06.

32° / 22°

Četvrtak

20.06.

35° / 23°

Petak

21.06.

33° / 22°

Podijeli vijest sa nama.

Dodaj do 3 fotografije ili videa.

Maksimalna veličina jednog fajla je 30MB

minimum 15 karaktera

This site is protected by reCAPTCHA and the Google. Privacy Policy and Terms of Service apply.
Dani Putinovog režima biće relativno brzo odbrojani

Izvor: EPA-EFE

Stav

Comments 1

Dani Putinovog režima biće relativno brzo odbrojani

Autor: Antena M

  • Viber

Za Antenu M piše: Oleksandr Levčenko 

Zove ministar odbrane Ruske federacije Sergej Šojgu telefonom Vladimira Putina: „Moram vas obavijestiti gospodine predsjedniče, da su ruske vojne snage pokrenule ofanzivu“. „Čestitam ministre“, odgovorio je šef Kremlja. Ali Šojgu opet kaže: „Ipak imamo problem. Ove ruske snage krenule su ofanzivu na naš Belgorod“. Otprilike ovako bio je održan takav razgovor prije par dana.

Ruski dobrovoljački korpus (RDK) i Legija Sloboda Rusije (LSR) krenuli su u vojnu operaciju za oslobođenje Rusije od režima Vladimira Putina. Svi borci ovih vojnih jedinica su etnički Rusi – građani Ruske Federacije. Doduše, krenuli su u napad sa teritorije Ukrajine ali svi zadaci vojnog upada na prostor ruske regije Belgorod planirali su sami u okvirima relativno malih operativnih mogućnosti kako još nisu mnogobrojne i nemaju neku značajnu količinu blindirane tehnike.

Ipak RDK i LSR osvojili su par sela kraj gradića Grajvoron i uspostavili tamo svoju kontrolu. Nakon upada napadačkih formacija kremaljskih oružanih organizacija LSR i RDK, ruski zvaničnici hitno su pokrenuli evakuaciju skladišta nuklearne municije Belgorod-22 u regiji Belgorod, koja graniči s Ukrajinom.

Službena Moskva je bila šokirana i ćutala je gotovo pola dana. Poslije, pojavio se portparol Kremlja Dmitrij Peskov koji rekao da „napad na graničnu rusku regiju Belgorod još jednom potvrđuje da ukrajinski borci nastavljaju svoju aktivnost protiv naše države”.

Izgleda da kremaljski portparol nije gledao snimak javnog obraćanja rukovodstva RDK i LSR ruskom narodu. Oni kao etnički Rusi i građani RF pozivali su široke narodne mase da napokon daju ocjenu agresivnom ratu koji je Kremlj pokrenuo protiv Ukrajine.

Borba za demokratsku Rusiju ne može ostati samo na riječima, tako su pozvali stanovnike Ruske Federacije da se pridruže organizovanom vojnom otporu kremaljskoj klici. Moskva je odmah htjela sve prebaciti na to da se ukrajinska vojska, ali i službeni Kijev, ogradio od učestvovanja ukrajinskih vojnika u ovoj vojnoj akciji.

Moskovska vlada i guverner regije morali su da evakuišu dio lokalnog stanovništva, što su oni probali zvanično da poriču, a  sljedećeg dana portparol ruskog ministarstva odbrane, general Konašenkov, oglasio je da svi vojni odredi RDK i LSR razbijeni, ubijeno 70 osoba, a nekoliko desetina njih je uhvaćeno i oni su navodno pod istragom i daju pojašnjenja za FSB.

Međutim RDK i LSR izjavili su da su razbili jednu pješadijsku četu vojske RF (u četi je 150 vojnika), a sami imaju vojne gubitke, koji ne utiču na njihovu bojnu pripravnost. Samo da pomenemo da se Konašenkov više puta, kao i šef Vagnera Prigožin, službeno oglašavao o preuzimanju Bahmuta ali to je bilo daleko od istine. Sada je ruska vojska uzela sva građevinska postrojenja ovog grada ali upala u kliješta ukrajinske vojske koja je zauzela sve visoravni oko grada i stiska obruč sa dvije strane.

Konašenkov takođe više puta nasmijao je međunarodne novinare koji prate ratna zbivanja kako herojska ruska vojska uništava američke HIMARSE.

Kad složiš Konašenkove brojke onda je već uništeno 70 ovih naprednih američkih raketnih sistema, pri tome što je Ukrajina dobila njih nešto više od 20.

A prije par sedmica ministarstvo odbrane Ukrajine na direktni upit novinara da li su pogođeni HIMARSi odgovorilo je nijedan.

Napad je stvorio “veliku zabrinutost”, rekao je Peskov, dodavši da ruski predsjednik Vladimir Putin zbog toga ipak neće sazvati specijalnu sjednicu Nacionalnog bezbjednosnog savjeta.

Ali znamo da će to biti na agendi redovne sjednice koja je planirana svega za par dana. 

Portparol Kremlja nije dao detalje o broju napadača, kazavši kako će to u narednom vremenu biti pitanje za bezbjednosne agencije.

Sve u svemu to je novi preokret u toku ruske invazije na Ukrajinu. 

Ruskom narodu predlaže se snažna alternativa u odnosu na podržavanje agresivnog rata protiv nezavisne susjedne države.

Dani Putinovog režima biće relativno brzo odbrojani i svaki časni ruski građanin može zauzeti aktivnu poziciju protiv bezumne politike agresije i šovinizma i postati vojnik RDK ili LSR.

“Ako pogledate kako stvari stoje u realnosti – brojke, situaciju uopšte i činjenicu da NATO nerado šalje svoje trupe u Ukrajinu – jasno ćete vidjeti da jadni Ukrajinci neće moći da ostvare pobjedu na bojnom polju”, rekao je Viktor Orban, obraćajući se na javnoj debati na Katarskom ekonomskom forumu u Dohi.

Mađarski premijer i dalje propagira kremaljske narative, a njegov ministar vanjskih poslova Sijarto stavio je veto Budimpešte na vojnu evropsku pomoć Ukrajini u iznosu od pola milijarde eura.

Tu je bio stav Budimpešte da je Ukrajina navodno nepravedno stavila sankcije na poznatu mađarsku banku OTP koja u Ruskoj Federaciji finansira rusku vojnu industriju.

Dragi prijatelji Putina i Kremlja, Orban i Sijarto, odrađuju naručene iz Moskve zadatke i to pomalo već postaje nepodnošljivo u smislu jedinstvene evropske solidarnosti. 

Možda oficijelna Budimpešta napokon shvati da Ukrajinci nisu jadni, oni su jednostavno slobodarski narod, ali je Viktor Orban izgleda stvarno jadan političar. 

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

Oscar

hvala gospodine Levčenko....sjajan precizan osvrt, sa vaše strane....hvala Ukrajini